Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Δεύτερη υπηκοότητα παίρνουν οι Βρετανοί μετά το Brexit!

Το «σκληρό» Brexit μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη... σπέρματος

Newsroom eleftherostypos.gr

Μεγάλη αύξηση παρατηρήθηκε στον αριθμό των Βρετανών πολιτών που έλαβαν την υπηκοότητα μιας άλλης χώρας της ΕΕ μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, σύμφωνα με στοιχεία που περιήλθαν στην κατοχή του BBC.

Το 2017, συνολικά 12.994 βρετανοί πολίτες έλαβαν την υπηκοότητα μιας από τις 17 χώρες-μέλη της ΕΕ για τις οποίες το BBC διαθέτει στοιχεία. Το 2016 ο αριθμός αυτός ανέρχετο σε 5.025 και σε μόλις 1.800 το 2015.

Οι περισσότεροι έλαβαν τη γερμανική υπηκοότητα, η οποία σημείωσε μεγάλη αύξηση, από 594 περιπτώσεις το 2015 σε 7.493 το 2017.

Η δραματική αύξηση αυτή παρατηρείται σε πολλές χώρες. Η Γαλλία είναι η χώρα με τη δεύτερη σε μεγαλύτερη ζήτηση υπηκοότητα και από 320 περιπτώσεις το 2015 έφθασε τις 1.518 τον περασμένο χρόνο. Ακολουθεί το Βέλγιο με αύξηση, κατά την ίδια περίοδο, από 127 σε 1.381. Αναφορικά με την Ελλάδα, 43 βρετανοί έλαβαν την ελληνική υπηκοότητα το 2014 , το 2015 ο αριθμός αυτός ήταν 46, το 2016 ήταν 31 και τον περασμένο χρόνο 56.

Η νέα υπηκοότητα εξασφαλίζει σε όσους την παίρνουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν, να κατοικούν και να εργάζονται ελεύθερα σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ μετά το Brexit, ενώ θα μπορούν να κληροδοτούν τα δικαιώματα αυτά και στα παιδιά τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εμπλεκόμενοι διατήρησαν και τη βρετανική υπηκοότητα και έτσι απέκτησαν διπλή.

Το BBC εξασφάλισε αυτά τα στοιχεία που αφορούν το 2017 από 17 εκ των 27 άλλων χωρών μελών της ΕΕ. Στις υπόλοιπες χώρες τα στοιχεία δεν είναι ακόμη έτοιμα για δημοσιοποίηση. Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός βρετανών πολιτών πληρούν τις προϋποθέσεις για να αποκτήσουν υπηκοότητα ενός άλλου κράτους μέλους της ΕΕ.

Η γραφειοκρατική διαδικασία υποβολής της αίτησης είναι συχνά χρονοβόρα και απαιτητητική. Τα κριτήρια διαφέρουν από χώρα σε χώρα και πολλές φορές είναι σύνθετα. Στην περίπτωση της Γερμανίας για παράδειγμα, υπάρχει ειδική πρόβλεψη για όσους είχαν γερμανούς προγόνους που υπήρξαν θύματα των ναζιστικών διωγμών, όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Βρετανία: Εγκρίθηκε αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για το Brexit

Ανδρέας Ντίνης

Οι «Νέοι Εργατικοί» του Κέιρ Στάρμερ

Kon

Βρετανία: Εγκρίθηκε η μονομερής αναθεώρηση της συμφωνίας με την Ε.Ε.

Tinad

Λευκορωσία, Τουρκία και τώρα Βρετανία…

Kon

Τραγωδία πίσω από τις κλειστές κουρτίνες: Με βίασε πάνω από 100 φορές κατά την διάρκεια του lockdown

Μιχάλης Μάρδας

Ο Covid-19 φέρνει απόσχιση

Kon

Είσοδος της SoftOne στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω αντιπροσώπου

Tinad

Τραγωδία στη Βρετανία: Νεκρό από κορωνοϊό νεογέννητο 13 ημερών

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: 40.542 οι νεκροί στη Μεγάλη Βρετανία

Evanthia Karra