Σε εγκύκλιο που εκδόθηκε σήμερα, προσδιορίζονται 14 προσωπικά στοιχεία που δεν χρειάζεται να «αποδεικνύονται» από άλλα έγγραφα, όπως προηγούμενα ονόματα, φύλο και εθνικότητα, καθώς θεωρούνται «αυτονόητα» και περιλαμβάνονται στα δελτία ταυτότητας και τα έγγραφα καταγραφής νοικοκυριών.
Οι αρχές δεν θα πρέπει να ζητούν από τους κατοίκους να αποδεικνύουν αυτονόητες πληροφορίες όπως η προηγούμενη διεύθυνσή τους ή η σχέση τους με τον/την σύζυγο και τα παιδιά τους, ανέφερε η εγκύκλιος.
Η εγκύκλιος, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου, έχει στόχο να «απλοποιήσει περιττές διαδικασίες και να διευκολύνει τους πολίτες».
Οι κάτοικοι της Κίνας πρέπει να εξασφαλίσουν μια σειρά από έγγραφα και πιστοποιητικά για να αποκτήσουν άδειες για ταξίδια στο εξωτερικό, την εκπαίδευση των παιδιών τους, την απόκτηση ενός παιδιού και άλλα.
Για να πάρει άδεια, για παράδειγμα, για την απόκτηση παιδιού, ένα ζευγάρι πρέπει να συμπληρώσει το έντυπο της αίτησης, να επιδείξει τις ταυτότητές του, να υποβάλει έγγραφα καταγραφής νοικοκυριού, πιστοποιητικό γάμου και όλα αυτά τα έγγραφα να έχουν σφραγιστεί ή υπογραφεί από τους εργοδότες τους και τις τοπικές αρχές.
Θα πρέπει επίσης να καταθέσουν πιστοποιητικά που να αποδεικνύουν ότι τηρούν την πολιτική του ενός παιδιού, η οποία καταργήθηκε το 2015.
Πέρυσι έγινε γνωστή η ιστορία ενός κατοίκου του Πεκίνου που ήθελε να ταξιδέψει στο εξωτερικό.
Οι αρχές του ζήτησαν να αποδείξει ότι «η μητέρα του είναι όντως η μητέρα του» προκειμένου να του δοθεί η άδεια. Ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ είχε χαρακτηρίσει την όλη υπόθεση «ντροπή».