Ο λόγος για τη νέα, δωρεάν εφαρμογή για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα «Pokemon Gο» της εταιρίας «Niantic», η οποία έχει προκαλέσει «φρενίτιδα» σε χιλιάδες χρήστες στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο, με τους παίχτες να επιδίδονται σε ένα πρωτοφανές, αλλά και επικίνδυνο σε ορισμένες περιπτώσεις, κυνήγι τεράτων στους δρόμους των πόλεων.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας (AR) για smartphone που αξιοποιεί τον πλοηγό GPS και την κάμερα της ηλεκτρονικής συσκευής, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα στο χρήστη να εντοπίσει και να αιχμαλωτίσει κάποιο από τα δημοφιλή τερατάκια των Pokemon, τα οποία μάλιστα βλέπει μέσω της οθόνης του σαν να βρίσκονται όντως μπροστά του!
Γιατί όλος αυτός ο χαμός;
Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της Niantic, η οποία κρύβεται πίσω από την υλοποίηση της ιδέας, που οδήγησε στην αναπάντεχη επιτυχία του ιαπωνικού κολοσσού, δεν πρόκειται για ένα «φυσιολογικό» παιχνίδι. «Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα που να προσφέρει πολλές διαφορετικές εμπειρίες», λέει ο ιθύνουν νους, κ. Τζον Άνκε, σε συνέντευξη του στο Business Insider.
Το «Pokemon Gο», λοιπόν, είναι ένα mobile game, το οποίο μεταφέρει τους δημοφιλείς χαρακτήρες της δημοφιλέστερης τηλεοπτικής σειράς κινουμένων σχεδίων με την οποία μεγάλωσε μια ολόκληρη γενιά παιδιών τις τελευταίες δύο δεκαετίες, από τον εικονικό κόσμο στο πραγματικό περιβάλλον όπου παίζει ο χρήστης.
Στη σύγχρονη έκδοσή του, καθώς το συγκεκριμένο παιχνίδι ρόλων (RPG) κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από τη Nintendo στο Game Boy στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο χρήστης δημιουργεί το δικό του ψηφιακό χαρακτήρα (avatar) με τον οποίο κινείται πάνω σε ένα χάρτη που απεικονίζει την πραγματική περιοχή. Αν, δηλαδή, ο χρήστης βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος, ο χάρτης θα εμφανίζει γύρω του τα οικοδομικά τετράγωνα με το κτίριο της Βουλής, το ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρεταννίας και το Υπουργείο Οικονομικών.
Επικίνδυνο παιχνίδι ή όχι;
Αυτά τα σημεία, λοιπόν, είναι και η περιοχή δράσης του χρήστη που έχει ενεργοποιήσει την εφαρμογή εκείνη τη στιγμή, με το παιχνίδι να του εμφανίζει τα Pokemon, τα οποία μπορεί να αιχμαλωτίσει στη συγκεκριμένη περιοχή. Κάπου εδώ, όμως, ξεκινούν και τα προβλήματα, καθώς οι πιθανές τοποθεσίες εμφάνισης Pokemon περιλαμβάνουν και σημεία, τα οποία μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του χρήστη.
Μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει αναφορές για παιδιά που κυνηγούσαν τέρατα στη μέση δρόμων σε ώρες αιχμής, καθώς και σε δάση και λίμνες -όπου χρήστης εντόπισε ακόμα και πτώμα- ενώ στην Ελλάδα η εφαρμογή εμφανίζει για κάποιον περίεργο ρόλο πολλά Pokemon σε εκκλησίες και νεκροταφεία! Εξάλλου, όσο πιο δύσκολα προσβάσιμη είναι η περιοχή, τόσο πιο σπάνιο είναι και το Pokemon που θα εντοπίσει ο παίχτης, ως ένας άλλος πρωταγωνιστής της παιδικής σειράς… «Ας Κέτσαμ».
