Το 2017 οι ζωόφιλοι σε όλο τον κόσμο υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά την απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης για απαγόρευση του φεστιβάλ Γιούλιν στην ομώνυμη επαρχία. Πολλοί ήλπιζαν πως το 2018 δεν θα σφάζονταν ανυπεράσπιστα ζώα, ωστόσο κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν συνέβη.
Τελικά οι Αρχές της Γιούλιν αποφάσισαν να μετονομάσουν το φεστιβάλ σε… αγορά κρέατος και να συνεχίσουν αυτό που κάνουν κάθε χρόνο, αψηφώντας την απαγόρευση.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, χιλιάδες σκύλοι και γάτες σφαγιάζονται από τις 21 έως τις 30 Ιουνίου στη Γιούλιν. Τα βίντεο και οι φωτογραφίες από το φεστιβάλ είναι πολύ σκληρά και αποτυπώνουν ζοφερή πραγματικότητα του βάρβαρου φεστιβάλ. Ωστόσο τα ζώα συντροφιάς δεν υποφέρουν μόνο κατά τη διάρκεια των εορτασμών, καθώς το μαρτύριό τους ξεκινά αρκετό καιρό πριν.
Χιλιάδες σκύλοι και γάτες αρπάζονται από τους δρόμους, άλλοι είναι κλεμμένοι από τους ιδιοκτήτες τους. Στη συνέχεια στοιβάζονται σε κλουβιά που βρίσκονται σε φορτηγά και μεταφέρονται στην κεντρική Κίνα, πολύ μακριά από τη Γιούλιν προκειμένου να μην εντοπιστούν. Μένουν εκεί για μέρες, ακόμα και εβδομάδες. Δεν τους δίνουν νερό, φαγητό και «πνίγονται» στις εκκρίσεις τους. Όσα ζώα βρίσκονται στο κάτω μέρος των κλουβιών πεθαίνουν από ασφυξία. Άλλα πεθαίνουν από αρρώστιες, αφυδάτωση και καρδιακή προσβολή πριν φθάσουν στο φεστιβάλ. Όσα τα καταφέρουν είναι τραυματισμένα από τις συνθήκες και τη βάναυση κακοποίηση των διακινητών που τα χτυπούν με ραβδιά.
Έμποροι κλέβουν σκύλους από το σπίτι τους:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=42&v=WfvZ_GLaSxA
Στο σφαγείο περιμένουν να πεθάνουν από χτυπήματα με μεταλλικές ράβδους ενώ βλέπουν άλλα ζώα να ουρλιάζουν πριν το τέλος. Τα σώματά τους καταλήγουν κρεμασμένα σε τσιγκέλια.
Το φεστιβάλ δεν έχει να κάνει τόσο με τις παραδόσεις των Κινέζων, όπως υποστηρίζουν όσοι απλά θέλουν να αντιδράσουν αφού ξεκίνησε το 2010 από τους εμπόρους κρέατος ζώων συντροφιάς της Γιούλιν για διαφημιστικούς λόγους!
Πριν το 2010 δεν είχε γίνει φεστιβάλ με κρέας ζώων συντροφιάς ενώ δεν υπάρχει καμία παράδοση στην περιοχή για κατανάλωση του κρέατός τους. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα αρρωστημένο σχέδιο marketing.
Ισραήλ: Δύο φωτοβολίδες έπεσαν μπροστά από το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Καισάρεια
Οι τοπικές Αρχές αρχικά έβλεπαν το φεστιβάλ σαν μια ευκαιρία για να βγάλουν χρήματα από τουρίστες. Τελικά ήταν η καταστροφή τους αφού διασύρθηκαν σε όλο τον κόσμο.
Μετά από διεθνείς πιέσεις, η τοπική κυβέρνηση της Γιούλιν απαγόρευσε σε εστιατόρια, υπαίθριες αγορές και σούπερ μάρκετ να πουλούν κρέας ζώων συντροφιάς. Όσοι παραβούν το νόμο θα συλλαμβάνονται και θα πληρώνουν πρόστιμο 15.000 ευρώ.
