Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο τακτικών συναντήσεων των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με υπουργούς Εξωτερικών χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.
Την Κυριακή η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι συναντήθηκε με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της Ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, ενημέρωσε την Μογκερίνι για τη «σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στο ζήτημα της ονομασίας».
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε την στήριξη της ΕΕ στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις και δήλωσε πως το ενδεχόμενο θετικής έκβασης «θα ήταν καθοριστικό, όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή και την ΕΕ».
Τηλεφωνικές επικοινωνίες Τσίπρα-Ζάεφ
Τουλάχιστον μία ή δύο φορές συνομίλησαν τηλεφωνικά τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ.
Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ συνομίλησαν για τις τελευταίες εξελίξεις επί του ονοματολογικού, με κύριο ζητούμενο το «erga omnes» (δηλ. ονομασία για όλες τις χρήσεις).
Η κινητικότητα στην Αθήνα και την ΠΓΔΜ δεν είναι άσχετη βέβαια και με το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ για την εξεύρεση λύσης μέσα στον Ιούνιο.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι πριν από λίγες ώρες ανακοινώθηκε στην Αθήνα η μετάβαση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Βερολίνο όπου θα συναντηθεί το βράδυ της Δευττέρας με τον πρόεδρο της Γερμανίας Σταϊνμάγερ αλλά και τον Γερμανό ομόλογό του την επόμενη ημέρα το πρωί.
Όπως είναι γνωστό η γερμανική κυβέρνηση έχει επιδείξει ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον για την επίτευξη λύσης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Το γερμανικό «ενδιαφέρον» ξεκίνησε με την συνάντηση της Μέρκελ με τους δύο πρωθυπουργούς Τσίπρα και Ζάεφ στη Σόφια αλλά και τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε μαζί τους λίγες ημέρες μετά, όταν έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν».
Γερμανικός Τύπος: «Ο Σολτς είναι ο κακός υποψήφιος», όμως «ποιος θα το πει στον καγκελάριο;»
Ο Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον Ντιμιτρόφ τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες
Στις Βρυξέλλες θα μεταβεί την Δευτέρα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζίας και θα συμμετάσχει, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο περιθώριο τις επίσκεψης του θα συναντηθεί και με τον Σκοπιανό ομόλογο του Νικολά Ντιμιτρόφ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, θα συμμετάσχει, τη Δευτέρα 28 Μαΐου, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.
Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Ιράν, στο νέο πλαίσιο σχέσεων της Ε.Ε. με τις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ) μετά το 2020, καθώς και στην κατάσταση που επικρατεί στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Θα διεξαχθεί, επίσης, συζήτηση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα, ενώ, στο πλαίσιο γεύματος εργασίας, θα συζητηθεί το θέμα των εξελίξεων στη Λωρίδα της Γάζας.
Τέλος, στο περιθώριο του Συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί πρόγευμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. με τον Υπουργό Εξωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Nikola Dimitrov.
Τα παιχνίδια με το «Ιλιντεν» και το… ενδιαφέρον των ΗΠΑ
Με κύριο μενού τα «σκληρά» θέματα της περιοχής μας, όπως η Τουρκία, οι ενεργειακοί πόροι στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, η Ανατολική Μεσόγειος, καθώς και η «ενεργειακή συνεργασία» Ελλάδας-ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκαν οι επαφές που είχε στις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, με τους χαρακτηριζόμενους ως «γεράκια», το νέο Αμερικανό υπουργό Εξωτερικν, κ. Μάικ Πομπέο και το νέο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, κ. Τζον Μπόλτον.
Ιδιαίτερης σημασίας, που δείχνει τον τρόπο που θέλει να βλέπει η Ουάσιγκτον την Ελλάδα, είναι ότι στην ανακοίνωσή του το State Department έκανε λόγο για «ηγετικό ρόλο» της Ελλάδας στην περιοχή και για «στρατηγικό διάλογο» με τη χώρα μας.
Από την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού στις ΗΠΑ δεν θα μπορούσε να λείψει το Σκοπιανό, το οποίο συζητήθηκε με το βοηθό υπουργό Εξωτερικών, κ. Γουές Μίτσελ. Κάτι που επίσης δείχνει ότι τα «καυτά» θέματα για τις ΗΠΑ στην περιοχή μας είναι η Τουρκία και η Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Κοτζιά, στο Σκοπιανό «δεν έχουμε καμία πίεση ούτε κανένας προτίθεται να μας πιέσει». Πολύ περισσότερο, «δεν θα δεχόμουν ποτέ να πιεστούμε». Ωστόσο, επισήμανε ότι οι ΗΠΑ «ενδιαφέρονται πάρα πολύ για τη λύση». Κυπριακό και Σκοπιανό, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκαν στην ατζέντα της συνάντησης του κ. Κοτζιά με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Αντόνιο Γκουτιέρες, ενώ ακολούθησε η νέα, διήμερη συνάντηση, στη Νέα Υόρκη, του Ελληνα και του Σκοπιανού υπουργών Εξωτερικών, με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το πρόβλημα με την πΓΔΜ, κ. Μάθιου Νίμιτς.
Παζάρια…
Μετά την απόρριψη από το μέγαρο Μαξίμου της πρότασης που έκανε στον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, πριν από μιάμιση εβδομάδα ο Σκοπιανός ομόλογός του, κ. Ζόραν Ζάεφ, για την ονομασία «Republika Ilidenska Makedonija» (Δημοκρατία της Ιλιντεν Μακεδονίας), ο κ. Κοτζιάς προσερχόταν στις συνομιλίες, όπως ο ίδιος είπε, υποστηρίζοντας «την ανάγκη να υιοθετήσουμε μία από τις ονομασίες που έχει προτείνει ο κ. Νίμιτς». Οι προτάσεις είναι οι εξής: Republika Nova Makedonija (Νέα Μακεδονία), Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία), Vardarska Makedonija (Μακεδονία του Βαρδάρη), Gorna Makedonija (Ανω Μακεδονία) και Makedonija (Skopje) [Μακεδονία (Σκόπια)]. Ολα στα «σλαβομακεδονικά» με λατινική γραφή. Οπως επανέλαβε ο υπουργός, «δεν συμφωνούμε με την 5η πρόταση».
Το ισχυρό «όπλο» της ελληνικής πλευράς ήταν ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων είχε στο μεταξύ δεχθεί δημοσίως τη σύνθετη ονομασία erga omnes (χρήση νέου ονόματος στο εσωτερικό τους και διεθνώς) και, κατ’ επέκταση, την αλλαγή του Συντάγματος. Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες, που τα Σκόπια δέχονται κάτι τέτοιο. Από τη μεριά του, ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκολα Ντιμιτρόφ, προσερχόταν, επιμένοντας, όπως επισήμως δήλωναν την περασμένη εβδομάδα κυβερνητικοί παράγοντες της γείτονος, στον όρο «Republika Ilidenska Makedonija» (στα αγγλικά «Republic of Iliden Macedonia», στα αλβανικά «Republika Ilinditase e Maqedonisë» – διεθνής κωδικός «RIM», από «MK» και «MKD» που είναι σήμερα). Σε αυτό το διπλωματικό «παζάρι», προτείνοντας να «δώσει» erga omnes και συνταγματική αλλαγή, θα ζητούσε ως αντάλλαγμα την παραπάνω ονομασία.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]