Ο Ρώσος πρόεδρος έδειξε να θέλει να υπάρχει επαναπροσέγγιση Μόσχας-Αγκυρας, χωρίς όμως να βιάζεται.
Πάντως οι δύο χώρες προσπαθούν να έρθουν πιο κοντά σε μια στιγμή που πιέζονται από τη Δύση. Η Μόσχα λόγω του θέματος της αντιπυραυλικής ασπίδας και Ουκρανίας και η Αγκυρα λόγω του μεταναστευτικού και της βίζας.
Η συνάντηση των δύο ανδρών στην Αγία Πετρούπολη ξεκίνησε με μισή ώρα καθυστέρηση στις 2 το μεσημέρι και είχε διάρκεια περίπου 2 ωρών.
Ακολούθησε γεύμα εργασίας και στη συνέντευξη Τύπου φαινόταν πως αν και υπήρχε επιθυμία των δύο ηγετών για σύσφιξη των σχέσεων, ωστόσο η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Sukhoi στις 24 Νοεμβρίου του 2015 από τα τουρκικά μαχητικά κοντά στα σύνορα με τη Συρία έχει προκαλέσει αμοιβαία δυσπιστία, για το ξεπέρασμα της οποίας θα χρειαστεί χρόνος.
Η τελευταία τετ α τετ συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν είχε γίνει στις 15 Νοεμβρίου του 2015 στη σύνοδο των G-20 στην Αττάλεια.
Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι «Ρωσία και Τουρκία μπορούν να οικοδομήσουν εκ νέου τη μεταξύ τους σχέση επεκτείνοντάς την, ενισχύοντας ιδίως τη συνεργασία τους στον τομέα της Αμυνας». Ως δώρο προς τη Μόσχα ο Ερντογάν υποσχέθηκε «την ένταξη κατασκευής του πυρηνικού σταθμού Ακουγιου στα έργα στρατηγικής σημασίας». Μια απόφαση που επιταχύνει τις διαδικασίες και εξασφαλίζει στη ρωσική εταιρεία που θα το κατασκευάσει επιδότηση από το τουρκικό δημόσιο.
Ο Πούτιν ανέφερε πως «οι κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας θα αρθούν βήμα – βήμα», σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες με τον Ερντογάν θα καθορίσουν τις μελλοντικές σχέσεις. Χαρακτήρισε «πιθανό» να επιλυθούν οι διαφωνίες όσον αφορά τον πόλεμο στη Συρία και σημείωσε ότι και οι δύο χώρες θέλουν να τερματιστεί η συριακή κρίση.
Παραδέχθηκε, πάντως, ότι «είναι ξεκάθαρο πως οι απόψεις των δύο χωρών για τη Συρία ήταν διαφορετικές κατά το παρελθόν». Αυτός είναι και ο λόγος που ο Πούτιν με τον Ερντογάν αποφάσισαν να βγουν εκτός προγράμματος και να συνομιλήσουν για τη Συρία μετά τη συνέντευξη Τύπου, με τον Τούρκο πρόεδρο να παρατείνει την παραμονή του στην Αγία Πετρούπολη γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο.
H Mόσχα πιέζει τον Ερντογάν να κλείσει οποιαδήποτε δίοδο προς τους αντάρτες της Συρίας έτσι ώστε να συνεχιστεί η προέλαση των δυνάμεων του Ασαντ στο Χαλέπι. Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος έχει στο νου του το Κουρδικό και πιθανότατα θα πιέσει να λάβει ανταλλάγματα για να υποχωρήσει.
Ο Ερντογάν αποκάλυψε ότι το τηλεφώνημα του Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τού παρείχε πολύ σημαντική «ψυχολογική στήριξη», χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση με τον Πούτιν ως «ευεργετική».
Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία του υποθαλάσσιου αγωγού Turkish Stream που θα μεταφέρει το ρωσικό αέριο στην Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας και από εκεί θα μπορεί να επεκταθεί στην Ελλάδα με στόχο την ευρωπαϊκή αγορά.
Οι επιχειρηματίες φαίνεται πως είναι οι απόλυτα κερδισμένοι αυτής της επαναπροσέγγισης των δύο χωρών αφού οι εμπορικές συναλλαγές που το 2015 είχαν φτάσει τα 35 δισεκατομμύρια φέτος παρουσίαζαν κάμψη 30%. Ο Πούτιν υποσχέθηκε πως θα αρθούν και οι κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στις κατασκευαστικές εταιρείες.
Εκτός από τον υπουργό Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ –που είναι και γαμπρός του– ο Ερντογάν πήρε στη Μόσχα αρκετούς ακόμη υπουργούς, μαζί με τον διοικητή της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν.
MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Aπό την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου