Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Κατά των ενεργειών της αλβανικής αντιπολίτευσης το Ευρωκοινοβούλιο

Χάος στην Αλβανία: Ξύλο, μολότοφ και δακρυγόνα σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις [βίντεο]

Newsroom eleftherostypos.gr

Την αντίθεσή της στις αποφάσεις και τα αιτήματα της αλβανικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στα Τίρανα η επταμελής αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία επισκέφτηκε τη χώρα προκειμένου να διαπιστώσει την ετοιμότητά της για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Tunne Kelam, επισημαίνοντας ότι βασικός στόχος της Αλβανίας είναι η έναρξη των διαπραγματεύσεων ως υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαφώνησε με την απόφαση της αντιπολίτευσης για την ομαδική παραίτηση από τη Βουλή, επισημαίνοντας ότι «αποτελεί ένα δυσχερές μήνυμα». Στο σημείο αυτό κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις στη χώρα να βρουν κοινή γλώσσα.

Διαβάστε επίσης: Χάος στην Αλβανία: Την παραίτηση του Ράμα και την φυγή του από την χώρα ζητά η αντιπολίτευση

Αναφερόμενος στα συγκεκριμένα θέματα που εγείρει η αντιπολίτευση, όπως ότι οι εκλογές του 2017 εξαγοράστηκαν με χρήματα του οργανωμένου εγκλήματος, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου ανέφερε ότι «πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις που δεν αμφισβητούν το τελικό αποτέλεσμα» και ότι αυτό «είναι θέμα Δικαιοσύνης και όχι της Βουλής», για να τονίσει στη συνέχεια: «Η Βουλή το 2017 εξελέγη νόμιμα. Υπάρχει μια νόμιμη κυβέρνηση και θέλω να πιστεύω ότι η επικέντρωση στην ιδέα μιας προσωρινής ή μεταβατικής κυβέρνησης θα έβλαπτε τη διαδικασία ορισμού προθεσμίας έναρξης των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας ως υποψήφια χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», εκφράζοντας έτσι την αντίθεση του ΕΚ στα αιτήματα της αντιπολίτευσης που ζητά παραίτηση της κυβέρνησης Ράμα, σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και διενέργεια πρόωρων εκλογών στη χώρα.

«Στις σημερινές εξελίξεις», ξεκαθάρισε ο κ. Kelam, «θα πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια Βουλή»

Εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης επισήμαναν και μετά τις ανακοινώσεις της αντιπροσωπείας της Ευρωβουλής, ότι θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα το δρόμο τους και ότι δεν θα υπάρχουν άλλες συνομιλίες και συμφωνίες με την κυβέρνηση, πέρα από τα αιτήματά τους.

Από πλευράς κυβέρνησης υπήρξε για πρώτη φορά σιωπή, τόσο σε ότι αφορά τις στάσεις της αντιπολίτευσης, όσο και σε σχέση με τις δηλώσεις της αντιπροσωπείας της Ευρωβουλής.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής αφίχθηκε χθες στην αλβανική πρωτεύουσα με στόχο τη μεσολάβηση στην νέα πολιτική κρίση στη χώρα. Για το σκοπό αυτό συναντήθηκε με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, της κυβέρνησης και της κοινωνίας των πολιτών.

Σήμερα η αντιπροσωπεία θα μεταβεί στη Βόρεια Μακεδονία.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Kορωνοϊός: Τρέμουν στην Αλβανία – Μεγάλη επιδείνωση εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Φόβος από τον Βορρά: Τι δείχνει ο χάρτης των κρουσμάτων πάνω από την Ελλάδα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Συναγερμός στην Αλβανία από την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων

Ανδρέας Ντίνης

Αλβανία: Επεισόδια με αφορμή την απόφαση για κατεδάφιση του κτιρίου του Εθνικού Θεάτρου

Ανδρέας Ντίνης

Η Αλβανία στέλνει γιατρούς και νοσηλευτές για να βοηθήσουν την Ιταλία

Kon

Έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία

Kon

Στην δίνη του κορωνοϊού και η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Στρατιωτικός νόμος στην Αλβανία επειδή αψήφησαν τα μέτρα προστασίας

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: Σε ολική απαγόρευση κυκλοφορίας προχωρά η Αλβανία

Ανδρέας Ντίνης