Αγνοώντας τις ερωτήσεις δημοσιογράφων που αναφέρονταν στο σκάνδαλο της ρωσικής ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές, οι πρόεδροι των δύο υπερδυνάμεων έδειξαν πραγματική χαρά που επιτέλους βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο:
«Είναι μεγάλη χαρά να σας συναντώ από κοντά», είπε με χαμόγελο ο Πούτιν στον Τραμπ κι εκείνος του κράτησε το χέρι, τον χτύπησε φιλικά στην πλάτη και απάντησε: «Είναι τιμή μου να βρίσκομαι μαζί σας». Μετά τη χειραψία που κέρδισε όλα τα φλας, τις αβρότητες και τα χαμόγελα, κατά την πρώτη τους συνάντηση στην αίθουσα της Συνόδου, οι δύο ηγέτες μετείχαν στις εργασίες, που άρχισαν με καθυστέρηση λόγω των σοβαρών επεισοδίων στους δρόμους του Αμβούργου. Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος απομονώθηκε από τους άλλους ηγέτες στο θέμα της Συμφωνίας για το Κλίμα, με τον Πούτιν «τα βρήκε» σε πολλά ζητήματα. Είπε, μάλιστα, ότι «προσβλέπει σε όλα τα θετικά που θα συμβούν για τις χώρες τους».
Η συνάντηση
Στη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν, που συγκέντρωσε όλη την προσοχή των διεθνών ΜΜΕ, παρευρέθησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και Σεργκέι Λαβρόφ. Η παρουσία τους κρίθηκε απαραίτητη, καθώς εξετάστηκαν οι κρίσεις στη Συρία, στην Ουκρανία και τη Βόρεια Κορέα, η διεθνής τρομοκρατία αλλά και ο κυβερνοπόλεμος. Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να προωθήσουν την εκεχειρία στη Νοτιοδυτική Συρία, με τη συμμετοχή και της Ιορδανίας. Ο Ρώσος υπουργός Σεργκέι Λαβρόφ και ο ομόλογός του Ρεξ Τίλερσον είπαν ότι ΗΠΑ και Ρωσία θέλουν να προωθήσουν κοινούς μηχανισμούς για τη σταθεροποίηση της Συρίας, όπως είναι οι ζώνες απαγόρευσης πτήσεων, η αποστολή παρατηρητών και οι αποστολές βοήθειας.
Βασιλιάς Κάρολος: Ο Πολ Μεσκάλ «αδειάζει» τον Μονάρχη - «Δεν είναι στη λίστα των προτεραιοτήτων μου»
O Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν με τη Ρωσία και το θέμα της μετάβασης της Συρίας στη μετά τον Ασαντ εποχή και της αποχώρησης της οικογένειάς του από τη χώρα. Σύμφωνα με τον Τίλερσον, ο Τραμπ πίεσε τον Πούτιν να εξετάσει το ζήτημα της ανάμιξης της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές αλλά και τη νέα κρίση που έχει προκύψει με τη Βόρεια Κορέα. Οπως είπε ο Τίλερσον, ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ υπάρχει διαφωνία για την κορεατική κρίση, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ, όπως είναι σήμερα, δεν είναι αποδεκτό.
Κλίμα και εμπόριο
Η οικοδέσποινα της συνόδου, Ανγκελα Μέρκελ, που χθες το βράδυ κάλεσε όλους τους προσκεκλημένους της σε συναυλία κλασικής μουσικής ενώ το Αμβούργο καιγόταν λίγο πιο πέρα από τις διαδηλώσεις των ακροαριστερών ομάδων και τις συγκρούσεις με την αστυνομία, είχε όλες τις προηγούμενες μέρες επαφές και συνομιλίες με πολλούς ηγέτες χωριστά. Φρόντισε, όπως αναφέρει η Ντόιτσε Βέλε, να κατεβάσει τον πήχυ των προσδοκιών, καθώς η διάσταση απόψεων σε καίρια ζητήματα, όπως το κλίμα και το παγκόσμιο εμπόριο, είναι δεδομένη. Ο γερμανικός Τύπος είναι σε γενικές γραμμές απαισιόδοξος για την έκβαση της Συνόδου, θεωρώντας ότι η καγκελάριος Μέρκελ δύσκολα θα ισορροπήσει ανάμεσα σε τόσους ηγέτες με αντίθετες απόψεις. Υπό τη σκιά της έντασης των διμερών σχέσεων Βερολίνου και Αγκυρας πραγματοποιήθηκε επίσης η συνάντηση Μέρκελ και Ερντογάν, που εστιάστηκε στο μεταναστευτικό
AΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου