Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το αεροδρόμιο της Μαγιόρκα μέτρησε έως και 180.000 αναχωρήσεις και αφίξεις επιβατών εντός 24ώρου. Επίσης υπήρξαν μέρες όπου οι ντόπιοι έπρεπε να μοιραστούν τους δρόμους του δημοφιλούς τουριστικού προορισμού με 90.000 ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα. Ο αριθμός των τουριστών είναι υπερβολικά μεγάλος, ακόμη και το Σεπτέμβριο. Οι ντόπιοι κάνουν λόγο για «εισβολή» και για το ότι οι τουρίστες μετέτρεψαν το «isla de la calma», το νησί της ηρεμίας, στην απόλυτη «κόλαση».
Η αντιδήμαρχος του νησιού Αουρόρα Γιάρντι των Podemos είναι πεπεισμένη ότι το νησί έχει φτάσει στα όριά του και ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Και ο υπουργός Τουρισμού Μπιέλ Μπαρθελό δεν έκρυψε την ανησυχία του όταν ανακοίνωσε ότι κατά διαστήματα συνωστίζονταν στο μικρό νησί των Βαλεαρίδων έως και 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι. Η κατάσταση εκνευρίζει βέβαια όλο και περισσότερο τους ντόπιους. «Το διαπιστώνει κανείς σε σχόλια στο facebook και το twitter», είπε ο Μπαρθελό στο γερμανικό Dpa. Για να προσθέσει βέβαια ότι δεν πρόκειται για ένα εντελώς νέο φαινόμενο, «εδώ και 20 χρόνια έτσι είναι».
Ο ίδιος υποστηρίζει από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, την άνοιξη του 2015, ένα πιο βιώσιμο τουριστικό μοντέλο και μια πιο ισορροπημένη κατανομή των τουριστικών μαζών όλους τους μήνες του χρόνου. Επίσημα στοιχεία για τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ακόμη, εντούτοις την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι με 1,84 εκατομμύρια επισκέπτες ο Ιούλιος έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Πρόκειται για έναν αριθμό αυξημένο κατά 9% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2015. Ο αριθμός των γερμανών τουριστών αυξήθηκε κατά 5% στις 609.000.
Χριστουγεννιάτικα μηνύματα σε διαφορετικό ύφος από Μπάιντεν και Τραμπ
Την ώρα που ομάδες ακτιβιστών ζητούν έναν περιορισμό στον αριθμό των κλινών ή και την επιβολή πλαφόν στον αριθμό των τουριστών, οι πολιτικοί είναι αρκετά πιο συυγκρατημένοι στις αντιδράσεις τους. «Κανένας τουρίστας δεν περισσεύει», τονίζει το συντηρητικό στρατόπεδο. Ακόμη και το σοσιαλιστικό οικονομικό συμβούλιο του νησιού προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα είχε εάν «έκλειναν οι πόρτες». Αντ΄ αυτού και με δεδομένο ότι ο τουρισμός είναι ο βασικός πυλώνας της οικονομίας της Μαγιόρκα, το συμβούλιο προκρίνει επενδύσεις στη βελτίωση των υποδομών.
Οι ανησυχίες των κατοίκων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων βέβαια είναι δικαιολογημένες. Ολοένα και περισσότεροι δήμαρχοι εκφράζουν την ανησυχία τους για το φαινόμενο της λειψυδρίας. Το δε σύστημα αποχεύτευσης έχει φτάσει σε ορισμένες περιοχές στα όριά του και η δυσοσμία… στον ουρανό. Στο αεροδρόμιο υπάρχουν μέρες που το 40% και πλέον όλων των πτήσεων πραγματοποιούνται με καθυστέρηση. Στα όριά του φτάνει και το λιμάνι της Πάλμα που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες. Οι περισσότερες διαμαρτυρίες προέρχονται από τους κατοίκους της παλιάς πόλης της Πάλμα, κυρίως δε λόγω των αναρίθμητων κρουαζιερόπλοιων που κατεβάζουν ταυτόχρονα έως και 22.000 τουρίστες. Στατιστικά στοιχεία του οργανισμού λιμένος βέβαια αναφέρουν ότι την τρέχουσα σεζόν «έδεσαν» στο λιμάνι 4% λιγότερα κρουαζιερόπλοια απ΄ ότι πέρσι.
Οι ανησυχίες ότι ενδεχομένως να γυρίσουν οι ίδιοι οι τουρίστες την πλάτη τους στο νησί δεν φαίνεται πάντως να επιβεβαιώνονται. Κάθε άλλο. «Το απολαύσαμε και σίγουρα θα ξανάρθουμε», λέει μια οικογένεια Γερμανών από το Ντίσελντορφ. «Απλά πρέπει να έρχεσαι νωρίς στην παραλία για να βρίσκεις θέση…».
πηγή: Deutsche Welle,The Toc