Δυστυχώς οι Αρχές έχουν τον νόμο μόνο στα χαρτιά αφού η «αγορά κρέατος-φεστιβάλ» λαμβάνει χώρα στη Γιούλιν. Ούτε η καμπάνια της Διεθνούς Αμνηστίας κατάφερε να σταματήσει τους εμπόρους κρέατος ζώων συντροφιάς.
Τον ρόλο των κινεζικών Αρχών έχουν αναλάβει τα τελευταία χρόνια οι ακτιβιστές από όλο τον κόσμο που σώζουν χιλιάδες σκύλους και γάτες κάθε χρόνο.
Το 2018 αυτό άλλαξε καθώς οι ξένοι βρίσκονται αντιμέτωποι με φυλάκιση και οι Κινέζοι ακτιβιστές σώζουν τα ζώα. Στα τέλη του 2017, πέρασε νόμος που προβλέπει αυστηρές ποινές για τους ξένους που «διαταράσσουν την κοινωνική ηρεμία, δημιουργούν γεγονότα ενάντια στην κυβέρνηση, που δεν είναι φιλικά προς τις Αρχές». Η κινεζική κυβέρνηση θεωρεί πως αυτοί είναι οι ακτιβιστές που σώζουν ζώα από το φεστιβάλ. Μάλιστα, στον νόμο προβλέπεται πως όποιος θέλει να είναι ακτιβιστής στην Κίνα πρέπει να συνεργάζεται με κινεζική οργάνωση διότι φυλακίζεται. Ο συγκεκριμένος νόμος είχε σαν αποτέλεσμα εκατοντάδες ΜΚΟ στην Κίνα να λειτουργούν στην παρανομία.
Για την ιστορία, η ευρεία κατανάλωση κρέατος ζώων συντροφιάς στην Κίνα σταμάτησε μετά το τέλος της Δυναστείας των Χαν. Δηλαδή πριν από 2.000 χρόνια.
Για την ακρίβεια, δύο Κινέζοι αυτοκράτορες είχαν ξεκινήσει τις προσπάθειες για απαγόρευση της κατανάλωσης κρέατος σκύλων καθώς θεωρούσαν πως δεν ήταν κοινωνικά αποδεκτό. Για 2.000 χρόνια το κρέας τους θεωρούνταν «βρώμικο».
Πριν από 1.000 χρόνια, κατά τη διάρκεια των δυναστειών Τανγκ και Σονγκ, οι σκύλοι άρχισαν να γίνονται ζώα συντροφιάς και χρησιμοποιούνταν ως φύλακες.
Τα πράγματα άλλαξαν στα μέσα του περασμένου αιώνα. Στην Κίνα του Μάο οι σκύλοι θεωρούνταν ως σύμβολο παρακμής και μια «πολυτέλεια» για τους ανθρώπους. Από το 1949 μέχρι το 1976, κατά τη διάρκεια της ηγεμονίας του Μάο Τσετούνγκ εκατομμύρια σκύλοι θανατώθηκαν καθώς θεωρούνταν ως σύμβολο της Μπουρζουαζίας και για λόγους βιοποριστικούς μιας και πολλοί άνθρωποι δεν είχαν φαγητό.
Ουσιαστικά στο καθεστώς του Μάο πίστευαν πως τα ζώα συντροφιάς σημαίνουν έξοδα για τις Αρχές και μόνο.
Το αποτέλεσμα ήταν μια ολόκληρη γενικά Κινέζων να απαρνηθούν το δεσμό των ανθρώπων με τα ζώα συντροφιάς, ξεχνώντας τη ζωτική σημασία που έχει για την συναισθηματική εξέλιξη τους.
Ευτυχώς, η νέα γενιά των Κινέζων εξαιτίας της αλματώδους ανάπτυξης που έγινε τα τελευταία χρόνια αντιτίθεται σε αυτό τον τρόπο ζωής και αντιμετωπίζει τους σκύλους και τις γάτες σαν ζώα συντροφιάς, όχι σαν βρώμικα και κοστοβόρα πλάσματα που δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα παρά μόνο έξοδα. Μένει όμως πολύς δρόμος…
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]