Αρχικά, πληροφορίες έκαναν λόγο μόνο για έναν δράστη, ωστόσο η γερμανική αστυνομία κάνει λόγο για τρεις ενόπλους, τονίζοντας πως «έχουν διαφύγει όλοι».
Αργότερα, γερμανικά Μέσα μετέδωσαν ότι οι δράστες είναι δύο, εκ των οποίων ο ένας είναι νεκρός και ο άλλος διαφεύγει. Για τις συνθήκες θανάτου του ενός εκ των δραστών, οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι αυτοπυροβολήθηκε, όταν περικυκλώθηκε από αστυνομικούς.
Άλλοι μάρτυρες λένε ότι ο ένας δράστης, όταν πυροβολούσε, φώναζε «είμαι Γερμανός».
«Είμαι Γερμανός!» ακούγεται να φωνάζει ένας εκ των υπόπτων της επίθεσης και σε ένα από τα βίντεο που κυκλοφόρησε τα τελευταία λεπτά, ενώ, αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL ότι ένας εκ των δραστών χρησιμοποίησε υβριστική έκφραση για τους ξένους, «παλιοξένοι» σε ελεύθερη απόδοση και ότι φορούσε στρατιωτικού τύπου αρβύλες.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μονάχου δήλωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η φονική τρομοκρατική επίθεση συνδέεται με φανατικές ισλαμιστικές οργανώσεις.
Το CNN ωστόσο μετέδωσε ότι ο ένοπλος στο εμπορικό κέντρο πυροβολούσε παιδιά και φώναζε «Αλλάχου Ακμπάρ» («ο Θεός είναι μεγάλος»).
Την ίδια ώρα επισημαίνεται πως σήμερα είναι η πέμπτη επέτειος του μακελειού στο νησί Ουτόγια της Νορβηγίας από τον Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, χωρίς ωστόσο να το συνδέουν οι Αρχές.
Στις 22 Ιουλίου του 2011, ο ακροδεξιός Μπρέιβικ είχε πραγματοποιήσει την πρώτη επίθεση με βόμβα έξω από τα κυβερνητικά γραφεία στο Όσλο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ άνθρωποι. Στην συνέχεια κατευθύνθηκε στο νησάκι Ουτόγια στη θερινή κατασκήνωση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, όπου άνοιξε αδιακρίτως πυρ σκοτώνοντας άλλους 69 ανθρώπους.
Στο μανιφέστο του που είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο πριν τα ειδεχθή του εγκλήματα, ο 35χρονος σήμερα Μπρέιβικ δήλωνε μεταξύ άλλων ότι οι πράξεις του αποτελούν μέρος της σταυροφορίας του ενάντια στην ισλαμοποίηση της Ευρώπης.
Καθόλη την διάρκεια της δίκης, δεν δήλωσε μετανοημένος.
Η δίκη του ξεκίνησε στις 16 Απριλίου 2012 και ολοκληρώθηκε, με την απολογία του, στις 22 Ιουνίου του 2012. Στις 24 Αυγούστου 2012 το Επαρχιακό Δικαστήριο του Όσλο εξέδωσε την απόφασή του σύμφωνα με την οποία ο Μπρέιβικ κρίθηκε υγιής ψυχικά και ένοχος για τη δολοφονία 77 ανθρώπων.