Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η Φινλανδία αναμένεται να εκλέξει τον πρώτο αριστερό πρωθυπουργό, μετά από δυο δεκαετίες.
Οι σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι μέχρι σήμερα βρίσκονται στην αντιπολίτευση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτιμάται ότι θα αναδειχθούν στο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας και να εξασφαλίσουν έναν ρόλο-κλειδί στον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.
Με συνθήματα κατά της λιτότητας στις εκλογές
Εντούτοις, η δυνατότητά τους να κυβερνήσουν ενδέχεται να παρεμποδιστεί από την ραγδαία άνοδο που καταγράφει το εθνικιστικό-λαϊκιστικό Κόμμα των Φινλανδών.
Ως αντιπολίτευση οι σοσιαλδημοκράτες και άλλα κόμματα άσκησαν κριτική εναντίον των προγραμμάτων λιτότητας της κυβέρνησης του κεντροδεξιού συνασπισμού πρωθυπουργού Γιούχα Σίπιλα υποστηρίζοντας ότι είναι εις βάρος των συνταξιούχων, των οικογενειών με μικρά παιδιά, των φοιτητών και των ανέργων.
Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού σταθμού YLE προβλέπει ότι οι σοσιαλδημοκράτες θα εξασφαλίσουν την πρώτη θέση συγκεντρώνοντας το 19% των ψήφων, δίνοντας στον αρχηγό του κόμματος Άντι Ρίνε την ευκαιρία να προχωρήσει σε συνομιλίες για τον σχηματισμό συνασπισμού.
Το «αγκάθι» της ακροδεξιάς
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το Κόμμα των Φινλανδών θα κερδίσει τη δεύτερη θέση με 16,3%, αυξάνοντας ραγδαία τα ποσοστά του.
Αναλυτές εκτιμούν ότι το εθνικιστικό Κόμμα των Φινλανδών αποκομίζει πολιτικά οφέλη από τις κατηγορίες ότι πολλά πρόσφατα κρούσματα σεξουαλικών επιθέσεων και αποπλάνησης νεαρών κοριτσιών στην πόλη Ούλου της βόρειας Φινλανδίας διαπράχτηκαν από αιτούντες άσυλο.
Θρίλερ στο Καζακστάν: Αναφορές ότι το αεροπλάνο που συνετρίβη μπορεί να χτυπήθηκε από αντιαεροπορικά πυρά
Με τις ευρωεκλογές λιγότερο από δύο μήνες απόσταση, οι Βρυξέλλες θα παρακολουθήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και το ποσοστό που θα καταγράψει το εθνικιστικό-λαϊκιστικό. Ένα υψηλό ποσοστό του Κόμματος των Φινλανδών μπορεί να ενισχύσει το μπλοκ ακροδεξιών εθνικιστικών κομμάτων της Ευρώπης.
«Βιώνουμε ένα πολιτισμικό σοκ στην Φινλανδία. Ένα μέρος του πληθυσμού βρίσκεται σε μια κατάσταση σοκ εν μέσω όλης της αλλαγής που συμβαίνει και κατά συνέπεια στηρίζονται στο Κόμμα των Φινλανδών» δήλωσε η Καρίνα Χούτιλα, επικεφαλής ερευνητής στο think tank e2.
Λίγο μετά τις 20:00 οι πρώτες εκτιμήσεις
Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 9:00 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και κλείνουν στις 20:00. Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Yle θα δώσει την πρώτη εκτίμησή του για τα αποτελέσματα λίγο μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.
Ο Ρίνε χαρακτηρίσει τη μεταναστευτική στάση του κόμματός του ως τη «μέση οδό», στηρίζοντας την μετανάστευση που σχετίζεται με θέσεις εργασίας, προκειμένου να αντισταθμιστεί η γήρανση του πληθυσμού της Φινλανδίας, αλλά τάσσεται επίσης υπέρ της υποδοχής προσφύγων και για ανθρωπιστικούς λόγους, όπως κάνει μέχρι τώρα η χώρα.
Ο 56χρονος πρώην ηγέτης συνδικάτου υπόσχεται επίσης να αυξήσει τους φόρους στη Φινλανδία για να χρηματοδοτήσει την κοινωνική πρόνοια και να καταπολεμήσει την οικονομική ανισότητα, που λέει ότι έχει αυξηθεί κάτω από τον κυβερνώντα κεντροδεξιό συνασπισμό πρωθυπουργού του Σίπιλα.
Η δέσμευσή του για αύξηση της φορολογίας είναι απίθανο να απομακρύνει ψηφοφόρους, πολλοί από τους οποίους αποτιμούν ιδιαιτέρως το κράτος πρόνοιας της Φινλανδίας. Σήμερα η χώρα των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων παρέχει τις περισσότερες υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας μέσα από τους 295 δήμους της χώρας.
Δύσκολο «στοίχημα» ο σχηματισμός κυβέρνησης
Ωστόσο, ο Ρίνε θα δυσκολευτεί πιθανότατα να σχηματίσει έναν λειτουργικό κυβερνητικό συνασπισμό, αν το Κόμμα των Φινλανδών καταγράψει υψηλό ποσοστό και με τον Εθνικό Συνασπισμό του υπουργού Οικονομικών Πέτερι Όρπο, που πιθανόν να κερδίσει την τρίτη θέση να χαρακτηρίζει «ανεύθυνη» την οικονομική πολιτική που θέλει να ακολουθήσει ο Ρίνε.
Ο αρχηγός των σοσιαλδημοκρατών απέκλεισε σχηματισμό κυβέρνησης με τους εθνικιστές υπό την ηγεσία του Γιούσι Χάλα-αχο, 47 ετών, ενός σκληροπυρηνικού υποστηρικτή αντι-μεταναστευτικών πολιτικών.
Συνολικά, 19 κόμματα συμμετέχουν στις εκλογές, με οκτώ από αυτά κατέχουν μέχρι σήμερα έδρες στο κοινοβούλιο, από το περιβαλλοντικό Κόμμα Πρασίνων που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να συγκεντρώνει το 12,2% των ψήφων έως το μικρό φεμινιστικό κόμμα που ιδρύθηκε μόλις πριν από δύο χρόνια.