Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Δημοψήφισμα στην Ελβετία για τα… κέρατα των αγελάδων και των κατσικών!

Πρόστιμο «μαμούθ» σε κτηνοτρόφο στην Αυστρία που η αγελάδα του σκότωσε γυναίκα

Newsroom eleftherostypos.gr

Η Ελβετία ψηφίζει για ένα θέμα εθνικής σημασίας που έχει διχάσει την χώρα: εάν θα επιδοτήσει τους κτηνοτρόφους, που αφήνουν τα κέρατα των αγελάδων και των κατσικών να αναπτύσσονται φυσιολογικά.

Το δημοψήφισμα για την προστασία της «αξιοπρέπειας των εκτρεφόμενων ζώων» διεξάγεται έπειτα από πρωτοβουλία του 66χρονου αγρότη Αρμέν Καπόλ. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «το να ακούει» τις αγελάδες του ήταν η έμπνευσή του για την εκστρατεία που έκανε για 9 χρόνια προκειμένου να χρηματοδοτήσει τον επιπλέον χώρο για βοσκή που χρειάζονται τα ζώα με κέρατα.

«Πρέπει να σεβόμαστε τις αγελάδες όπως είναι. Αφήστε ήσυχα τα κέρατά τους. Όταν τις κοιτάζει κανείς, εκείνες κρατούν το κεφάλι τους ψηλά και είναι υπερήφανες. Όταν κόβουμε τα κέρατά τους, είναι θλιμμένες» σημείωσε ο αγρότης στο Reuters, από το μικρό του αγρόκτημα στο βορειοδυτική Ελβετία.

Στα τρία τέταρτα των ελβετικών αγελάδων, που αποτελούν εθνικό σύμβολο και τουριστική ατραξιόν, αφαιρούνται τα κέρατα ή είναι γενετικά χωρίς κέρατα.

Ο Καπόλ λέει ότι τα κέρατα βοηθούν τις αγελάδες να επικοινωνήσουν και να ρυθμίσουν την θερμοκρασία του σώματός τους. Ζητάει από το ελβετικό κράτος μια ετήσια επιχορήγηση ύψους 190 ελβετικών φράγκων ανά αγελάδα με κέρατα για τους αγρότες.

Ο Ελβετός κτηνοτρόφος συνέλεξε πάνω από 100.000 υπογραφές για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα είναι αμφίρροπα.

Η εκστρατεία του αναμένεται να συγκεντρώσει τη στήριξη εκείνων που αντιτίθενται στην αφαίρεση των κεράτων από τα ζώα. Οι επικριτές της μεθόδου υποστηρίζουν ότι είναι οδυνηρή και αφύσικη, όμως οι υποστηρικτές της την παρομοιάζουν με τη στείρωση των γατών ή των σκύλων επισημαίνοντας ότι πρόκειται για θέμα ασφαλείας.

«Στην Ελβετία, οι αγελάδες δεν έχουν μιλήσει ποτέ όσο τώρα» δήλωσε ο Καπόλ, η εναλλακτική προσέγγισή του οποίου τον έχει αναδείξει σε αστέρα των ΜΜΕ.

Την εκστρατεία του δεν την στηρίζει η κυβέρνηση, η οποία επισημαίνει ότι θα αποστραγγίσει έως και 30 εκατομμύρια φράγκα από τον ετήσιο προϋπολογισμό της για την αγροτική ανάπτυξη ύψους 3 δισεκατομμυρίων φράγκων.

«Στην Ελβετία είναι σύνηθες τα ζητήματα (που μας απασχολούν) να τίθενται ενώπιον του λαού για ένα δημοψήφισμα, κάθε σημαντικό ζήτημα ή λιγότερο σημαντικό ζήτημα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Ελβετίας Τζόχαν Σνάιντερ-Άμαν.

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Η Ελβετία ξεκινά έρευνα για την ανοσία στον κορωνοϊό

Kon

Η Ελβετία θα διανείμει σε εμπορικά καταστήματα 1 εκατομμύριο μάσκες την ημέρα

Kon

Κορωνοϊός – Ελβετία: Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί από τον ιό

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός-Ελβετία: Στους 378 οι νεκροί, τα 17.139 έφθασαν τα κρούσματα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – 95χρονη αρνήθηκε τη διασωλήνωση, πήρε εξιτήριο και δηλώνει: «Δεν φοβήθηκα»

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: Αύξηση κρουσμάτων και θανάτων σε Βρετανία-Ελβετία-Ολλανδία

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: 56 νεκροί και 6.100 κρούσματα στην Ελβετία

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: Η Ελβετία προστατεύει τους άνω των 65 ετών

Ανδρέας Ντίνης

Μην… φιλιέστε λόγω κορωνοϊού συμβουλεύει ο υπουργός Υγείας της Ελβετίας

Evanthia Karra