Η πολιτική που εφαρμόζει η Βουλγαρία «εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη συμμόρφωση του κράτους αυτού προς το διεθνές δίκαιο», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Ζέιντ.
Ο Ύπατος Αρμοστής χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ανησυχητικό» το γεγονός ότι «σημαντικές δημόσιες μορφές με επιρροή εκφράζουν την υποστήριξή τους προς παράνομες, ένοπλες ομάδες πολιτοφυλάκων που καταδιώκουν θρασύτατα μετανάστες κατά μήκος των συνόρων της Βουλγαρίας με την Τουρκία».
«Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα είναι ότι σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που εισέρχονται παράτυπα στη Βουλγαρία τίθενται υπό κράτηση ως να επρόκειτο για το φυσιολογικό», ανέφερε ο Ζέιντ.
«Ακόμα χειρότερα, μπορεί επίσης να προσαχθούν σε δίκη και να φυλακιστούν—για έναν χρόνο ή και περισσότερο—εάν προσπαθήσουν να φύγουν από τη χώρα. Η φυγή από τη χώρα ποινικοποιείται, παρά το δικαίωμα που έχει ο καθένας, βάσει του διεθνούς δικαίου, να εγκαταλείπει μια χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της δικής του», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας έκρινε ότι η τοποθέτηση αυτή του Ύπατου Αρμοστή «δεν αντανακλά πλήρως την αντικειμενική κατάσταση όσον αφορά τους αιτούντες άσυλο» στη χώρα.
Λος Άντζελες: Αιχμάλωτοι στις φλόγες - Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά - Τουλάχιστον 10 οι νεκροί
Η κρατική υπηρεσία μετανάστευσης της Βουλγαρίας από την πλευρά της σημείωσε ότι οι νόμοι στη χώρα ορίζουν το πώς οι αρχές μεταχειρίζονται τους αιτούντες άσυλο. «Ένας αλλοδαπός που ζητεί διεθνή προστασία μπορεί να φιλοξενείται προσωρινά και για την συντομότερη δυνατή περίοδο σε ένα κέντρο κλειστού τύπου για να εξακριβωθεί ή θα επαληθευτεί η ταυτότητά του, ή όταν αυτό είναι αναγκαίο για την προστασία της εθνικής ασφάλειας ή της δημόσιας τάξης», διευκρίνισε.
Σύμφωνα με την υπηρεσία, κανένας αλλοδαπός δεν κρατείται διά της βίας σε κάποιο από τα τέσσερα κέντρα υποδοχής ανοικτού τύπου. Η υπηρεσία μετανάστευσης επέμεινε ότι δεν έχει λάβει ουδεμία πληροφορία περί παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Ζέιντ έκανε αυτή τη δήλωση μετά τη δεύτερη επίσκεψη στη Βουλγαρία μέσα σε οκτώ μήνες μιας αποστολής της Ύπατης Αρμοστείας, η οποία έφερε στο φως τις «ιδιαίτερα ανησυχητικές πολιτικές και πρακτικές» που εφαρμόζονται έναντι των μεταναστών και των προσφύγων.
Σύμφωνα με τον Ζέιντ, υπάρχει επίσης ανησυχία διότι οι βουλγαρικές αρχές «επαναπροωθούν» βίαια μετανάστες σε γειτονικές χώρες κι έχουν υπάρξει επανειλημμένες καταγγελίες για σωματική κακοποίηση και κλοπές από στελέχη των βουλγαρικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου και από συνοριοφύλακες.
Τον περασμένο μήνα, ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε πως η χώρα του προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο νέας μαζικής έλευσης μεταναστών και προσφύγων στα νότια σύνορα της χώρας, μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Η Βουλγαρία έθεσε υπό κράτηση 14.000 παράτυπους μετανάστες το πρώτο εξάμηνο του 2016. Το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ο αριθμός των μεταναστών που είχαν τεθεί υπό κράτηση είχε ανέλθει σε 21.000.
Συγκριτικά λίγοι από τους μετανάστες αυτούς έχουν υποβάλει αιτήσεις να τους χορηγηθεί άσυλο στη Βουλγαρία, τη φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η πλειονότητά τους θέλει να φθάσει σε πλουσιότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία ή η Σουηδία.