Σε αυτό ακούγονται οι κραυγές ενώ φαίνεται ένας άνδρας πεσμένος στο πεζοδρόμιο να δέχεται τις πρώτες βοήθειες από άλλους ανθρώπους.
#Breaking: Reports of people being shot at #Chrismas market in #Strasbourg #France. Multiple casualties assumed. @cnni @breaking9111 @BBCBreaking pic.twitter.com/5kCV7GVzor
— International news (@Glivenews) 11 Δεκεμβρίου 2018
Στο μεταξύ αστυνομική επιχείρηση είναι σε εξέλιξη σε περιοχή γύρω από τον καθεδρικό του Στρασβούργου μετά την τρομοκρατική επίθεση ενόπλου, που σκότωσε τέσσερα άτομα και τραυμάτισε άλλα 13 στη χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης, μεταδίδει το Reuters.
Αυτοπτης μάρτυρας είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι η αστυνομία έχει περικυκλώσει περιοχή όπου έπεσαν χθες το βράδυ πυροβολισμοί. 420 αστυνομικοί και 200 μέλη της χωροφυλακής έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του γεννημένου στο Στρασβούργο 29χρονου Σερίφ Σεκάτ, που πιστεύεται ότι είναι ο «μοναχικός λύκος» που έσπειρε τον τρόμο στην καρδιά της γαλλικής μεγαλούπολης.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Στρασβούργου τα θύματα είναι στην πλειονότητά τους άνδρες, ορισμένοι εκ των οποίων δέχθηκαν πυροβολισμούς στο κεφάλι. Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνεται ένας Ταϊλανδός τουρίστας, ενώ από τους 13 τραυματίες οι πέντε νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να έχει διαφύγει ο μακελάρης. «Δεν αποκλείεται ο δράστης να έχει εγκαταλείψει την περιοχή», δήλωσε ο Λωράν Νουνιέζ, ενώ οι έλεγχοι στα σύνορα της Γαλλίας με τη Γερμανία έχουν ενισχυθεί.
Ποιος είναι ο Σερίφ Σεκάτ
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες ο δράστης έχει καταγωγή από το Μαρόκο, είναι μεγαλωμένος στο Στρασβούργο και είναι 29 ετών.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Ο δράστης, που χαρακτηρίζεται «τρομοκράτης» και ήταν γνωστός στις γαλλικές αρχές, βρισκόταν υπό παρακολούθηση. Μάλιστα εντύπωση προκαλεί πως χθες το πρωί εντοπίστηκαν στο κρησφύγετό του εκρηκτικές ύλες και πυρομαχικά! Μάλιστα οι Αρχές τον αναζητούν για να τον συλλάβουν, αλλά τελικά εμφανίστηκε εκείνος το βράδυ στο κέντρο του Στρασβούργου και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως.
Ο Σερίφ Σεκάτ συγκαταλεγόταν στις λίστες παρακολούθησης, τις λεγόμενες Fiche S, των υπηρεσιών πληροφοριών, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Οι λίστες αυτές περιλαμβάνουν ανθρώπους που παρακολουθούνται για λόγους θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησης ή για διασυνδέσεις με ισλαμιστές.
Μάλιστα οι οπαδοί του ISIS έσπευσαν να πανηγυρίσουν για την επίθεση στο Στρασβούργο λέγοντας ότι ο τρομοκράτης εμπνεύστηκε από εκείνους.
Μετά την επίθεση, η γαλλική κυβέρνηση αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τον κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών, ενημέρωσε ο υπουργός Εσωτερικών.
Το μέτρο προβλέπει «την εφαρμογή ενισχυμένων ελέγχων στα σύνορα», είπε ο Καστανέρ, ενώ θα γίνονται επίσης περισσότεροι έλεγχοι «σε όλες τις χριστουγεννιάτικες αγορές» της Γαλλίας «για να προληφθεί ο κίνδυνος επίθεσης κάποιου επίδοξου μιμητή» των τραγικών γεγονότων στο Στρασβούργο. Θα υπάρξει επίσης, «συμπληρωματικά», ακόμη «πιο ισχυρή κινητοποίηση» των μονάδων του στρατού που συμμετέχουν στην επιχείρηση Sentinelle «καθ’ άπασα την επικράτεια».
Αργά τη νύχτα, ο πρόεδρος Μακρόν εξέφρασε με ανάρτησή του στο Twitter την «αλληλεγγύη του προς το έθνος ολόκληρο», αφού προήδρευσε στο Μποβό μιας συνεδρίασης του διυπουργικού κλιμακίου αντιμετώπισης κρίσης στο υπουργείο Εσωτερικών, παρόντος και του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ.
Η παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου ήταν ο στόχος μιας σχεδιαζόμενης επίθεσης, που όμως απετράπη, τον Δεκέμβριο του 2000. Γενικά φρουρείται αυστηρά και υπάρχουν εκτενή μέσα επιτήρησής της. Εντέλλονται να τη φυλάσσουν μεταξύ άλλων 260 αστυνομικοί.
Τον Δεκέμβριο του 2016, η χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου είχε γίνει στόχος επίθεσης με όπλο ένα φορτηγό και αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άνθρωποι. Την ευθύνη είχε αναλάβει η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εξέφρασε μέσω Twitter «σοκ και θλίψη για τη φρικιαστική επίθεση στο Στρασβούργο» και πρόσθεσε ότι «οι σκέψεις της βρίσκονται στα θύματα και στον γαλλικό λαό». Από την πλευρά του, «συγκλονισμένος», ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε πως «θρηνούμε τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν και στεκόμαστε νοητά στο πλευρό των τραυματιών».
Η Γαλλία επλήγη δύο φορές φέτος από επιθέσεις, με συνολικά πέντε νεκρούς.
Ο τελευταίος υπέκυψε στην επίθεση με μαχαίρι που διέπραξε ο Χαμζάτ Αζίμοφ, 20 ετών, ο οποίος σκοτώθηκε από αστυνομικούς, στην πολύ τουριστική συνοικία Οπερά του Παρισιού τη 12η Μαΐου 2018.
Η επίθεση του Στρασβούργου καταγράφηκε εν μέσω της κρίσης των «κίτρινων γιλέκων», του κινήματος που εξεγείρεται για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης του Μακρόν. Το βράδυ της Τρίτης, σε μια σελίδα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook μέσω της οποίας καλούνται οι Γάλλοι να συμμετάσχουν στην «πέμπτη πράξη» των διαδηλώσεων, το Σάββατο, ορισμένοι έκαναν λόγο για μια «απάτη» του κράτους, ή μια «λεγόμενη επίθεση».