Ανταπόκριση από τις ΗΠΑ, Πέτρος Κασφίκης
Σε μια καλά ενορχηστρωμένη επικοινωνιακή επίθεση, τόσο η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και του Πενταγώνου κάλεσαν με τον ποιο κατηγορηματικό τρόπο την Άγκυρα να προβεί σε ταχεία αποκλιμάκωση της στρατιωτικής της δραστηριότητας στην περιοχή.
«Παροτρύνουμε την Τουρκία να προχωρήσει σε μια αποκλιμάκωση. Και αυτό είναι ένα σοβαρό γεγονός. Όταν καλούμε μια χώρα, ειδικά έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, να αποκλιμακώσει (την κατάσταση), ελπίζουμε ότι θα πάρει πολύ στα σοβαρά αυτή μας την ανησυχία» ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ.
Αναφερόμενη στη τουρκική επίθεση στο Αφρίν, η εκπρόσωπος σημείωσε πως η Άγκυρα κατάφερε να αποσταθεροποιήσει μια από τις πιο σταθερές περιοχές της πολύπαθης Συρίας δημιουργώντας νέες ομάδες προσφύγων και προκαλώντας τον τραυματισμό άμαχων πολιτών.
Παρόλο που η κ. Νάουερτ αναγνώρισε τις τουρκικές ευαισθησίες για το θέμα της ασφάλειας (υπενθύμισε ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να θεωρεί το Ρ.Κ.Κ. ως τρομοκρατική οργάνωση), υποστήριξε πως πρωταρχικό μέλημα όλων των συμμάχων πρέπει να είναι η εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους και κατηγόρησε την Άγκυρα πως έχει χάσει τον προσανατολισμό της και δεν τηρεί μια εποικοδομητική στάση.
«Πιστεύουμε ότι η προσοχή όλων πρέπει να μείνει στραμμένη στο Ισλαμικό Κράτος και να μην αποσπάται από άλλα πράγματα. Μοιραζόμαστε τις ανησυχίες της Τουρκίας για το Ρ.Κ.Κ. Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο αν η Τουρκία επικεντρωθεί στο τι συμβαίνει στο Αφρίν, αυτό αποσπά την προσοχή από το ΙΣΙΣ. Ο μοναδικός λόγος που είμαστε στη Συρία, όχι μόνο οι ΗΠΑ αλλά και ολόκληρος ο συνασπισμός, είναι για να εξαφανίσουμε το ΙΣΙΣ».
Τα Έψαλε Τηλεφωνικά ο Ντόναλντ στον Ερντογάν
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε την δική της απάντηση στις τουρκικές «επισημάνσεις» που αμφισβητούν την εκδοχή του Λευκού Οίκου για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον Τραμπ και τον Ερντογάν μετά την επίθεση στο Αφρίν.
Όπως είπε η κ. Νάουερτ δεν την εκπλήσσει το γεγονός ότι η τουρκική προεδρία προσπάθησε να δώσει μια άλλη εικόνα δεδομένου ότι η στάση του πρόεδρου Τραμπ ήταν ιδιαίτερα σκληρή.
Γάζα: 19 νεκροί, ανάμεσά τους και παιδιά, σε ισραηλινά πλήγματα τη νύχτα
«Νομίζω ότι ο πρόεδρος ήταν σκληρός απέναντι στον πρόεδρο Ερντογάν. Το ίδιο είχε κάνει και ο ΥΠΕΞ Τίλερσον γιατί έχουμε τεράστια ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας και το τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την Συρία. Τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και εμείς στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιμένουμε για την ορθότητα του περιεχομένου αυτής της τηλεφωνικής κλήσης».
«Εξωφρενικά Πράγματα» οι Τουρκικές Απειλές
Αυτή τη στιγμή τα τρία κουρδικά καντόνια που βρίσκονται στη βόρεια Συρία συγκροτούν μια de facto αυτόνομη περιοχή που αποκαλείται Ροζάβα ή Δυτικό Κουρδιστάν. Μέχρι στιγμής οι Τουρκομάνοι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια σφήνα ελέγχοντας μια περιοχή που διασπά την κουρδική ζώνη και απομονώνει το δυτικό καντούνι του Αφρίν καθιστώντας το ιδιαίτερα ευάλωτο.
