Η καρατόμηση του αντιπροέδρου της Ζιμπάμπουε, Εμερσον Μνανγκάγουα, (γνωστού με το παρατσούκλι «ο Κροκόδειλος») την προηγούμενη εβδομάδα από ανθρώπους της Γκρέις Μουγκάμπε, ήταν η σταγόνα που έκανε την υπομονή του στρατού να ξεχειλίσει. (Ο Μνανγκάγκουα ήταν πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας και εξέφραζε την παλιά φρουρά του κυβερνώντος κόμματος ΖΑΝU-PF, ενώ η 52χρονη Γκρέις Μουγκάμπε υποστηριζόταν για τη διαδοχή από νέους τεχνοκράτες και τον αρχηγό της Αστυνομίας. Για τον πρώτο γράφτηκε ότι επέστρεψε από τη Ν. Αφρική για να αναλάβει την εξουσία και για τη δεύτερη ότι πρόλαβε να το σκάσει στη Ναμπίμπια).
Αργά την Τρίτη άρματα μάχης εμφανίστηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας Χαράρε, ενώ το βράδυ ο στρατηγός Σιμπουσίσο Μόγιο ανακοίνωσε με τηλεοπτικό διάγγελμα πως ο στρατός δεν έκανε πραξικόπημα ούτε σκοπεύει να διατηρήσει την εξουσία, αλλά «στόχευσε έναν κύκλο εγκληματιών γύρω από τον πρόεδρο Μουγκάμπε, που προκαλούν κοινωνικά και οικονομικά δεινά στη χώρα και πρέπει να δικαστούν». Ο Μόγιο ισχυρίστηκε πως ο Μουγκάμπε και η οικογένειά του «είναι σώοι και αβλαβείς, με εγγυημένη την ασφάλειά τους». Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, αποκάλυψε πως ο Μουγκάμπε τον διαβεβαίωσε από στο τηλέφωνο ότι βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, αλλά είναι καλά στην υγεία του.
Ο 93χρονος πρόεδρος-δικτάτορας Ρόμπερτ Μουγκάμπε βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ η σύζυγος φέρεται να το έχει σκάσει
Το πραξικόπημα είχε κατ’ ουσίαν προαναγγείλει ο αρχηγός του στρατού, στρατηγός Κονσταντίνο Τσιβένγκα τη Δευτέρα (βετεράνος κι αυτός του 15ετούς πολέμου κατά του καθεστώτος του Ιαν Σμιθ) απαιτώντας να σταματήσουν οι εκκαθαρίσεις στους κόλπους του ZANU-PF. «Σταματήσαμε την πορεία της χώρας προς τον γκρεμό. Εκλεισε ένα οδυνηρό κεφάλαιο του νεαρού μας έθνους, όπου ένας γηραιός δικτάτορας είχε παραδώσει την εξουσία σε μια συμμορία εγκληματιών γύρω από τη γυναίκα του», τόνισε στο Reuters ο επικεφαλής των βετεράνων της ανεξαρτησίας, Κρις Μουτβάνγκα.
Διεθνής απομόνωση, ελλείψεις και υπερπληθωρισμός
Εδώ και περίπου μια εικοσαετία η Ζιμπάμπουε βρίσκεται σε διεθνή καραντίνα, επειδή ο Μουγκάμπε προέτρεψε τους παλιούς συμπολεμιστές του να κατάσχουν χωρίς αποζημίωση τα μεγάλα αγροκτήματα των λευκών που είχαν απομείνει στη Ζιμπάμπουε (το 2002 η Ζιμπάμπουε αποβλήθηκε από τη Βρετανική Κοινοπολιτεία, της επιβλήθηκε εμπάργκο από την Ε.Ε. και ο Μουγκάμπε με τους υπουργούς του κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι στη Δύση). Η αναταραχή προκάλεσε μείωση της αγροτικής παραγωγής και χρόνιες ελλείψεις σε δολάρια και εισαγόμενα αγαθά, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να φτάσει στο ξεκίνημα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008 στο 500.000.000.000% (50 δισ. τοις εκατό)! Εκατομμύρια φτωχοί μετανάστευσαν στη Ν. Αφρική και αλλού, αφήνοντας μια διεφθαρμένη ελίτ να νέμεται τον πλούτο της χώρας και την εξουσία.
«Η κατάσταση θα επιστρέψει στη νομιμότητα όταν ολοκληρώσουμε την αποστολή μας», δήλωσε αόριστα ο στρατηγός Μόγιο, αφήνοντας στο σκοτάδι τις δυτικές κυβερνήσεις για το αν θα διεξαχθούν κανονικά οι εκλογές του 2019 και με… ποιους υποψηφίους. «Δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη Ζιμπάμπουε τις επόμενες μέρες ούτε μπορώ να σας πω με σιγουριά αν ο Μουγκάμπε έχει ανατραπεί ή όχι», ομολόγησε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο επικεφαλής του Φόρειν Οφις, Μπόρις Τζόνσον. Γενικόλογες εκκλήσεις για αποφυγή της βίας και σύντομη επιστροφή στην ομαλότητα έκαναν και οι Αμερικανοί. Λονδίνο και Ουάσιγκτον κάλεσαν τους πολίτες τους να μην κυκλοφορούν στους δρόμους της Χαράρε, ενώ η Κίνα, ο στενότερος οικονομικός εταίρος της Ζιμπάμπουε, ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Χθες επικρατούσε σχετική ηρεμία στους δρόμους της Χαράρε, με τους επικεφαλής του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ενωσης να καλούν για αυτοσυγκράτηση και δημοκρατική επίλυση της κρίσης. Το μόνο αντιπολιτευόμενο κόμμα της Ζιμπάμπουε, Κίνημα Δημοκρατικής Αλλαγής, εξέφρασε την ελπίδα η παρέμβαση του στρατού να οδηγήσει σε ένα «σταθερό, δημοκρατικό κράτος».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου