Στη διάρκεια συναντήσεων που είχε στη σύνοδο της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) «επέμεινα και στη σημασία να διατηρηθεί η διπλωματική και οικονομική πίεση στη Βόρεια Κορέα προκειμένου να πετύχουμε την πλήρη και πλήρως επιβεβαιωμένη αποπυρηνικοποίηση στην οποία έχει δεσμευθεί», τόνισε ο Πομπέο.
«Είναι ξεκάθαρο ότι οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας στην ASEAN γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας για τη δική τους ασφάλεια», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός.
Για τον λόγο αυτό «τους συνέστησα να εφαρμόζουν αυστηρά όλες τις κυρώσεις, περιλαμβανομένης της πλήρους απαγόρευσης παράνομης μεταφοράς πετρελαίου σε πλοία» με προορισμό τη Βόρεια Κορέα, υπογράμμισε.
Ο Πομπέο αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη Ρωσία, κάνοντας λόγο για πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα εξακολουθεί να έχει συναλλαγές με τη Βόρεια Κορέα και να προσφέρει εργασία σε Βορειοκορεάτες μετανάστες, μια σημαντική πηγή εσόδων για την Πιονγκγιάνγκ.
Στο μεταξύ απόρρητη έκθεση του ΟΗΕ που περιήλθε στην κατοχή του Reuters αναφέρει ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει τερματίσει το πυρηνικό και βαλλιστικό της πρόγραμμα παραβιάζοντας τις κυρώσεις του Οργανισμού.
Η εξαμηνιαία έκθεση που συντάσσουν ανεξάρτητοι ειδικοί οι οποίοι παρακολουθούν την εφαρμογή των κυρώσεων του ΟΗΕ υποβλήθηκε στην επιτροπή κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας του Συμβουλίου Ασφαλείας αργά χθες Παρασκευή.
«Η Βόρεια Κορέα δεν έχει τερματίσει το πυρηνικό και βαλλιστικό της πρόγραμμα και εξακολουθεί να αψηφά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας μέσω της μαζικής αύξησης το 2018 των παράνομων μεταφορών πετρελαϊκών προϊόντων από πλοίο σε πλοίο, καθώς και μέσω της θαλάσσιας μεταφορά άνθρακα», αναφέρουν οι ειδικοί στην έκθεσή τους που εκτείνεται σε 149 σελίδες.
Η αποστολή της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ δεν σχολίασε τις πληροφορίες αυτές.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Πιονγκγιάνγκ συνεργάζεται στρατιωτικά με τη Συρία και έχει προσπαθήσει να πουλήσει όπλα στους σιίτες αντάρτες Χούτι στην Υεμένη.
Παράλληλα έχει παραβιάζει την απαγόρευση στις εξαγωγές υφαντουργικών προϊόντων, εξάγοντας προϊόντα αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα, τη Γκάνα, την Ινδία, το Μεξικό, τη Σρι Λάνκα, την Ταϊλάνδη, την Τουρκία και την Ουρουγουάη από τον Οκτώβριο του 2017 ως τον Μάρτιο του 2018.
Η έκθεση συντάχθηκε σε μια περίοδο που η Ρωσία και η Κίνα ζητούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας να χαλαρώσει τις κυρώσεις εις βάρος της Πιονγκγιάνγκ μετά και τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ- Ουν, στη διάρκεια της οποίας ο δεύτερος δεσμεύθηκε να προχωρήσει στην αποπυρηνικοποίηση της χώρας του.
Οι ΗΠΑ και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επιμένουν ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται αυστηρά μέχρι η Πιονγκγιάνγκ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]