Τα προβλήματα, βέβαια, δεν σταματάνε στις παραπάνω περιπτώσεις, αφού έχουν παρατηρηθεί και περιστατικά, όπου πραγματικές κατοικίες, έχουν μετατραπεί σε προπονητικά κέντρα Pokemon στο παιχνίδι, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να έρχονται συχνά σε αντιπαράθεση με τους χρήστες, οι οποίοι θέλουν όχι μόνο να εξερευνήσουν τις αυλές των σπιτιών τους, αλλά και τους εσωτερικούς χώρους των διαμερισμάτων! Έτσι, όσο ο παίχτης προχωρά στο δρόμο, ψάχνει Pokemon, και πετάει τις Pokeball για να μπορέσει να αιχμαλωτίσει στο κινητό του τα πάνω από 150 διαθέσιμα τέρατα, τα οποία -στη συνέχεια- καλείται να εκπαιδεύσει για να προκαλέσει σε εικονικές μάχες τους υπόλοιπους χρήστες του παιχνιδιού.
Τα Pokemon φέρνουν κόσμο στις καφετέριες!
Σε «χρυσορυχείο» μετατρέπονται τα σημεία στα οποία εμφανίζονται σπάνια Pokemon! Όχι μόνο γύρω από το Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, όπου πριν λίγες ημέρες πάνω από 1.000 άτομα ξεχύθηκαν στους δρόμους κυνηγώντας ένα «Vapureon», αλλά και σε κεντρικές πλατείες της Αθήνας! Κερδισμένοι από αυτήν την τεράστια απήχηση που έχει στους Έλληνες χρήστες το παιχνίδι, δεν είναι μόνο οι δημιουργοί του, αλλά και οι ιδιοκτήτες χώρων εστίασης σε περιοχές που «φυτρώνουν» πολλά Pokemon! Η πλατεία Συντάγματος, της Νέας Σμύρνης, του Ζωγράφου και Γουδιού είναι ορισμένες μόνο από εκείνες που έχει παρατηρηθεί «συνωστισμός» από παίχτες, που αναζητούν διακαώς ένα σπάνιο Pokemon, με αποτέλεσμα να περιμένουν με τις ώρες σε κάποια καφετέρια ή σε ένα παγκάκι, παίρνοντας ένα ρόφημα «πακέτο».
«Πριν λίγες ημέρες, ήρθαν στην πλατεία Γαρδένια περίπου 25-30 άτομα, ψάχνοντας για ένα σπάνιο Pokemon που εμφανίζεται σε αυτό το σημείο. Το εντυπωσιακό είναι ότι τα παιδιά είχαν έρθει από το Ψυχικό και, μάλιστα, μετά τα μεσάνυχτα», λέει στον «Ε.Τ.» ο Κωνσταντίνος Μπακόπουλος, υπεύθυνος της καφετέριας «Akadia» στην περιοχή του Ζωγράφου. Ο ίδιος χαμός επικρατεί και λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω στην πλατεία του Αγίου Θωμά στο Γουδή, όπου το σιντριβάνι μπροστά από την εκκλησία είναι, επίσης, πόλος έλξης σπάνιων Pokemon! «Έρχονται δεκάδες νέοι άνθρωποι -φοιτητές, αλλά και παιδιά μικρότερης ηλικίας- τα οποία όση ώρα πίνουν τον καφέ τους δεν αφήνουν το κινητό τους από το χέρι μήπως και πιάσουν κανένα Pokemon», λέει στον «Ε.Τ.» ο Παναγιώτης Τομαράς, υπεύθυνος της καφετέριας «Millennium», που έχει την τύχη να βρίσκεται το μαγαζί δίπλα στο σιντριβάνι. Για του λόγου το αληθές, οι δυο υπεύθυνοι των καταστημάτων μας έστειλαν και τα Pokemon που… κυκλοφορούν ανενόχλητα στα μαγαζιά τους (φωτό Akadia και Millennium).
