Αναζητείται πλούσιος επενδυτής, κατά προτίμηση… Κινέζος για να αγοράσει μία μικρή, ορεινή κωμόπολη στην Καμπανία της Ιταλίας. Ο λόγος για το Σαν Σόσιο Μπαρόνια, μία κοινότητα 1.700 κατοίκων αντιμέτωπη με την ανεργία και τη μαζική μετανάστευση που φλερτάρει εδώ και καιρό με τη χρεοκοπία. Σε μία προσπάθεια να τη σώσει, ο δήμαρχός της Φραντσέσκο Γκαροφάλο αποφάσισε να τη βγάλει στο σφυρί, αναρτώντας μία σχετική αγγελία στη σελίδα του στο Facebook. Οταν είδε ότι η «προσφορά» του έκανε τον γύρο των ιταλικών Μέσων Ενημέρωσης προκαλώντας πλήθος από επικριτικά και χιουμοριστικά σχόλια, ο ίδιος επανήλθε, διευκρινίζοντας ότι σοβαρολογεί. «Το τίμημα θα είναι ελαφρώς μικρότερο από το κόστος απόκτησης μιας ποδοσφαιρικής ομάδας όπως η Ιντερ και η Μίλαν» πρόσθεσε και δήλωσε πρόθυμος να συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως «ανώτατος άρχων» της πόλης στον νέο ιδιοκτήτη
Η περιοχή που πάσχει από «αιώνια έλλειψη κονδυλίων» έχει μεγάλες προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης, είπε. Και έσπευσε να απαντήσει στις κακές γλώσσες. «Δεν θέλω να πουλήσω τη γη μου. Απλά θέλω να επιστήσω την προσοχή στην αδυναμία να εξασφαλίσω και να προσφέρω υπηρεσίες στους ανθρώπους που με επέλεξαν. Αυτήν τη στιγμή μου είναι αδύνατον να κλείσω μια τρύπα στον δρόμο ενώ ακόμη και το κόψιμο του γρασιδιού είναι πολυτέλεια» ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στην εφημερίδα «Il Fatto Quotidiano».
Η κίνηση απελπισίας, όπως τη χαρακτήρισαν κάποιοι, έχει να κάνει με ένα γενικότερο φαινόμενο «ερημοποίησης» και παρακμής στην ύπαιθρο όχι μόνο της Ιταλίας, αλλά και της Ισπανίας και γενικότερα του ευρωπαϊκού Νότου. Στην Ιταλία μόνον, περισσότερες από 2.500 κοινότητες κινδυνεύουν να μετατραπούν σε πόλεις-φαντάσματα λόγω της ανεργίας και της μαζικής μετανάστευσης των νέων, σημειώνει η περιβαλλοντική οργάνωση Legambiente. Η γειτονική χώρα έχει τουλάχιστον 5.627 πόλεις με λιγότερους από 5 χιλιάδες κατοίκους και οι μισές περίπου από αυτές απειλούνται με… εξαφάνιση από τον χάρτη. «Οταν μια πόλη πεθαίνει δεν μιλάμε μόνο για την απώλεια 500 ανθρώπων, ή όσων ζουν εκεί, μιλάμε για την απώλεια των μοναδικών πολιτισμών και παραδόσεων, που είναι ανεκτίμητες» δήλωσε στο Local o δήμαρχος της Σέλια, Νταβίντε Ζιτσινέλα.
Το φαινόμενο δεν είναι μόνο ιταλικό. Το μεσαιωνικό χωριουδάκι Μπάρθα λόγου χάρη στη Γαλικία της βορειοδυτικής Ισπανίας αναζητούσε επίσης προσφάτως νέο ιδιοκτήτη και μάλιστα… εντελώς δωρεάν!
Ο οικισμός –ένα από τα 3 χιλιάδες εγκαταλελειμμένα χωριά στη χώρα της Ιβηρικής που θυσιάστηκαν στον βωμό της… αστυφιλίας και της οικονομικής κρίσης– προσφέρεται σε όποιον μπορεί να αναπαλαιώσει τα 12 πέτρινα κτίρια της περιοχής που έχουν αφεθεί στην τύχη τους εδώ και δεκαετίες. Την ιδέα είχε ο Aβελίνο Λουίς ντε Φρανσίσκο Μαρτίνεθ, δήμαρχος της γειτονικής Κορτεχάδα. Το χωριό, λέει, μπορεί και να λειτουργήσει ως μαγνήτης για τους τουρίστες, δίνοντας το φιλί της ζωής στην οικονομία ολόκληρης της περιοχής. «Εχουμε ιδέες, αλλά δεν έχουμε τα χρήματα» λέει και προσκαλεί όσους πιστούς να επενδύσουν στο αναπτυξιακό του σχέδιο.
Στις όχθες του ποταμού Μίνιο, στα σύνορα με την Πορτογαλία, ο οικισμός Μπάρθα στην επαρχία του Ορένσε είναι πνιγμένος στο πράσινο και εδώ και μισό αιώνα περίπου έχει ερημώσει. Μία ισπανική εταιρεία το είχε αγοράσει δεκαετίες πριν με σκοπό να κατασκευάσει ένα φράγμα. Οι κάτοικοι έφυγαν, το έργο δεν έγινε ποτέ και η εταιρεία παρέδωσε τους τίτλους ιδιοκτησίας στον γειτονικό δήμο.
«Μισός αιώνας έντονης αστικοποίησης σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση ερήμωσαν περισσότερα από 2.900 χωριά, σε ολόκληρη την Ισπανία. Τα περισσότερα από αυτά ωστόσο δεν πωλούνται λόγω του σύνθετου ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος» εξηγεί ο Ραφαέλ Κανάλες, Ισπανός κτηματομεσίτης που ειδικεύεται… στα εγκαταλελειμμένα χωριά. Και προσθέτει ότι σήμερα πωλούνται στη χώρα περισσότεροι από 100 οικισμοί. Πολλοί από αυτούς «διαφημίζονται» στην ιστοσελίδα του Κανάλες (aldeasabandonadas.com).
ΝΑΤΑΣΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του «Ελεύθερου Τύπου»