Νούμερο δύο στην ηγεσία του αντιμεταναστευτικού κόμματος της Προόδου, ο 58χρονος Σάντμπεργκ παραδέχθηκε ότι επισκέφθηκε το Ιράν τον Ιούλιο μαζί με την 28χρονη σύντροφό του, χωρίς να έχει ενημερώσει εκ των προτέρων τις υπηρεσίες του πρωθυπουργού, ενώ πήρε μαζί του το υπηρεσιακό κινητό τηλέφωνό του.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Νορβηγίας καταγγέλλουν τακτικά το Ιράν ως μία από τις πιο δραστήριες χώρες στο θέμα της κατασκοπείας, με την Κίνα και τη Ρωσία.
«Ο ίδιος ο Περ ζήτησε να αποχωρήσει (από την κυβέρνηση) και κρίνω πως πρόκειται για μια σωστή απόφαση» δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Έρνα Σόλμπεργκ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.
«Δεν επέδειξε την απαραίτητη κοινή λογική αναφορικά με τη διαχείριση της ασφάλειας» επισήμανε η ίδια.
Η υπόθεση μονοπωλεί τα ΜΜΕ της Νορβηγίας εδώ και δύο εβδομάδες και τροφοδοτεί τις επικρίσεις τόσο από τους κόλπους της αντιπολίτευσης όσο και από το κόμμα της Προόδου, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό μαζί με τους συντηρητικούς και τους φιλελεύθερους.
Υπό ασφυκτική πίεση, ο Σάντμπεργκ ζήτησε συγγνώμη αλλά τελικά υπέβαλε την παραίτησή του καθώς οι αποκαλύψεις συνεχίζονταν μέρα με την ημέρα. Για παράδειγμα, αποκαλύφθηκε επίσης ότι παραβίασε πρωτόκολλα ασφαλείας καθώς είχε μαζί του το επαγγελματικό του τηλέφωνο σε ταξίδι στην Κίνα τον Μάιο.
«Είναι λυπηρό» διαβεβαίωσε ο ίδιος ενώπιον των δημοσιογράφων. «Πίστευα ότι θα μπορέσω να ολοκληρώσω κάποια σχέδια» του υπουργείου, συμπλήρωσε, χωρίς να αναφερθεί στις «προσωπικές» διαστάσεις της ιστορίας. Κάτι που δεν άφησαν ασχολίαστο τα νορβηγικά ΜΜΕ κυρίως λόγω της ταυτότητας της νέας συντρόφου του πρώην υπουργού.
Νεότερη κατά 30 χρόνια από εκείνον, η Μπαχαρέχ Λετνές είναι μια πρώην βασίλισσα της ομορφιάς που έγινε επιχειρηματίας. Είχε υποβάλει τρεις φορές αίτημα χορήγησης ασύλου στη Νορβηγία, προτού απελαθεί και τελικα να λάβει άδεια διαμονής με το σκεπτικό ότι την απειλούσαν να την παντρέψουν με τη βία στο Ιράν.
Υιοθετώντας θέσεις υπέρ μιας αυστηρής πολιτικής στη μετανάστευση, το κόμμα της Προόδου τάσσεται υπέρ της ταχείας απέλασης των αιτούντων άσυλο, που απορρίφθηκε το αίτημά τους, και αποδοκιμάζει τους ξένους που επιστρέφουν στην πατρίδα τους, αν και έχουν λάβει επίσημα χαρτιά στη Νορβηγία.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Νορβηγίας ξεκίνησαν έρευνα σε βάρος της Μπαχαρέχ Λετνές, η οποία αρνείται οποιαδήποτε σχέση με το ιρανικό καθεστώς. Τον Σάντμπεργκ διαδέχθηκε στο υπουργείο Αλιείας ο Χάραλντ Τομ Νέσβικ, μέλος του ίδιου κόμματος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]