Το Πεκίνο κατηγόρησε τη Σουηδία ότι παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κινέζων πολιτών, αλλά φαίνεται πως αυτή είναι η αφορμή, καθώς η διαφωνία μεταξύ των δύο χωρών έχει βαθύτερες και πιο ουσιαστικές αιτίες.
Ολα ξεκίνησαν στις 2 Σεπτεμβρίου όταν η οικογένεια των Ζενγκ έφτασε στο ξενοδοχείο στη Στοκχόλμη περίπου τα μεσάνυχτα, πολλές ώρες (σχεδόν μία ημέρα) πριν από την κράτηση που είχαν κάνει. Αρχικά τους επέτρεψαν να περιμένουν στο λόμπι, όμως κάποια στιγμή το προσωπικό τους ζήτησε να αποχωρήσουν. Τελικά κλήθηκε η αστυνομία, που τους έβγαλε έξω με το ζόρι.
Στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε ένα βίντεο με την «παράξενη» αντίδρασή τους. Οι τρεις, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, έκλαιγαν και οδύρονταν, πεσμένοι στο πεζοδρόμιο. «Αυτό είναι δολοφονία», φώναζε στα αγγλικά ο γιος, ενώ η μητέρα θρηνούσε στα κινέζικα και έλεγε «Σώστε με»!
Η Κίνα απαίτησε μια απολογία από τη Σουηδία και έκανε λόγο για «βάναυσο προπηλακισμό» από την αστυνομία. Μάλιστα, η πρεσβεία της Κίνας στη Σουηδία έκανε επίσημο διάβημα, κατηγορώντας τις αρχές ότι έθεσαν σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή των τριών τουριστών και παραβίασαν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους.
«Αυτό δεν συνάδει με τις διπλωματικές και τις διεθνείς συνήθεις πρακτικές», επισήμανε από την πλευρά του ο Γκενγκ Σουάνγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας. «Καλούμε τη Σουηδία να δώσει σημασία στην ανησυχία μας και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια και τα δικαιώματα των Κινέζων τουριστών», συμπλήρωσε. Πάντως ο εισαγγελέας Ματς Ερικσον δήλωσε ότι δεν γίνεται έρευνα για το περιστατικό, γιατί «καταλήξαμε ότι δεν διαπράχθηκε έγκλημα από την πλευρά της αστυνομίας».
Η αντίδραση του Πεκίνου ήταν ασυνήθιστα έντονη, σχολιάζει το Reuters. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι το περιστατικό αυτό συνέβη σε μία περίοδο που είναι ήδη τεταμένες οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφθηκε τη Σουηδία ο Δαλάι Λάμα, τον οποίο το Πεκίνο θεωρεί βίαιο αυτονομιστή, ενώ η Κίνα εξακολουθεί να έχει υπό κράτηση τον Γκούι Μινχάι, έναν κινεζικής καταγωγής Σουηδό εκδότη.
Πηγή της σουηδικής κυβέρνησης, που επικαλείται το Reuters, δήλωσε ότι η Κίνα υπερβάλει για το περιστατικό με τους τουρίστες, εξαιτίας της αντίδρασης της Σουηδίας για τον Μινχάι. «Πιστεύουμε ότι σχετίζεται με αυτό. Η Σουηδία και η ΕΕ επανειλημμένα έχουν ζητήσει την απελευθέρωσή του και αυτό δεν αρέσει στις κινεζικές αρχές», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο γιος των Ζενγκ δήλωσε στους Global Times ότι ζήτησε από το ξενοδοχείο να επιτρέψει στους γονείς του, που είναι ηλικιωμένοι και έχουν προβλήματα υγείας, να μείνουν εκεί μέχρι να είναι έτοιμο το δωμάτιό τους. Ομως, το προσωπικό αρνήθηκε και κάλεσε την αστυνομία. «Κατέρρευσα και έχασα το μυαλό μου. Δεν μπορούσα να σκεφτώ αν ήταν πρέπον ή όχι. Ηθελα απλά να καταγγείλω την αστυνομία και να ζητήσω βοήθεια από τους περαστικούς», συμπλήρωσε.
Από την άλλη, ο διευθυντής του ξενοδοχείου επισήμανε στην Aftonbladet ότι η οικογένεια έφτασε μία ημέρα πριν από την κράτησή της και αρνήθηκε να φύγει. Το προσωπικό κάλεσε την αστυνομία κάποια στιγμή μετά τα μεσάνυχτα, όταν οι τουρίστες άρχισαν να τους απειλούν, συμπλήρωσε. «Το μόνο που ξέρουμε είναι πως κάναμε ό,τι μπορούσαμε για αυτούς τους πελάτες, αλλά την ίδια ώρα δεν μπορούμε να δεχθούμε να αντιμετωπίζει απειλές το προσωπικό μας», δήλωσε ακόμη.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]