Μόνο που αυτή τη φορά δεν θα πρόκειται για πόλεμο χαρακωμάτων, αλλά για μια σύγκρουση με ανεξέλεγκτες συνέπειες στην παγκόσμια ειρήνη. Οσο και αν το σενάριο μοιάζει εξωπραγματικό, καμιά επιλογή δεν μπορεί να αποκλειστεί. Οι ειδικοί ζυγίζουν τις πιθανότητες ενός πλήγματος, που μπορεί να συμβεί ακόμη και κατά λάθος.
Σαν να μην πέρασε μια μέρα, οι… πολεμικές ανταποκρίσεις από την Κορεατική Χερσόνησο, με τις δοκιμές του Κιμ Γιονγκ Ουν που απειλούν την ασφάλεια της Ιαπωνίας (κυριότερου συμμάχου των ΗΠΑ στην περιοχή αυτή της Ασίας) και τα στρατιωτικά γυμνάσια των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα, καταγράφουν κλιμάκωση της έντασης.
Η κατάσταση τις τελευταίες εβδομάδες μοιάζει να κινείται προς την κατεύθυνση μιας προαναγγελθείσας σύγκρουσης. Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, απομονωμένος από τη διεθνή κοινότητα και με την ανοχή της Κίνας, προκαλεί συνεχώς εκτοξεύοντας βαλλιστικούς πυραύλους που θα μπορούσαν να φθάσουν στο αμερικανικό Γκουάμ, στη μέση του Ειρηνικού, όπου οι ΗΠΑ διατηρούν ναυτική και αεροπορική βάση, ίσως και στην Αλάσκα, αλλά προς το παρόν παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας. Οι απειλές του Βορειοκορεάτη δικτάτορα είναι σαφείς και κλιμακούμενες. Η πιο πρόσφατη πυραυλική δοκιμή της Πιονγιάνγκ, μετά την ανταλλαγή απειλών μεταξύ των ΗΠΑ και του βορειοκορεατικού καθεστώτος στις αρχές Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης. Ο μεσαίου βεληνεκούς πύραυλος πέρασε πάνω από τη Βόρεια Ιαπωνία κι έπεσε στα ανοικτά της νήσου Χοκάιντο, αφού διήνυσε απόσταση 2.700 χιλιομέτρων.
Αν και η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει κατά καιρούς σε πυραυλικές δοκιμές, μέχρι τώρα δεν είχε τη δυνατότητα να εξαπολύσει πυραυλική επίθεση κατά στόχων στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο η κατάσταση μάλλον έχει αλλάξει και η Πιονγιάνγκ έχει προχωρήσει στην κατασκευή διηπειρωτικών πυραύλων. Οι τρεις τελευταίοι πύραυλοι, τύπου «Χουασόνγκ-14», πιθανότατα θα μπορούσαν να φθάσουν μέχρι το Γκουάμ ή την Αλάσκα, εικάζουν οι ειδικοί.
Η Ουάσιγκτον θεωρεί τον κίνδυνο υπαρκτό και αυτό υπογραμμίζεται από τη ρητορική του Λευκού Οίκου. Προεκλογικά, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε πει ότι ευχαρίστως θα συναντούσε τον Κιμ για να… ανταλλάξουν απόψεις. Αυτό φυσικά γρήγορα άλλαξε. Ο Τραμπ σήμερα δηλώνει έτοιμος για «κάθε επιλογή» κατά της Β. Κορέας και απείλησε με… «φωτιά και τσεκούρι» τη χώρα αν τολμήσει να πλήξει τις αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Γκουάμ, που φιλοξενούν 6.000 στρατιώτες των ΗΠΑ, υποβρύχια, βομβαρδιστικά αεροπλάνα Β-52 τύπου Stealth, καθώς και συστοιχία πυραύλων THAAD.
