Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου αναφέρθηκε στο θέμα αυτό σε δηλώσεις του προς το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC λέγοντας ότι πρόκειται «για ένα ακόμη παράδειγμα παραπληροφόρησης που έχει σκοπό να αποσπάσει την προσοχή από τις ηθικές ευθύνες και τις βιαιότητες του καθεστώτος του Άσαντ και τους μαζικούς θανάτους αμάχων στην δυτική Συρία», σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Έρικ Πάχον διαψεύδει επίσης τους ισχυρισμούς αυτούς, όπως και όλα όσα αναφέρονται στο τηλεγράφημα του πρακτορείου TASS χαρακτηρίζοντάς τα όλα ως ανοησίες.
Νωρίτερα σήμερα, το TASS μετέδωσε ότι δυο πύραυλοι που είχαν χρησιμοποιηθεί στην επίθεση κατά στόχων στην Συρία στις 14 Απριλίου, αλλά δεν πέτυχαν τους στόχους τους (ένας Tomahawk κι ένας πύραυλος αέρος-επιφανείας), βρίσκονται στην Μόσχα για να μελετηθούν, και τα στοιχεία που θα προκύψουν από την μελέτη τους θα χρησιμοποιηθούν για τον εκσυγχρονισμό των ρωσικών οπλικών συστημάτων, επικαλούμενο δηλώσεις του συνταγματάρχη Σεργκέι Ρουτσκόι.
«Ένας αριθμός πυραύλων δεν πέτυχε τους στόχους τους, προφανώς εξαιτίας κάποιων τεχνικών λαθών, με αποτέλεσμα να συνιστούν απειλή για μη στρατιωτικούς στόχους με συνέπεια τον θάνατο αμάχων» δήλωσε ο Ρουτσκόι προσθέτοντας ότι «δύο από τους πυραύλους αυτούς, μεταξύ των οποίων ένας πύραυλος Tomahawk και ένας πύραυλος υψηλής ακριβείας αέρος-επιφανείας, μεταφέρθηκαν στην Μόσχα». Ο ίδιος μάλιστα παρουσίασε τα ευρήματα σε διαφάνεια, και απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους είπε: «Την κεφαλή του πυραύλου Tomahawk μπορείτε να την δείτε στην διαφάνεια». Το Γενικό Επιτελείο έδειξε στους δημοσιογράφους τμήματα των πυραύλων.
Θρίλερ στο Καζακστάν: Αναφορές ότι το αεροπλάνο που συνετρίβη μπορεί να χτυπήθηκε από αντιαεροπορικά πυρά
«Παρουσιάζονται στοιχεία των αμερικανικών πυραύλων θαλάσσης-επιφανείας τύπου Tomahawk και πύραυλοι αέρος-επιφανείας βρετανικοί και γαλλικοί, SCALP και Storm Shadow» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ειδήμων στον τομέα αντιαεροπορικής άμυνας του Γενικού Επιτελείου Σεργκεί Μπεζνόγκιχ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι παρουσιάζονται μεγάλα τμήματα τόσο των ίδιων των πυραύλων, όσο και των κινητήρων τους και των συστημάτων διεύθυνσης τους μέσω δορυφόρων.
Ο Ρουτσκόι επεσήμανε ότι τμήματα των πυραύλων αυτών φέρουν σημάδια ρηγμάτων από τους αντιαεροπορικούς πυραύλους αναχαίτισης, όπως επίσης και τους κωδικούς αριθμούς κατασκευής, την ημερομηνία κατασκευής και το εργοστάσιο κατασκευής, όπως και άλλα στοιχεία, από τα οποία οι ειδικοί μπορούν εύκολα να διαπιστώσουν σε ποιους ανήκαν οι εν λόγω πύραυλοι.
Ο Σεργκέι Ρουτσκόι είπε επίσης ότι το ρωσικό Γενικό Επιτελείο προέβη σε λεπτομερή ανάλυση των πληγμάτων, που κατάφεραν οι ΗΠΑ , η Βρετανία και η Γαλλία και εντόπισαν ίχνη 22 πυραύλων από τους 105 όπως ισχυρίζονται οι αμερικανοί στρατιωτικοί. Παράλληλα είπε ότι στους στόχους που επλήγησαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους δεν υπήρχαν χημικά όπλα και το γεγονός αυτό το επιβεβαιώνουν οι αναλύσεις σε δείγματα που έγιναν από ρώσους ειδικούς στον τομέα της ραδιενεργούς, χημικής και βιολογικής προστασίας στο ερευνητικό κέντρο «Μπάρζα».
Πρόσθεσε πως στο ερευνητικό κέντρο διαπιστώθηκαν 30 πλήγματα από πυραύλους από τα 76 που ανακοινώθηκαν επίσημα από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]