Άξιο αναφοράς είναι πως ο Ζακ Αμέλ δεν ήταν ο παπάς της συγκεκριμένης ενορίας. Ο υπεύθυνος της εκκλησίας St Etienne-du-Rouvray στη γειτονιά Elbeuf όπου έγινε το μακελειό ήταν ο Auguste Moanda-Phuati ο οποίος σήμερα δεν μπορούσε να τελέσει την πρωινή λειτουργία, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.
Ο Ζακ Αμέλ άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στην εκκλησία, όταν οι δύο άνδρες που κρατούσαν ομήρους τους πιστούς και τις καλόγριες του έκοψαν τον λαιμό. Αργότερα, οι δράστες εξουδετερώθηκαν από την αστυνομία ενώ ένας από τους ομήρους νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Γεννημένος το 1930 στην ίδια περιοχή που βρίσκεται η εκκλησία, ο Ζακ Αμέλ χειροτονήθηκε το 1958 και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους εργαζόμενος σε εκκλησίες της βορειοδυτικής Γαλλίας. Για πάνω από 30 χρόνια βρισκόταν στην εκκλησία St Etienne που έμελλε να είναι και ο τόπος του μαρτυρικού θανάτου του. Το 2008, γιόρτασε τα 50 του χρόνια ως παπάς.
Χριστουγεννιάτικα μηνύματα σε διαφορετικό ύφος από Μπάιντεν και Τραμπ
Επισήμως συνταξιοδοτήθηκε στα 75 του χρόνια ωστόσο παρέμεινε στην St Etienne για να βοηθά σε περιπτώσεις που τον χρειάζονταν, σύμφωνα με την Αρχιεπισκοπή. «Αυτός ο άνθρωπος ήταν ένας καλός άνθρωπος», δήλωσε ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, Hervé Morin.
Οι άνθρωποι της γειτονιάς είναι συντετριμμένοι από την δολοφονία. «Η οικογένεια μου ερχόταν σε αυτή την εκκλησία για 30 χρόνια και τον βλέπαμε πάντα εδώ», λέει η ιδιοκτήτρια του ινστιτούτου αισθητικής που βρίσκεται στον ίδιο δρόμο, λίγο παρακάτω από την εκκλησία.
Ο Ζακ Αμέλ ήταν «πολύ διακριτικός άνθρωπος» λέει η γυναίκα που τον γνώρισε πρώτη φορά όταν πήγε στο κατηχητικό, σε νεαρή ηλικία. «Δεν ήθελε να βρίσκεται στο προσκήνιο. Ήταν ένας άνθρωπος που σέβονταν όλοι στην κοινότητα».
Ένας άλλος γείτονας είπε: «Αυτός ο άνθρωπος έκανε πολύ καλά την δουλειά του μέχρι το τέλος. Ήταν ηλικιωμένος αλλά πάντα διαθέσιμος για όλους. Ήταν ένας καλός ιερέας. Τον βλέπαμε για πολλά χρόνια, ζούσε δίπλα μας. Πολλοί πιστοί τον ήξεραν προσωπικά».
Ο ιερέας Moanda-Phuati είναι σε κατάσταση σοκ: «Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ πως θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Κανένας δεν μας είχε απειλήσει».
Από την πλευρά του το Βατικανό έκανε λόγο για έναν «βάρβαρο φόνο πρωτοφανούς βιαιότητας, μέσα σε εκκλησία που θεωρείται ως ένα ιερό μέρος που υπάρχει η αγάπη του Θεού».
Ο αρχιερέας του Ρουέν, Dominique Lebrun που βρίσκεται στην Κρακοβία για ένα συνέδριο νεαρών καθολικών, δήλωσε: «Η καθολική εκκλησία δεν έχει όπλα παρά μόνο την αδελφοσύνη και την αγάπη μεταξύ των ανθρώπων. Θα αφήσω εδώ εκατοντάδες νέους ανθρώπους που αποτελούν το μέλλον της ανθρωπότητας, της αληθινής ανθρωπότητας. Τους ζητώ να μην εγκαταλείψουν την αντιμετώπιση αυτής της βίας και να γίνουν απόστολοι για έναν πολιτισμό της αγάπης».