Τα σενάρια
Πόσο πιθανός είναι ο πόλεμος και τι θα συμβεί; Οι τελευταίες εξελίξεις επιτείνουν την αίσθηση του αναπόφευκτου. Η ανταλλαγή απειλών ανάμεσα στον πρόεδρο Τραμπ και το καθεστώς της Βόρειας Κορέας δείχνει μάλιστα πως είναι θέμα… ημερών. Οι ψύχραιμοι, βέβαια, αποκλείουν την πολεμική επιλογή. Ο υπουργός Αμυνας Τζον Μάτις μιλούσε για περιθώρια διαλόγου, τη στιγμή που ο Τραμπ διεμήνυε πως «τα λόγια τελείωσαν!». Τα σενάρια, πάντως, είναι πολλά:
1 ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΚΙΜ: Αναλυτές του CNN τόνιζαν ότι η περίπτωση πυρηνικού πλήγματος κατά του Γκουάμ ή άλλης αμερικανικής περιοχής αποκλείεται, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ολοκληρωτικό πόλεμο και δεν είναι βέβαιο ότι η Β. Κορέα έχει αυτή τη δυνατότητα. Ο Κιμ αρέσκεται στο παιγνίδι της πρόκλησης και είναι πιθανόν να αποτελέσει την αφορμή για μια μη πυρηνική πολεμική ένταση.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Προελαύνει η Ρωσία - Το Κίεβο έχασε πάνω από το 40% του Κουρσκ
2 ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΗΠΑ: Αν και ο Τραμπ δείχνει έτοιμος για επίθεση, μάλλον θα συνεχίσει την επίδειξη ισχύος με στρατιωτικά γυμνάσια μαζί με τη Νότια Κορέα. Ο εικονικός βομβαρδισμός, που πραγματοποίησαν την Πέμπτη τα αμερικανικά μαχητικά και βομβαρδιστικά πάνω από τη χερσόνησο μαζί με νοτιοκορεατικά αεροσκάφη, έγινε στο πλαίσιο της επίδειξης του τι μπορούν να προκαλέσουν οι συμμαχικές δυνάμεις στις βάσεις της Πιονγιάνγκ. Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά «σηκώθηκαν» από το Γκουάμ και τα τέσσερα μαχητικά από αμερικανική βάση στην Ιαπωνία και έδειξαν ότι μπορούν να πετύχουν χτυπήματα μεγάλης ακρίβειας σε εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας.
3 ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ: Η Πιονγιάνγκ προειδοποίησε ότι η Ιαπωνία κινδυνεύει να «αυτοκαταστραφεί» επειδή έχει ταχθεί στο πλευρό της Αμερικής. Το πιθανότερο είναι να συνεχιστούν οι προκλήσεις του Κιμ κατά της Ιαπωνίας, που δεν θέλει να τραβήξει το σχοινί.
ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ
1 ΗΠΑ, Νότια Κορέα, Ιαπωνία. Μοιάζει αρραγές το μέτωπο των τριών στην Ανατολική Ασία. Μετά την τελευταία δοκιμή, ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε τον Σίνζο Αμπε, πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, πως η Αμερική «στηρίζει τη χώρα 100%». Ομως, σύμφωνα με τους «Financial Times», η συμμαχία Τραμπ και Αμπε κρύβει τις ενδείξεις ενός «χάσματος» στο πώς αντιλαμβάνονται την απειλή από τη Βόρεια Κορέα. Το «χάσμα» έχει σχέση και με το πώς αντιλαμβάνεται η Ιαπωνία τη στήριξη για την ασφάλειά της, αλλά σχετίζεται και με τον εμπορικό πόλεμο στην Ασία, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνεργασία του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership – TPP). Η Ιαπωνία θέλει τη σχετική αυτονομία της και έχει έρθει σε συμφωνία με άλλα μέλη της TPP. Στη χώρα του, ο Αμπε θα πρέπει να πείσει ότι η τακτική της πίεσης του Τραμπ είναι η σωστή.
2 ΚΙΝΑ, ΡΩΣΙΑ. Στον πόλεμο του 1950-53, η τότε ΕΣΣΔ και η Κίνα ήταν αντιμέτωπες με τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ. Σήμερα, η Κίνα είναι η μόνη χώρα με την οποία η Βόρεια Κορέα έχει φανερά εμπορικές σχέσεις. Αν και το Πεκίνο καταδικάζει τις προκλήσεις του Κιμ, προτιμά να τον ανέχεται για να προκαλεί προβλήματα στην επέκταση της αμερικανικής κυριαρχίας στην Ασία. Οσο για τη Ρωσία, καταδικάζει τις δοκιμές αλλά και την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα.
AΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής