Ο δικηγόρος στον τελευταίο λόγο του παρότρυνε τους ενόρκους να λάβουν υπόψη τους το εσώρουχο που επέλεξε η κοπέλα να φορέσει και ο κατηγορούμενος στην συνέχεια αθωώθηκε.
Ακολουθώντας την πορεία της δίκης, μια καμπάνια έγινε viral στο διαδίκτυο με γυναίκες να δημοσιεύουν εικόνες στα social media με τα δικά τους εσώρουχα υπό το χάσταγκ #ThisIsNotConsent, δηλαδή «Αυτό δεν είναι συναίνεση».
Counsel for man acquitted of rape suggested jurors should reflect on underwear worn by the 17yo complainant. Following this wholly unacceptable comment, we are calling on our followers to post a picture of their thongs/knickers to support her with the hashtag #ThisIsNotConsent pic.twitter.com/ZkVU0GVAIN
— I Believe Her – Ireland (@ibelieveher_ire) 10 Νοεμβρίου 2018
Το χάσταγκ δημιουργήθηκε από μια κλειστή ομάδα στο facebook με όνομα Mna na hEireann, που σημαίνει «Γυναίκες της Ιρλανδίας».
Η Σούζαν Ντίλλον, μέλος της ομάδας αυτής, διαχειρίζεται επίσης τον λογαριασμό του twitter I believe Her – Ireland (Σε πιστεύω – Ιρλανδία) και διάδωσε το μήνυμα ακόμα περισσότερο.
Η Ντίλλον είπε: «Μια γυναίκα από την ομάδα μας θύμωσε με τα σχόλια που γίνονταν, όπως όλες μας». Έτσι πρότεινε μια διαδήλωση για να υπογραμμίσουν ότι η επιλογή των γυναικείων ρούχων δεν συνιστά συναίνεση και μια άλλη γυναίκα σκέφτηκε το περίφημο hashtag.
In this day and age. #thisisnotconsent pic.twitter.com/q9FSQzT4nl
— Vanessa (@vanessamurphy) 16 Νοεμβρίου 2018
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ26/12/2024|16:21Αυτή είναι η νέα Μέγκαν Μαρκλ της βρετανικής βασιλικής οικογένειας - Βοούν τα ξένα Μέσα
«Δεν σεβάστηκαν τα υπόλοιπα πειστήρια, κανένα αντικείμενο της στα ρούχα της κατηγόρου δεν υποδείκνυε συναίνεση. Αν ένας ένορκος αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού, τότε είναι εμφανές ότι έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε προκειμένου να αποκαθηλώσουμε τον αρχαϊκό μύθο ότι η ενδυμασία προκαλεί τον βιασμό»
Η Shubhangi Karmakar έκανε σχέδια με διαφορετικά είδη εσωρούχων συνοδευόμενα από το χάσταγκ, ισχυριζόμενοι ότι η συναίνεση δεν κρίνεται από το αν φορά κανείς αηδιαστικά παντελόνια, ωραία παντελόνια ή καθόλου παντελόνια.
wearing gross pants, nice pants or no pants: #ThisIsNotConsent pic.twitter.com/FqSt0TEJI6
— Repealist [on Illness Hiatus] (@Repealist_) 12 Νοεμβρίου 2018
Η ίδια είπε: «Υπάρχουν πολλοί αφανείς επιζήσαντες από αντίστοιχες ιστορίες. Είναι ωραίο να δημιουργούμε και να μοιραζόμαστε μικρά σύμβολα για την αλληλεγγύη μεταξύ μας»
Διαδηλώσεις έχουν οργανωθεί επίσης στο Γκάλγουει, στο Λίμερικ, στο Δουβλίνο και στο Κορκ από την φεμινστική οργάνωση Rosa.
Η Φιόνα Ράιαν, ομιλήτρια στη Rosa, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτή η περίπτωση και συγκεκριμένα η κατάντια των όσων ειπώθηκαν, είναι ενδημικά του δικαστικού μας συστήματος. Αποφασίσαμε να καλέσουν τον κόσμο σε αυτόν τον αγώνα όχι συγκεκριμένα για αυτήν την περίπτωση, αλλά για να μην χρειάζεται πια τα θύματα να κατηγορούν τα δικαστήρια».
Μετά την κατακραυγή για τα γεγονότα, μαζί με μια άλλη υπόθεση ίδιας φύσης που προηγήθηκε φέτος, ο συνταξιοδοτημένος δικαστικός Sir John Gillen ανέλαβε να φέρεις εις πέρας την εξέταση για το ποινικό σύστημα της Βορείου Ιρλανδίας σχετικά με υποθέσεις που αφορούν σεξουαλικές επιθέσεις.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]