Όπως επισημαίνει, «η αποτυχία δεν ήρθε απροσδόκητα», δεδομένου ότι «παρά τη σημαντική προσέγγιση» των δύο πλευρών σε πολλά ζητήματα, σημαντικά επίμαχα θέματα παρέμειναν άλυτα.
«Το ζήτημα “ασφάλεια και εγγυήσεις” αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι ήταν ο γόρδιος δεσμός που απέτρεψε μια συμφωνία.
Η κυβέρνηση στην Άγκυρα επιμένει να παραμείνει η Τουρκία και στο μέλλον εγγυήτρια δύναμη μιας επανενωμένης Κύπρου και ότι πρέπει να έχει στρατιωτική παρουσία εκεί».
Σύμφωνα με την Handelsblatt, «τον τόνο στο Κραν Μοντανά δεν έδινε ο (Τουρκοκύπριος ηγέτης) Μουσταφά Ακιντζί, αλλά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Και αυτός είχε σαφείς οδηγίες από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Το ότι ο Ερντογάν δεν έχει κανένα κίνητρο να προβεί σε υποχωρήσεις στο Κυπριακό διαφαινόταν ήδη πριν από την έναρξη της διάσκεψης».
«Η Κύπρος παραμένει χωρισμένη. Οι διαπραγματεύσεις στην Ελβετία ολοκληρώθηκαν δίχως αποτέλεσμα. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απέτυχε στην προσπάθεια διαμεσολάβησης», σημειώνει η ηλεκτρονική έκδοση της Tagesspiegel του Βερολίνου.
«Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό απέτυχαν για άλλη μια φορά»
Όπως εκτιμά η εφημερίδα, «η αποτυχία των διαπραγματεύσεων ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις για το διχοτομημένο νησί και την ευρύτερη περιοχή.
Μεταξύ άλλων μπορεί να συνεχιστεί η διαμάχη για τα πιθανόν σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου».
«Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό απέτυχαν για άλλη μια φορά», τονίζει το Spiegel Online, παρατηρώντας ότι «οι ελπίδες δεν εκπληρώθηκαν» και ότι «οι Ελληνοκύπριοι και η Τουρκία επέρριψαν την ευθύνη ο ένας στον άλλο» για την κατάληξη.
Για «ολοκληρωτικό ναυάγιο» κάνει λόγο η Frankfurter Rundschau και εκτιμά ότι «έτσι απέτυχε η μέχρι σήμερα πιο πολλά υποσχόμενη προσπάθεια για λύση του Κυπριακού. Η διχοτόμηση του νησιού εδραιώνεται».
Τέλος, η ηλεκτρονική έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit σημειώνει ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία τερμάτισαν τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών επειδή διαφωνούν σχετικά με τον ρόλο των τουρκικών στρατευμάτων».
Η εφημερίδα προβαίνει στην εκτίμηση ότι «η επανένωση δεν είναι ορατή».
Προβληματισμός από τις δηλώσεις Ερντογάν: Θα υπάρξει σχέδιο Β ή Γ στο Κυπριακό
Έντονο προβληματισμό προκαλούν οι δηλώσεις που έκανε μετά τη λήξη της Συνόδου των G20 ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περί σχεδίου Β και Γ για το Κυπριακό.
Οι δηλώσεις του Τούρκου έρχονται μετά το «ναυάγιο» των συζητήσεων που διεξήχθησαν στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας και τη στιγμή που το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας στην ανοίκεια επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Νίκου Κοτζιά το τουρκικό ΥΠΕΞ, εξέδωσε μία μακροσκελή ανακοίνωση με την οποία παρουσιάζει το παρασκήνιο των συζητήσεων και τις υπαναχωρήσεις της τουρκικής αντιπροσωπείας από τις προφορικές υποσχέσεις που έδινε όταν ήρθε η στιγμή αυτές να αποτυπωθούν εγγράφως.
«Όπως γνωρίζετε η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα στην Κύπρο. Αναζητούμε μία δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση για την Κύπρο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος μετά τη λήξη της G20 και συνέχισε: «Η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες να βρεθεί λύση στο πρόβλημα και περιμένει την ίδια στάση από όλους τους εμπλεκόμενους. Αν όχι ένα σχέδιο Β, ένα σχέδιο Γ θα έρθει στο τραπέζι».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle