Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

DW: Μπάτσελορ, μάστερ και διδακτορικά επί πληρωμή στην Τουρκία κυρίως από ιδιωτικά πανεπιστήμια

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές φοιτητών

Newsroom eleftherostypos.gr

Κενά στην αγορά έρχονται να καλύψουν επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν τη συγγραφή επιστημονικών εργασιών έναντι αδρής αμοιβής στην Τουρκία. «Ίσως ανήθικο αλλά όχι παράνομο» δηλώνει στην DW συνεργάτης επιχείρησης.

Τα τουρκικά πανεπιστήμια έρχονται το τελευταίο διάστημα αντιμέτωπα με μια νέα πρόκληση. Ενδιαφερόμενοι φοιτητές μπορούν να παραγγείλουν σε εξειδικευμένες επιχειρήσεις τη συγγραφή επιστημονικών εργασιών όλων των κατηγοριών. Από απλές εργασίες μέχρι μπάτσελορ, μάστερ και διδακτορικά. Το φαινόμενο αυτό γνωρίζει μεγάλη άνθιση κυρίως στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Στην Τουρκία αυτή τη στιγμή λειτουργούν 63 ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τα περισσότερα από αυτά ιδρύθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με έρευνα της Deutsche Welle περίπου 50 επαγγελματικές εταιρείες ειδικεύονται στη συγγραφή τέτοιων εργασιών κατά παραγγελία των φοιτητών. Οι τιμές κυμαίνονται από 500 ευρώ έως και 3.000 ευρώ. Υπολογίζεται ότι κάθε μήνα συγγράφονται περίπου 50 εργασίες. Αυτό σημαίνει ότι ο τζίρος ανέρχεται σε περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Σύμφωνα με τον Δρα Γκερκέμ Ντογκάν, πρόεδρο του συνδικάτου Επιστημόνων και Εργαζομένων στην Εκπαίδευση «Εγκιτίμ Σεν», το φαινόμενο οφείλεται στη ραγδαία και ανεξέλεγκτη αύξηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Υπενθυμίζει πως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016 εναντίον του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν καθώς και πάνω από 6.000 ακαδημαϊκοί.

Σύμφωνα με συνεργάτη μιας τέτοιας επιχείρησης που ειδικεύεται στη συγγραφή εργασιών ιατρικής, κλινικής ψυχολογίας και μάνατζμεντ «για αυτές τις εργασίες εκδίδονται αποδείξεις. Δεν είναι παράνομο, ίσως λίγο ανήθικο». Στην ερώτηση εάν υπάρχουν προβλήματα με την εξεταστική επιτροπή απαντά ευθέως: «Είμαι κι εγώ μέλος της επιτροπής και αναλαμβάνω κυρίως το ρόλο αυτού που θέτει τις πιο κρίσιμες ερωτήσεις. Εκτός αυτού στην επιτροπή είναι και φίλοι του επιβλέποντος καθηγητού. Ο ένας θα μιλήσει κατά της εργασίας και ο άλλος θα την επαινέσει όσο πιο πολύ γίνεται. Και ο τρίτος είναι εκεί για να φάει το γλυκό που προσφέρεται».

Επιστήμονες και όχι πελάτες

Στην Τουρκία η συγγραφή τέτοιων εργασιών δεν είναι ποινικά κολάσιμη. Πρακτορεία και επιχειρήσεις που ασχολούνται με τέτοιες εργασίες λειτουργούν ως «επιστημονικοί σύμβουλοι». Οι αμοιβές καταχωρούνται στα «έξοδα γραφείου».

Ωστόσο εάν τα πανεπιστήμια μάθουν ότι η εργασία δεν είναι προϊόν πρωτότυπης υπάρχουν κυρώσεις για τους φοιτητές. Ο φοιτητής αποπέμπεται και ταυτόχρονα του ζητείται να ξαναγράψει την εργασία. Για το διδακτικό προσωπικό του πανεπιστημίου οι επιπτώσεις είναι πιο σοβαρές. Ήδη τον Δεκέμβριο του 2016 το Ανώτατο Συμβούλιο Παιδείας ζήτησε η πράξη της συγγραφής εργασίας έναντι χρημάτων να θεωρείται αξιόποινη πράξη. Η πρόταση έχει μείνει στα χαρτιά.

Το συμβούλιο του πανεπιστημίου θεωρεί μια διατριβή που έχει συνταχθεί με αυτό τον τρόπο ως λογοκλοπή. Ο συνεργάτης κινδυνεύει να του αφαιρεθεί ο τίτλος και σε αυτή την περίπτωση εκδιώκεται από το πανεπιστήμιο.

Τέλος, σύμφωνα με τον Δρα Βαχνέτ Ετζκοτσάκ, πρόεδρο του συνδικάτου εκπαιδευτικών ÖGESEN, οι εργασίες επι πληρωμή έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο στα δημόσια πανεπιστήμια που δεν βλέπουν τους φοιτητές σαν πελάτες, το φαινόμενο δεν απαντάται συχνά.

Πηγή: Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς

Το τελευταίο ραντεβού Μέρκελ-Έρντογαν: Οι εκατέρωθεν ευχαριστίες και οι επικρίσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πόνεσε την Τουρκία η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία – «Τι πίνεις, Δένδια;» και άλλα φαιδρά στον τουρκικό Τύπο

Μαρίνα Μπενέκου

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Ποια πανεπιστήμια θα μείνουν κλειστά την Παρασκευή

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέες προκλητικές δηλώσεις Ακάρ: Κάποιες χώρες αναζητούν ρόλο που ξεπερνά το μπόι τους

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ρεκόρ Γκίνες: Αυτή είναι η ψηλότερη εν ζωή γυναίκα στον κόσμο

Μαρίνα Μπενέκου

Τουρκία: Βάζει «φωτιά» στο Αιγαίο απειλώντας με έρευνες και γεωτρήσεις παντού – Δείτε τον χάρτη

Λάμπρος Κατσαρός

Πογκρόμ κατά Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων

Kon

Νόμπελ: Γιατί οι ΗΠΑ κυριαρχούν στην κούρσα των βραβείων

Μαρίνα Μπενέκου

Η οργή της Άγκυρας, τα την ορθότητα της εξωτερικής μας πολιτικήςο καλύτερο σημάδι γι

Kon