Στη σχετική τελετή παρέστησαν υπουργοί της κυβέρνησης της πΓΔΜ, στελέχη του επιτελείου του ΝΑΤΟ στη χώρα, καθώς και πρέσβεις των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στα Σκόπια.
Ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στην τελετή σημείωσε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την εκπλήρωση ενός στρατηγικού της στόχου.
Ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος, στην ομιλία του, αποκάλεσε τρεις φορές τη χώρα «Βόρεια Μακεδονία», ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους βουλευτές των κοινοβουλίων της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, εξέλιξη, η οποία, όπως είπε, οδηγεί στην κύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της χώρας του στο ΝΑΤΟ.
Από την πρόσοψη του κτίσματος έχει αφαιρεθεί η επιγραφή «Δημοκρατία της Μακεδονίας», με την προοπτική να αντικατασταθεί από το καινούργιο συνταγματικό όνομα, που προσθέτει τον προσδιορισμό «Βόρειας».
Η συμφωνία των Πρεσπών, που προβλέπει την μετονομασία της γειτονικής χώρας, θα ενεργοποιηθεί τυπικά αφότου τα Σκόπια παραλάβουν την ρηματική διακοίνωση από την Αθήνα, που θα ενημερώνει για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της χώρας στο NATO.
Έως τώρα η σκοπιανή κυβέρνηση δεν έχει λάβει την διακοίνωση από την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με την ΕΡΤ, αν και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος είχε δηλώσει πως θα σταλεί χθες Δευτέρα.
Η γειτονική χώρα θα ενταχθεί στην Βορειοατλαντική Συμμαχία αφότου και τα 29 κράτη-μέλη κυρώσουν σε εθνικό επίπεδο το πρωτόκολλο εισδοχής. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη που το έπραξε, ενώ θα ακολουθήσει η Σλοβενία, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες.