Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μάλιστα, γι’ αυτόν το λόγο χθες αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Ολομέλειας της σκοπιανής Βουλής. Ετσι, η σημερινή συνεδρίαση αποκτά ιδιαίτερη κρισιμότητα.
Ο Ζ. Ζάεφ, ειδικότερα, βρίσκεται στη διελκυστίνδα ανάμεσα σε βουλευτές μικρών αλβανικών κομμάτων και τους βουλευτές που αποχώρησαν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εθνικιστικό ΒΜΡΟ. Πρόκειται για δύο αλβανικής καταγωγής βουλευτές και οκτώ βουλευτές που διαγράφηκαν από το ΒΜΡΟ επειδή στις 19 Οκτωβρίου 2018, στην πρώτη ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών, ψήφισαν υπέρ της. Οι βουλευτές του αλβανικού κόμματος BESA, το οποίο φημολογείται ότι διαθέτει στενούς δεσμούς με την Αγκυρα, θεωρούν ότι με τις συνταγματικές αλλαγές δεν διασφαλίζεται η «αλβανική» ταυτότητα στη χώρα, από τη στιγμή που άπαντες «βαφτίζονται» ως έχοντες «μακεδονική» ταυτότητα.
Ως γνωστόν, οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ δεν αποδέχονται για τον εαυτό τους τη «μακεδονική» ταυτότητα, την οποία ταυτίζουν με τους Σλάβους. Από τη μεριά τους, οι οκτώ βουλευτές που έφυγαν από το ΒΜΡΟ αφήνουν να εννοηθεί πως, εάν ικανοποιηθεί το αίτημα των δύο Αλβανών βουλευτών, αυτοί δεν είναι σίγουρο ότι θα ψηφίσουν αυτή τη φορά υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.
Ετσι, ο Ζ. Ζάεφ καλείται να επιλύσει το πρόβλημα στα ασφυκτικά περιθώρια που έχει θέσει, προκειμένου να ψηφιστεί με συνοπτικές διαδικασίες η συμφωνία. Να σημειωθεί πως βάσει του κανονισμού τής εκεί Βουλής, η συζήτηση μπορεί να διαρκέσει έως 12 ημέρες, αλλά σχεδιαζόταν να ολοκληρωθεί σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα. Χθες, συνεχείς ήταν οι διεργασίες και οι συναντήσεις προκειμένου να πειστούν οι δύο Αλβανοί βουλευτές να αλλάξουν στάση.
Ταυτόχρονα, οι κυβερνώντες στα Σκόπια επιδόθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να προσεταιριστούν έναν -ή και παραπάνω- ακόμη βουλευτή που εξελέγη με το ΒΜΡΟ. Ως γνωστόν, για την υπερψήφιση της συμφωνίας απαιτούνται 80 από τους 120 βουλευτές. Αρα, οι δύο Αλβανοί βουλευτές είναι κρίσιμης σημασίας για να κερδίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων. Το ΒΜΡΟ απέχει από τις συζητήσεις στη Βουλή.
Οπως και να ’χει, δεν λείπουν οι εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες οι δύο Αλβανοί βουλευτές θα ψηφίσουν τελικώς τη συμφωνία και ότι όλα αυτά δεν αποτελούν παρά τακτικισμούς προς ενδοαλβανική κατανάλωση.
Πάντως, ο Ζ. Ζάεφ, σε συνέντευξή του, είπε ότι δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμα η απαιτούμενη ενισχυμένη πλειοψηφία, αν και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η διαδικασία υπερψήφισης της συμφωνίας θα ολοκληρωθεί τόσο στην ΠΓΔΜ όσο και στην Ελλάδα. Τόνισε, μάλιστα, ότι προτού καν εφαρμοστεί η συμφωνία, ήδη αποδίδει καρπούς, αφού σημειώθηκε αύξηση του διμερούς εμπορίου Ελλάδας-ΠΓΔΜ κατά 18,7%.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]