Να σημειωθεί ότι η αντιπολίτευση αφενός άσκησε δριμεία κριτική στη θέση Ερντογάν κατά της Συνθήκης της Λωζάννης, την οποία είχε υπογράψει το 1923 η κυβέρνηση Κεμάλ Ατατούρκ, αφετέρου κατήγγειλε τον Τούρκο πρόεδρο ότι επί των ημερών του η Ελλάδα «κατέλαβε»(!) νησίδες που δεν της ανήκουν.
Ιράν: «Περιορισμένη» η πιθανότητα εξεύρεσης λύσης μέσω διπλωματίας για το πυρηνικό πρόγραμμα
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στην Αγκυρα, επισήμανε τα εξής: «Είναι προφανές ότι συμπολίτευση και αντιπολίτευση στην Τουρκία τσακώνονται για ξένο αχυρώνα. Κάποιοι στο εσωτερικό της γείτονος θέλουν να σύρουν την Τουρκία σε συμπεριφορές αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο που σε καμία περίπτωση δεν αρμόζουν σε ευρωπαϊκή χώρα. Αναθεωρητικές λογικές, ως γνωστόν, ανέκαθεν οδήγησαν σε αρνητικές ατραπούς και πάντοτε ηττήθηκαν».
Μετά τις δηλώσεις Ερντογάν περί Λωζάννης, ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αφού τις χαρακτήρισε «απαράδεκτες», είπε για τον Τούρκο πρόεδρο: «Ας κοιτάξει πρώτα τα 16 νησιά που επί των ημερών του παραδόθηκαν και υψώθηκε εκεί η ελληνική σημαία». Από τη μεριά του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με την ανακοίνωσή του, απάντησε ότι «τα τελευταία 13 χρόνια δεν υπήρξε αλλαγή ως προς το καθεστώς των νησίδων και των βραχονησίδων στο Αιγαίο».
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου