Οι 15 από τους 35 εναπομείναντες γιατρούς της περιοχής έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, παρακαλώντας τον να επέμβει το ταχύτερο ώστε να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί νοσοκομείων στην πόλη, που πολιορκείται από το συριακό πυροβολικό και την αεροπορία με την υποστήριξη ρωσικών δυνάμεων.
«Δεν έχουμε ανάγκη από δάκρυα και δηλώσεις συμπάθειας. Χρειαζόμαστε επειγόντως μια ζώνη ελεύθερη βομβαρδισμών σε μόνιμη βάση, ώστε να διασφαλίσουμε την επιβίωση και την περίθαλψη του πληθυσμού», γράφουν οι γιατροί στην επιστολή τους στον Αμερικανό πρόεδρο. Σύμφωνα με μαρτυρίες Ιταλών γιατρών στην «Corriere della Sera», οι γιατροί στο Χαλέπι βιώνουν ένα δράμα, καθώς δεν υπάρχει ούτε αρκετό νερό και αίμα για επείγουσες μεταγγίσεις στους τραυματίες. Οι ίδιοι γιατροί κατήγγειλαν ότι τον τελευταίο μήνα σημειώθηκαν 42 επιθέσεις σε ιατρικές εγκαταστάσεις στη Συρία, οι 15 εξ αυτών σε νοσοκομεία που χειρουργούσαν ή περιέθαλπαν άλλως πώς ασθενείς.
Η παρέμβαση έγινε την ώρα που η Ρωσία ανακοίνωσε τη διακοπή των αεροπορικών βομβαρδισμών στο ανατολικό Χαλέπι για τρεις ώρες κάθε μέρα, αρχής γενομένης από χθες Πέμπτη, από τις 10 π.μ. ως τη 1 μ.μ. Ταυτόχρονα η Μ. Βρετανία ανέλαβε πρωτοβουλία στον ΟΗΕ, ώστε να περάσει σχέδιο ψηφίσματος για μόνιμη εκεχειρία, που θα επιτρέψει σε «αδιάβλητους τρίτους» (ξέχωρα από το στρατό του Ασαντ και τους Ρώσους) να επιμεληθούν τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό και την επισκευή του κατεστραμμένου δικτύου ύδρευσης. Σε αυτό το πλαίσιο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά.
Η κατάσταση πάντως είναι εξαιρετικά περίπλοκη, καθώς οι Ρώσοι και ο Ασαντ φοβούνται ότι αν διακόψουν τις επιχειρήσεις θα επιτρέψουν στον αντιπολιτευόμενο Ελεύθερο Συριακό Στρατό να επεκτείνει τα πρόσφατα κέρδη του σε συνοικίες του Χαλεπιού, το οποίο μέχρι πρότινος φαινόταν ότι θα πέσει εύκολα στα χέρια των κυβερνητικών στρατευμάτων της Δαμασκού.
Ο ντόπιος γιατρός Οσάμα Αμπούλ Εζ κατήγγειλε στον «Guardian» ότι η κυβέρνηση Ασαντ και οι Ρώσοι ψεύδονται ακόμη και για την τρίωρη εκεχειρία. «Στην υποτιθέμενη διάρκειά της πολλοί τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς», τόνισε.
Τμήματα του Ελεύθερου Συριακού Στρατού ανακοίνωσαν ότι είναι πρόθυμα να συζητήσουν την επιβολή εκεχειρίας τόσο στο ανατολικό όσο και στο δυτικό Χαλέπι, ώστε να μπουν ανενόχλητα τα ανθρωπιστικά κομβόι του ΟΗΕ. Να σημειωθεί ότι και η δυτική πλευρά που ελέγχουν οι δυνάμεις του Ασαντ βρίσκεται αποκομμένη μετά την κατάληψη από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες ενός κρίσιμου τομέα που στεγάζει 1,5 εκατομμύριο κατοίκους (συνολικά το Χαλέπι έχει πάνω από 2,5 εκατομμύρια κατοίκους, αλλά είναι άγνωστο πόσοι έχουν διαφύγει).
Πόλεμος στην Ουκρανία: Προελαύνει η Ρωσία - Το Κίεβο έχασε πάνω από το 40% του Κουρσκ
Χθες ο ΟΗΕ ζήτησε από τη Ρωσία να συμφωνήσει σε μια «βιώσιμη και ουσιαστική παύση των επιχειρήσεων», καθώς η τρίωρη εκεχειρία δεν επαρκεί για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους 2 εκατομμύρια και πλέον εγκλωβισμένους κατοίκους της πόλης. Τα Ηνωμένα Εθνη πρότειναν στους Ρώσους 48ωρη παύση πυρός ανά εβδομάδα, ώστε να υπάρχει χρόνος να παραδοθούν μεγάλες ποσότητες τροφίμων και φαρμάκων στους πολιορκημένους αμάχους και να απομακρυνθούν από την περιοχή οι βαριά άρρωστοι και οι τραυματίες.
Η ρωσική πλευρά φάνηκε διατεθειμένη να συζητήσει το αίτημα, όπως δήλωσε ο σύμβουλος ανθρωπιστικών θεμάτων του ΟΗΕ, Γιαν Εγκελαντ. Παράλληλα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης σχετικά με το συριακό ζήτημα, Στέφαν ντε Μιστούρα, αποκάλυψε ότι στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Ρωσίας, των ΗΠΑ και του ΟΗΕ βρίσκονται σε επείγουσες διαβουλεύσεις για να αποκατασταθεί μια ευρύτερη εκεχειρία στο σύνολο των πολεμικών μετώπων στη Συρία.
Παράλληλα με τις προσπάθειες σωτηρίας του πληθυσμού στο Χαλέπι, ο ΟΗΕ διεξάγει έρευνα για τις επιθέσεις της Τετάρτης με τοξικά αέρια χλωρίνης, που ήταν μέσα σε βαρέλια και είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι και να τραυματιστούν αρκετοί άλλοι στη συνοικία Ζεμπντίεχ. Τέτοιες χημικές επιθέσεις σημειώνονται κατά κόρον στο Χαλέπι κατά τη διάρκεια της πολύμηνης πολιορκίας και συνιστούν εγκλήματα πολέμου, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ, Στέφαν ντε Μιστούρα. Ο ίδιος απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις καταγγελίες των ανταρτών της αντιπολίτευσης, ότι υπεύθυνοι για το έγκλημα ήταν οι στρατιώτες του Ασαντ.
Σε άλλα μέτωπα της Συρίας, τα ρωσικά αεροσκάφη συνέχισαν τις επιδρομές κατά της «πρωτεύουσας του ISIS», Ράκα, στην κεντρική χώρα. Το φιλο-τζιχαντιστικό πρακτορείο AMAQ παραδέχθηκε ότι η πόλη έχει μείνει χωρίς νερό, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να πέσει στα χέρια των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
Aπό την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου