Χιλιάδες άνθρωποι χόρεψαν υπό τους ήχους της λάτιν κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου Μαλεκόν της Αβάνας σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας.
Ήταν ένα τεράστιο πάρτι στους δρόμους προς τιμήν του με ένα μουσικό συγκρότημα να παίζει ζωντανά το “Happy Birthday” μόλις σήμανε μεσάνυχτα και πυροτεχνήματα να υψώνονται στον ουρανό από την άλλη πλευρά του κόλπου.
“Θέλω να εκφράσω την πιο βαθιά ευγνωμοσύνη μου για τις εκδηλώσεις σεβασμού, τις ευχές και τα δώρα που έχω λάβει, που μου δίνουν τη δύναμη να ανταποδώσω μέσα από ιδέες”, γράφει ο Κάστρο σε ένα άρθρο γνώμης.
Ο Κάστρο, που παρέδωσε την εξουσία στον νεότερο αδελφό του Ραούλ το 2008 για λόγους υγείας, συνέχισε αναπολώντας τα παιδικά του χρόνια στην οικογενειακή φυτεία στο χωριό Μπιράν (ανατολικά) και ιδιαίτερα τον πατέρα του που πέθανε πριν από την επανάσταση.
“Υπέφερε αρκετά”, γράφει ο Κάστρο. “Από τα τρία αρσενικά παιδιά του, το δεύτερο και το τρίτο ήταν απόντες και μακριά, εκπληρώνοντας και τα δύο το καθήκον τους σε επαναστατικές δραστηριότητες”.
Ακόμη και τότε, γράφει ο Κάστρο, ήξερε πως ο Ραούλ θα τον αντικαθιστούσε αν του συνέβαινε κάτι, ιδιαίτερα αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιτύγχαναν στις απόπειρές τους να τον σκοτώσουν.
“Σχεδόν γέλασα με τα μακιαβελικά σχέδια των προέδρων των ΗΠΑ”, αναφέρει.
Θαυμάστρια της Τέιλορ Σουίφτ έχει και τα 103 στολίδια που κυκλοφόρησε η τραγουδίστρια
Τηρώντας την παράδοση, ο Κάστρο συνέχισε επικρίνοντας τον Μπαράκ Ομπάμα, αυτή τη φορά για την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ τον Μάιο όταν επισκέφθηκε τη Χιροσίμα, όπου ρίφθηκε η πρώτη ατομική βόμβα στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
“Του έλειψαν οι λέξεις ώστε να ζητήσει συγγνώμη για τις δολοφονίες εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων”, γράφει ο Κάστρο.
Στο τελευταίο άρθρο γνώμης, τον Μάρτιο, ο “Ιστορικός Ηγέτης” κατηγόρησε τον Ομπάμα ότι κολάκεψε τον κουβανικό λαό κατά την επίσκεψή του στο νησί –την πρώτη ενός προέδρου των ΗΠΑ σε 88 χρόνια– και ότι αγνόησε τα επιτεύγματα της κομμουνιστικής διακυβέρνησης.
Πολλοί Κουβανοί θεωρούν πως ο Φιντέλ δεν συμβαδίζει πια με την εποχή. Το πιο μεγάλο επίτευγμα του Ραούλ αφότου ανέλαβε την εξουσία θεωρείται ευρέως η διπλωματική αποκλιμάκωση με τις Ηνωμένες Πολιτείες έπειτα από 50 χρόνια παγωμένης αντιπαράθεσης.
Ο νεότερος Κάστρο, που θεωρείται πιο πραγματιστής, εισήγαγε επίσης μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αναζωογονήσει την κυριαρχούμενη από το κράτος οικονομία και έδωσε ώθηση σε προσωπικές ελευθερίες, όπως το δικαίωμα για ταξίδια στο εξωτερικό. Ο Φιντέλ προσέφερε δημόσια χλιαρή μόνο υποστήριξη στις μεταρρυθμίσεις αυτές.
Όμως αυτό δεν σταμάτησε τις τιμητικές εκδηλώσεις στον Φιντέλ με την ευκαιρία των γενεθλίων του, ξεκινώντας από τις πιο συμβατικές, όπως εκθέσεις φωτογραφίας για τη ζωή του και φθάνοντας μέχρι την κατασκευή του μεγαλύτερου πούρου στον κόσμο, μήκους 90 μέτρων, προς τιμήν του Φιντέλ.
Πράγματι, ανεξάρτητα από το σήμερα, πολλοί Κουβανοί εξακολουθούν να τιμούν τον Φεντέλ επειδή απελευθέρωσε την Κούβα από την κυριαρχία των ΗΠΑ και εισήγαγε καθολική δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εκπαίδευση.
“Ο Φιντέλ είναι το καλύτερο πράγμα που συνέβη στη χώρα μας”, δήλωσε ο Άλντο Σαμόρα, 40 ετών, ο οποίος πουλούσε χρωματιστά μπαλόνια στο πάρτι κατά μήκος της Μαλεκόν καθώς η λάμψη μιας τροπικής καταιγίδας φώτισε τον νυχτερινό ουρανό.