Η συμφωνία επικυρώθηκε με 69 ψήφους υπέρ. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση.
Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι η συμφωνία σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της αβεβαιότητας για την ΠΓΔΜ καθώς είναι μια αξιοπρεπής και αποδεκτή λύση και για τις δύο πλευρές.
«Πόλεμος» Ιβανόφ-Ζάεφ
«Η άποψή μου για τη συμφωνία με την Ελλάδα είναι οριστική και αμετάκλητη παρά τις απειλές», τόνισε ο Γκιόργκι Ιβανόφ μετά τι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ περί αποπομπής του προέδρου των Σκοπίων αν δεν υπογράψει την συμφωνία για το Σκοπιανό.
Μάλιστα ο κ. Ιβανόφ τονίζει πως αν θέλει ο πρωθυπουργό της χώρας μπορεί να καταθέσει και πρόταση μομφής εναντίον του αλλά δεν πρόκειται να αλλάξει γνώμη.
«Ζητώ από τον Ζάεφ, με την ίδια πλειοψηφία των 2/3 που είναι αναγκαία για την αλλαγή του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, να προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία για τον προσδιορισμό της ευθύνης του Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή στη διαδικασία της πρότασης μομφής (σ.σ.: εναντίον του). Η θέση μου για τη βλαπτική συμφωνία είναι οριστική και παραμένει αμετάβλητη, παρά τις δεδηλωμένες απειλές και πιέσεις», είπε ο Ιβανόφ.
Θυμίζουμε ότι σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ υπήρξε σαφής απευθύνοντας προειδοποίηση προς τον πρόεδρο της χώρας απειλώντας τον εμμέσως και με αποπομπή σε περίπτωση που δεν στηρίξει τη συμφωνία. Όπως σημείωσε ο Ζάεφ, αν οι πολίτες που θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα ταχθούν υπέρ της συμφωνίας και ο πρόεδρος δεν την υπογράψει, τότε η πλειοψηφία των βουλευτών θα επιδιώξει την αποπομπή του Ιβάνοφ.
«Υπάρχει διάθεση για παγίωση της πλειοψηφίας της Βουλής και αν χρειαστεί να αποπεμφθεί ο Πρόεδρος. Οι πολίτες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θέλουν την αλλαγή του ονόματος. Όμως αν η συμφωνία γίνει αποδεκτή στο δημοψήφισμα, κανένας δε θα έχει το δικαίωμα ανατροπής της», σημείωσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]