Ανατολικά από αυτόν τον θύλακα που έχει δημιουργήσει η Τουρκία βρίσκεται το καντόνι από το Κομπάνι όπου περιλαμβάνει και την πόλη του Μανμπίτζ. Εκεί, όμως, τα πράγματα γίνονται λίγο πιο περίπλοκα για την Τουρκία, καθώς στο έδαφος βρίσκονται Αμερικανοί πεζοναύτες που παρέχουν στήριξη στις κουρδικές δυνάμεις. Στην περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει μια παρόμοια επίθεση όπως στο Αφρίν, ο κίνδυνος ενός ατυχήματος με τις αμερικανικές δυνάμεις θα ήταν μεγάλος.
Μάλιστα ο ανώτατος σύμβουλος του Ερντογάν Ilnur Cevik υπονόησε ότι οι Αμερικανοί κομάντο που βρίσκονται στο Μανμπίτζ και συνεργάζονται με τους Κούρδους μπορεί να χτυπηθούν από τον τουρκικό στρατό, γεγονός που οδήγησε την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να παρατηρήσει πως «πολλές χώρες και ηγέτες θα πουν εξωφρενικά πράγματα. Δεν θα σχολιάσω την κάθε τοποθέτηση που κάνει κάθε ηγέτης στον κόσμο».
Το Κουρδικό Μήλον της Έριδος
Τα αντικρουόμενα συμφέροντα των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ στη Συρία φέρνουν όλο και πιο κοντά την Ουάσιγκτον και την Άγκυρα σε τροχιά ανοιχτής αντιπαράθεσης.
Από την μια πλευρά, η Τουρκία θεωρεί ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας την αποτροπή μιας κουρδικής ζώνης πάνω στα σύνορα της, καθώς πιστεύει πως οι Κούρδοι της Συρίας (YPG) συνδέονται άμεσα με το κουρδική στρατιωτική οργάνωση Ρ.Κ.Κ. που προβάλει εθνικοαπελευθερωτικές αξιώσεις και δρα στο εσωτερικό της. Το Ρ.Κ.Κ. θεωρείται τόσο από την Άγκυρα όσο και από την Ουάσινγκτον ως τρομοκρατική οργάνωση. Η Τουρκία φοβάται πως μια κουρδική οντότητα που θα εφάπτεται πάνω στα σύνορα της θα μπορεί να προσφέρει καταφύγιο, εκπαίδευση ακόμα και υλικοτεχνική στήριξη στους αντάρτες του Ρ.Κ.Κ. που δραστηριοποιούνται εντός της επικράτειας της.
Στην ακριβώς αντίπερα όχθη, οι ΗΠΑ βλέπουν στους Κούρδους της Συρίας τον ίσως πιο αξιόμαχο, μετριοπαθή και φιλοδυτικό εταίρο. Οι Κούρδοι έχουν αποδειχθεί οι πιο αποτελεσματικοί μαχητές στις συγκρούσεις με τους Ισλαμιστές μαχητές του ΙΣΙΣ. Όντας θρησκευτικά μετριοπαθείς θα έλεγε κανείς ότι έχουν κηρύξει τον δικό τους πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, καθώς βρίσκονται σε ανοιχτή σύγκρουση με όλες τις ακραίες ισλαμιστικές ομάδες της περιοχής. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, το YPG αποτελεί την μόνη αντικαθεστωτική δύναμη με την οποία η Ουάσινγκτον μπορεί να συνεργαστεί.
Οι ισορροπίες που επιθυμούν να κρατήσουν οι ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα λεπτές και τα περιθώρια διπλωματικών ακροβατικών στενεύουν μέρα με την μέρα. Αργά ή γρήγορα η Ουάσινγκτον θα πρέπει στο τέλος να διαλέξει.
Σε ένα γεωπολιτικό παιχνίδι όπου περιλαμβάνει ακραίους Ισλαμιστές, φυλές Τουρκομάνων που πρόσκεινται στην Άγκυρα, και καθεστωτικές δυνάμεις που στηρίζονται από την Ρωσία, το Ιράν και την Χεζμπολάχ, οι Κούρδοι αποτελούν το μοναδικό πιόνι που οι ΗΠΑ έχουν στο έδαφος. Το αν στο τέλος αυτό το κουρδικό πιόνι θα χρειαστεί να θυσιαστεί για να κερδηθεί η παρτίδα του συριακού εμφύλιου, αυτό μένει να το δούμε.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]