Την εικόνα του «φαβορί» στην κούρσα διαδοχής του Ντέιβιντ Κάμερον αποκτά μέρα με τη μέρα η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, καθώς αυξάνονται τόσο οι υποστηρικτές της στο στρατόπεδο των Τόρις όσο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που τάσσονται ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητάς της για την πρωθυπουργία.
Μέσα σε αυτό το πυρετώδες πολιτικό σκηνικό, αλλά και το ξενοφοβικό κλίμα, οι ραγδαίες βρετανικές εξελίξεις οδηγούν συνεχώς στην αναδιανομή της τράπουλας στο εσωτερικό των Συντηρητικών, αφήνοντας ακέραιη την αγωνία για τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε., στις οποίες ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Τόνι Μπλερ, με άρθρο του στην «Telegraph» αφήνει να εννοηθεί ότι θα έχει κεντρικό ρόλο.
Σύμφωνα, πάντως, με την εφημερίδα «Daily Mail», η νέα «σιδηρά κυρία» του Συντηρητικού Κόμματος είναι «η μόνη ικανή για τη δουλειά» μεταξύ των πέντε που διεκδικούν το τιμόνι για την ηγεσία της… «μετα-Brexit» εποχής της Μεγάλης Βρετανίας, Μάικλ Γκόουβ, Στίβεν Κραμπ, Αντρέα Λίντσομ και Λίαμ Φοξ.
«Ψήφο» εμπιστοσύνης στην ευρωσκεπτικίστρια, που συντάχθηκε με τον Κάμερον υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. και διαβεβαίωσε τους υποστηρικτές του «Leave» ότι θα σεβαστεί την επιλογή τους, δίνει επίσης η εφημερίδα «Sun», ενώ τη στήριξή τους στο πρόσωπό της ανακοίνωσαν και οι υπουργοί Μάικλ Φάλον και Πάτρικ ΜακΚάλιν, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως προσωπικότητες με αυξημένη επιρροή στο κόμμα των συντηρητικών βουλευτών.
Η μάχη της διαδοχής αποκτά, πάντως, διαστάσεις σαιξπηρικού δράματος, καθώς μετά την αιφνίδια απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να μη διεκδικήσει τελικά την ηγεσία των Τόρις και κατ’ επέκταση την πρωθυπουργία, την ίδια ώρα το Λονδίνο δέχεται πιέσεις από τις Βρυξέλλες προκειμένου να «πατήσει πρώτα το κουμπί» της εξόδου για να ξεκινήσουν οποιεσδήποτε συνομιλίες, ενώ ο Γκόουβ σε νεότερες δηλώσεις του αποκλείει το ενδεχόμενο νέων εθνικών εκλογών πριν από το 2020.
Ο τελευταίος, μάλιστα, εμφανίζεται πεπεισμένος ότι η Σκοτία δεν θα προχωρήσει σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίησή της από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ υπόσχεται να δίνει 100 εκατ. λίρες την εβδομάδα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έως το 2020, αλλά και να βάλει τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση εισάγοντας το μοντέλο Αυστραλίας.
Η Μέι, πάντως, ισχυρίζεται ότι δεν θα «βιαστεί» να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 για το διαζύγιο με την Ε.Ε., έστω και αν οι φωνές από τις Βρυξέλλες πιέζουν για το αντίθετο, τονίζοντας ότι «η χώρα έχει ανάγκη από έναν ηγέτη ισχυρό και αναγνωρισμένο για να περάσει αυτήν την περίοδο της οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας σε μια ισχυρή ανεξάρτητη Βρετανία».
Ενίσχυση του μίσους
Η αβεβαιότητα, ωστόσο, που προκλήθηκε από την έκβαση της ψηφοφορίας του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. αποτελεί -σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις- όχι μόνο το βασικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, αλλά και παράγοντα που οδήγησε στη ραγδαία αύξηση -κατά 500%!- των εγκλημάτων μίσους που αναφέρθηκαν μέσω Διαδικτύου στις αστυνομικές αρχές της χώρας μέσα σε μόλις μία εβδομάδα!
«Μετανάστες ανέφεραν λεκτική κακοποίηση, αρνητικά σχόλια στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης συμπεριλαμβανομένων και ξενοφοβικών σχολίων», ανέφερε η Σάρα Θόρντον, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Αστυνομικών Διευθυντών. Ενδεικτικά, ο αριθμός τέτοιων καταγγελιών έφθασε τις 331, όταν τις προηγούμενες εβδομάδες δεν ξεπερνούσαν τις 63.
Π. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