Σε αναζήτηση κοινού εδάφους για τη διάσωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνη, στη συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ υποστήριξε ότι είχε ουσιαστικές συνομιλίες με τον γάλλο ομόλογό του για το Ιράν.
«Πιστεύω ότι είχαμε πραγματικά ουσιαστικές συνομιλίες για το Ιράν. Και αναμένουμε να κάνουμε κάτι», δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον γάλλο πρόεδρο.«Μπορούμε να έχουμε τουλάχιστον μια συμφωνία μεταξύ μας πολύ γρήγορα. Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά να κατανοούμε ο ένας τον άλλον».
Ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε εκ νέου την καταφρόνησή του στη συμφωνία JPOA που διαπραγματεύτηκε ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα και είχε στόχο να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Η Τεχεράνη έχει διαμηνύσει ότι θα εντατικοποιήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα αν η JPOA καταρρεύσει και ένας ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι η Ισλαμική Δημοκρατία ενδέχεται να αποχωρήσει από ένα σύμφωνο που προβλέπει την παρεμπόδιση διάδοσης πυρηνικών όπλων αν ο Αμερικανός πρόεδρος αποσύρει τις ΗΠΑ από την συμφωνία.
«Αν εκκινήσουν εκ νέου το πυρηνικό τους πρόγραμμα, θα έχουν μεγαλύτερα προβλήματα από όσα είχαν ποτέ», διεμήνυσε ο Τραμπ.
Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος για ακόμη μια φορά χαρακτήρισε τη συμφωνία «φρικτή» και ότι είναι «παρανοϊκή» και «γελοία» επειδή δεν αντιμετωπίζει τους βαλλιστικούς πυραύλους ή τη δράση του Ιράν σε πολέμους σε περιοχές όπως η Υεμένη ή η Συρία. «Συνάψαμε αυτή τη φρικτή συμφωνία, αλλά θα τη συζητήσουμε», τόνισε.
Ο γάλλος πρόεδρος, που έφτασε στην Ουάσιγκτον ελπίζοντας να πείσει τον Τραμπ να κρατήσει τις ΗΠΑ στη συμφωνία, υπογράμμισε ότι αυτή δίνει την καλύτερη ευκαιρία να τιθασεύσει την Τεχεράνη, όσο ελλιπής η συμφωνία και αν είναι. Όπως σημείωσε στον Τραμπ, η JPOA αποτελεί μέρος μιας «ευρύτερης εικόνας» της ασφάλειας στην περιοχή.
«Σχετικά με το Ιράν, πρέπει να τοποθετήσουμε το θέμα αυτό στο πλαίσιο των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή. Υπάρχει η κατάσταση στη Συρία, υπάρχει η ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή και πιστεύω, σε κάθε περίπτωση, μοιραζόμαστε έναν κοινό στόχο στην αποφυγή μιας κλιμάκωσης και της γρήγορης εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων στην περιοχή. Οπότε το ερώτημα είναι, ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος», επισήμανε ο Μακρόν.
Ο Γάλλος πρόεδρος έχει ζητήσει από τον Τραμπ να κρατήσει τα στρατεύματα στη Συρία προς το παρόν για τη διασφάλιση της ήττας των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
«Μαζί θα πολεμήσουμε την εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής, είτε βρίσκονται στη Βόρεια Κορέα, είτε στο Ιράν», είπε χαρακτηριστικά.
Έξι παγκόσμιες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Κίνα, Βρετανία και Γερμανία) και το Ιράν κατέληξαν τον Ιούλιο του 2015 σε μια συμφωνία-ορόσημο να περιοριστεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων που έχουν οδηγήσει τη χώρα σε απομόνωση σχεδόν επί μια δεκαετίες.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]