Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ισπανία από θερμοπληξία εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, που μπορεί να μην ξεπέρασαν το ρεκόρ της Αθήνας το 1977 (48 βαθμούς), ωστόσο η κατάσταση ήταν αφόρητη.
Ειδικοί είχαν προειδοποιήσει εδώ και ημέρες για ένα δύσκολο τριήμερο, ακραίων καιρικών φαινόομένων, εξαιτίας της έλευσης θερμών κυμάτων αέρα από τη Βόρεια Αφρική, γεγονός που επιβεβαιώθηκε αφού σε περιοχές της Ισπανίας το θερμόμετρο έφτασε τους 47,3 βαθμούς.
Σε Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Ελβετία, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όσοι είχαν τη δυνατότητα κατέφυγαν σε κοντινές παραλίες, λίμνες και ποταμούς, σε μια προσπάθεια να δροσιστούν. Κάποιοι πήραν ξαπλώστρες, φορητά ψυγεία και προμήθειες και πέρασαν τα δύσκολα βράδια κοντά σε πηγές δροσιάς, σε παραλίες και πάρκα. Στην ιταλική πρωτεύουσα, τουρίστες και ντόπιοι προσπαθούσαν μάταια να πάρουν μια ανάσα και να δροσιστούν από τις πολυπληθείς κρήνες και σιντριβάνια της Ρώμης.
Για ακόμη μία χρονιά, η Πορτογαλία βρίσκεται αντιμέτωπη με δασικές πυρκαγιές που μαίνονται τα τελευταία 24ωρα στα νότια της χώρας, εκεί όπου επιχειρούν 800 πυροσβέστες και 12 πυροσβεστικά ελικόπτερα. Το αφρικανικό κύμα αέρα που σαρώνει την περιοχή έσπασε τα τοπικά ρεκόρ, με το θερμόμετρο σε κάποιες περιοχές να φτάνει τους 47,4 βαθμούς. Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας στη χώρα στέλνει συνεχώς προειδοποιήσεις στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων να αποφεύγουν συγκεκριμένα σημεία, ώστε να μην υπάρξουν απώλειες ανθρώπινων ζωών, όπως είχε συμβεί πέρυσι με το θάνατο 114 ανθρώπων από δύο φονικές πυρκαγιές.
Στη Γαλλία, οι αρμόδιοι ανακοίνωσαν την αναστολή λειτουργίας τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων. Τμήματα κεντρικών δρόμων στην Ολλανδία έκλεισαν αφού η άσφαλτος έλιωσε εξαιτίας της ζέστης. Η μεγαλύτερη ξηρασία που έχει καταγραφεί εδώ και δεκαετίες στην Ολλανδία έχει στερέψει πολλά από τα ποτάμια της χώρας. Πρωτοφανής παρατεταμένη ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες αντιμετωπίζει η Γερμανία, που έχουν ως αποτέλεσμα την πτώση της στάθμης του νερού σε ποταμούς. Ετσι, υπήρξαν αναφορές ότι βγαίνουν στην επιφάνεια απομεινάρια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως βόμβες, χειροβομβίδες και άλλες εκρηκτικές ύλες.
Ακόμη και στην Ελβετία, η λίμνη της Λουκέρνης θύμιζε πισίνα ξενοδοχείου, αφού εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν εκεί με τα φουσκωτά τους για να απολαύσουν το νερό – παρ’ όλο που το θερμόμετρο δεν ξεπέρασε του 35 βαθμούς. Πάντως στη Σουηδία η θερμοκρασία κατέγραψε σχετική πτώση και σε κάποιες περιοχές άρχισε να βρέχει, μετά το θερμότερο Ιούλιο των τελευταίων 250 χρόνων, που είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πυρκαγιές.
Σε «κατάσταση μεγάλης καταστροφής» κήρυξε την Καλιφόρνια χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, διατάσσοντας την άμεση διάθεση ομοσπονδιακής βοήθειας στις περιοχές που επλήγησαν από τις δασικές πυρκαγιές που συνεχίζουν να μαίνονται για τρίτη εβδομάδα, χωρίς να διαφαίνεται ύφεση. Περισσότεροι από 14.000 πυροσβέστες δίνουν μάχη σε 17 μέτωπα που μαίνονται στην πολιτεία και έχουν κάψει δύο εκατομμύρια στρέμματα και περίπου 2.000 σπίτια, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται στους 14.
Η πυρκαγιά στο Μεντοσίνο θεωρείται πλέον η έκτη μεγαλύτερη στην ιστορία της Καλιφόρνια καθώς καλύπτει μια έκταση που ισούται με το 71% της περιφέρειας του Λος Αντζελες! Δυσοίωνες είναι εν τω μεταξύ οι προβλέψεις των μετεωρολόγων καθώς αναμένεται παράταση των υψηλών θερμοκρασιών, της σχετικά χαμηλής υγρασίας και των ισχυρών ανέμων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]