Τα
Η έκκληση για βοήθεια στη Συρία: «Είμαι εδώ, έλα να με σώσεις»
Μπορούν τα Pokemon να σταματήσουν έναν πόλεμο; Ίσως όχι. Αυτό που φαίνεται ότι μπορούν να κάνουν, όμως, είναι να ευαισθητοποιήσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη για τα δεινά που υφίσταται ο λαός της Συρίας από τις πολιορκίες και τους βομβαρδισμούς του Μπασάρ αλ -Άσαντ. Οι «μαχητές» αυτής της προσπάθειας δεν θα μπορούσαν να είναι άλλοι από τα μικρά παιδιά, τα οποία έχουν για όπλα τους τον… Πίκατσου, τον Μπούλμπασαρ και όλους τους υπόλοιπους δημοφιλείς χαρακτήρες του παιχνιδιού.
Κρατώντας φωτογραφίες που απεικονίζουν τα Pokemon «θλιμμένα» και με δάκρυα στα μάτια, οι λιλιπούτειοι ήρωες προσπαθούν να στρέψουν την προσοχή του κόσμου στις μάχες που δίνουν καθημερινά για να επιβιώσουν. «Είμαι ο Καφρ Ναμπλ από τα προάστια της Ιντλίμπ, έλα να με σώσεις», γράφει η εικόνα που κρατάει ένα από τα παιδιά, ενώ σε άλλη αναφέρεται: «Είμαι ο Καφρ Ζετά, σώστε με». Τις φωτογραφίες διακίνησε το γραφείο Tύπου των Επαναστατικών Δυνάμεων της Συρίας, μια ομάδα ακτιβιστών ενάντια στο καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασαντ, αποσκοπώντας στο να διαδώσει τα μηνύματα των πολιτών της χώρας, που ζητούν να μπει ένα τέλος στις θηριωδίες του πολέμου.
Οι φωτογραφίες των παιδιών, με λεζάντα «Είμαι εδώ, έλα να με σώσεις», έχουν κοινοποιηθεί περισσότερες από 30.000 στα κοινωνικά δίκτυα, με τους χρήστες να εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον άμαχο πληθυσμό και τα χιλιάδες παιδιά της Συρίας. «Οι Σύριοι έχουν πιο πιεστικά προβλήματα από το να πιάσουν Pokemon. Μακάρι να μπορούσε η επαυξημένη πραγματικότητα να σώσει ζωές στη Συρία», αναφέρει η ομάδα που τρέχει αυτήν την πρωτότυπη εκστρατεία αλληλεγγύης.
«Απειλή» για την παγκόσμια οικονομία και τα Pokemon;
Η επιδρομή των Pokemon στα smartphone φέρνει τα πάνω κάτω και στην… παγκόσμια οικονομία! Σύμφωνα με την ανάλυση της «Citigroup», η νέα εφαρμογή προκαλεί «τριγμούς» στα κέρδη κολοσσιαίων εταιριών, που επηρεάζουν τους τεχνολογικούς χρηματιστηριακούς δείκτες παγκοσμίως. Ο λόγος για το Facebook, το Instagram, το YouTube, τη Google και το Twitter, οι οποίες βλέπουν το χρόνο τον οποίο αφιερώνουν οι χρήστες στις υπηρεσίες τους να συρρικνώνεται μέρα με τη μέρα. Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι θα επηρεάσει τα κέρδη των επιχειρήσεων από τις διαφημίσεις στο Διαδίκτυο -που είναι και η κυριότερη πηγή εσόδων στα κοινωνικά δίκτυα- αναδιαμορφώνοντας στο άμεσο μέλλον την παγκόσμια οικονομική «πίτα» των εφαρμογών. Σύμφωνα, μάλιστα, με την ανάλυση που έδωσε στη δημοσιότητα ο αμερικανικός τραπεζικός όμιλος, ο μέσος χρήστης ενός iPhone δαπανά πάνω από 33 λεπτά ημερησίως παίζοντας «Pokemon GO», όταν στην πιο «εθιστική» εφαρμογή που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα μέχρι στιγμής, αυτή του Facebook, αφιερώνει μόλις 22 λεπτά την ημέρα!
Παναγιώτης Μαυραγάνης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου