Το απόγευμα της Δευτέρας η Τουρκία εξέδωσε νέα οδηγία προς ναυτιλομένους (NAVTEX) με την οποία δεσμεύει για σεισμογραφικές έρευνες μέρος των Οικοπέδων 4,5,6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ, μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τη Navtex 711/17, το Barbaros και τα δύο σκάφη που το συνοδεύουν θα πραγματοποιήσουν “σεισμογραφικές έρευνες” στην περιοχή για τους επόμενους πέντε μήνες.
Σημειώνεται ότι ο Barbaros μέχρι στιγμής πηγαινόρχεται στα τεμάχια 6 και 7 ενώ δεν προσεγγίζει ούτε τα χωρικά ύδατα της Κύπρου ούτε το τεμάχιο 11 που γίνεται η γεώτρηση.
Η NAVTEX:
«TURNHOS N/W: 711/17
MEDITERRANEAN SEA
SEISMIC SURVEY BY R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, M/V BRAVO SUPPORTER AND APOLLO MOON BETWEEN 17 JUL- 16 DEC 17 IN AREA BOUNDED BY;
A. 34 32.03 N – 032 16.28 E
B. 34 42.51 N – 032 07.82 E
C. 34 42.59 N – 031 22.35 E
D. 33 57.03 N – 031 22.50 E
E. 33 51.32 N – 031 46.42 E
F. 33 47.16 N – 032 16.29 E
3 NM BERTH REQUESTED».
Από την πλευρά της, η Λευκωσία θεωρεί την κίνηση αυτή προκλητική, ωστόσο θεωρεί ότι πρόκειται για ενέργεια χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχει κάποια δραστηριότητα. Το σημείο στο οποίο στέκεται όμως η Λευκωσία είναι η χρονική διάρκεια της τουρκικής NAVTEX η οποία φθάνει σχεδόν το τέλος του έτους και συγκεκριμένο τις 16 Δεκεμβρίου 2017.
Χριστουγεννιάτικα μηνύματα σε διαφορετικό ύφος από Μπάιντεν και Τραμπ
Ωστόσο από την Κυπριακή πλευρά τηρείται σιγή ιχθύος για το θέμα, μη θέλοντας να γίνει κάποιο σχόλιο για τη συγκεκριμένη ενέργεια εντάσσοντάς την στο γενικότερο παιχνίδι που η γειτονική χώρα ακολουθεί επιδιώκοντας παιχνίδια εντυπωσιασμού.
Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι τα θαλάσσια οικόπεδα που έχουν δεσμευθεί για τις έρευνες και το οικόπεδο 11 που γίνεται η γεώτρηση της Total είναι αρκετά ναυτικά μίλια μακριά.
Συνεδρίαση Εθνικού Συμβουλίου στην Κύπρο
Το όργανο, με την παρουσία όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων του νησιού, εξέτασε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την αποτυχία της Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κεντρικό θέμα συζήτησης αποτέλεσαν οι θέσεις των συμμετεχόντων για την ασφάλεια και τη συνθήκη εγγυήσεων.
Α. Νεοφύτου: Στήριγμά μας η Ελλάδα, αλλά είμαστε ανεξάρτητη χώρα
Εξερχόμενος της συνεδρίασης ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου σημείωσε: «Η Ελλάδα ήταν και παραμένει το ανιδιοτελές στήριγμά μας για απελευθέρωση, αλλά η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο κράτος», προσθέτοντας πως η συζήτηση σήμερα αφορούσε αποκλειστικά τις εγγυήσεις. Επίσης, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως «Το πακέτο Γκουτέρες για την ασφάλεια βρίσκει τον ΔΗΣΥ απόλυτα ικανοποιημένο, όπως και η γενική συμπεριφορά και οι τοποθετήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ». Τέλος, σημείωσε πως τα ΗΕ και ο διεθνής παράγοντας πρέπει να στραφούν προς την Τουρκία, η οποία εάν αποδεκτεί τις θέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για λύση του Κυπριακού.
Α. Κυπριανού: Το Κραν Μοντανά απομάκρυνε τη λύση
O Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ αμέσως μετά το τέλος του Εθνικού Συμβουλίου σημείωσε: «Σήμερα είχαμε τη δυνατότητα να ακούσουμε τις εμπειρίες του κ. Κοτζιά στο Κραν Μοντανά. Τον ευχαριστούμε γι’ αυτό, και κυρίως την Ελλάδα και τον Έλληνα πρωθυπουργό για την στήριξη. Είχαμε τη δυνατότητα χτες να αναπτύξουμε την άποψη μας και για το συνέβηκε στο Κραν Μοντανά και για το πώς πάμε παρακάτω. Κακά τα ψέματα, ό,τι και να λέμε είναι γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις όχι μόνο δεν έφεραν το Κυπριακό κοντά στη λύση, αλλά το έχουν απομακρύνει».
Παράλληλα, ο Άντρος Κυπριανού σημείωσε ότι «Θα πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα για λύση και για να γίνει αυτό πρέπει να συνεργαστούμε με τους Τ/κ. Αν δεν κατανοήσουμε και τις δικές τους ανησυχίες, θα δημιουργήσουμε τεράστια ζημιά στην Κύπρο. Για εμάς το πλαίσιο λύσης είναι αυτό που έχει καθοριστεί από τα ΗΕ δηλαδή το πλαίσιο της ΔΔΟ. Πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό».
Και ο Τσαβούσογλου στο νησί
Παράλληλα, στο κατεχόμενο μέρος της απόψε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσολου θα παρακαθίσει σε δείπνο με τον Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί παρουσία και της «προέδρου της βουλής» Σιμπέλ Σιμπέρ, του «πρωθυπουργού» και ηγέτη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν.
Σχολιάζοντας τη χρονική σύμπτωση της άφιξης των δύο ΥΠΕΞ στην Κύπρο, ο κ. Κοτζιάς απάντησε σε συνέντευξή του στις Βρυξέλλες: «έμαθε ότι επισκέπτομαι εγώ την ελεύθερη Κύπρο και αποφάσισε και εκείνος να κάνει το ίδιο» και αστειευόμενος πρόσθεσε «συνηθίζει να με ακολουθεί» και πως «αυτό δεν είναι κακό, αρκεί να είχε και τους ίδιους στόχους».
To Κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Εξάλλου, το Κυπριακό θα απασχολήσει σήμερα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα ενημερωθεί από τον ειδικό σύμβουλο του γγ Έσπεν ‘Αιντε και την ειδική του αντιπρόσωπο στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είχαν χθες την ευκαιρία να ακούσουν προσωπικά από τον ίδιο τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τις εκτιμήσεις του για τις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού και να ανταλλάξουν απόψεις για τα επόμενα βήματα, στο καθιερωμένο μηνιαίο γεύμα μαζί του.
Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ο ειδικός σύμβουλος Άιντε που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη θα έχει συναντήσεις με μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τους αντιπροσώπους των τριών εγγυητριών δυνάμεων.
Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται και ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, που ήδη ξεκίνησε τις επαφές με μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, για να τους ενημερώσει για το Κραν Μοντανά.
Την Τετάρτη, ο κ. Μαυρογιάννης θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, για επαφές με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ηγετικά μέλη του Κογκρέσου και δεξαμενές σκέψης.