Με αυτές τις δυο σταθερές θα ξεκινήσει την Παρασκευή η σύνοδος των 20 ισχυρών οικονομιών της Γης (G-20) στο Αμβούργο, που αναμένεται να είναι επεισοδιακή και απρόβλεπτη, λόγω της παρουσίας του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος έχει χαράξει εντελώς αντίθετη ρότα στο εμπόριο, στην πολιτική για το Κλίμα, τη μετανάστευση κ.λπ. από αυτή των ευρωπαϊκών χωρών και άλλων συμμάχων του.
Στη σύνοδο του Αμβούργου αναμένεται να κάνει το «ντεμπούτο» του το νέο γαλλογερμανικό δίδυμο, που έχει πλέον και όνομα: «Μερκρόν», από τη «συγχώνευση» των ονομάτων της Μέρκελ και του Μακρόν. Η οικοδέσποινα προετοιμάζεται για τη συνάντηση κορυφής των 20 ηγετών ενισχυμένη πολιτικά και ψυχολογικά, από τη σχεδόν βέβαιη νίκη της στις εκλογές του Σεπτεμβρίου αλλά και από την παρουσία του ευρωπαϊστή Μακρόν, ο οποίος, ύστερα από τον «απόντα» Φρανσουά Ολάντ, αναπτέρωσε τις ελπίδες για κοινή στρατηγική Γαλλίας-Γερμανίας.
Πριν από το G-20 η καγκελάριος φρόντισε να συγκαλέσει μια άτυπη μίνι ευρωπαϊκή σύνοδο με τη συμμετοχή των ηγετών των Γαλλίας και Ιταλίας (μελών του G-20) και άλλων για να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη θα έχει κοινό μέτωπο απέναντι στον Αμερικανό πρόεδρο.
Η Γερμανία αισθάνεται πιεστική την ανάγκη να στηριχθεί σε συμμάχους εντός της Ε.Ε., ύστερα από τη στροφή των ΗΠΑ υπέρ του προστατευτισμού στο διεθνές εμπόριο, που απειλεί ευθέως τις γερμανικές εξαγωγές. «Οποιος πιστεύει ότι τα προβλήματα του κόσμου θα λυθούν με την απομόνωση και τον προστατευτισμό κάνει λάθος», διεμήνυσε, προκαταλαμβάνοντας ότι το κλίμα στο Αμβούργο δεν θα είναι ιδιαίτερα θερμό για ορισμένους.
Ενδεχομένως, δεν θα είναι ούτε για τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ, αφού η Γερμανία θεωρεί πως η τάση επεκτατισμού στο εμπόριο αρχίζει να γίνεται… ενοχλητική.
Σε πρόσφατη συνέντευξή της είπε ότι η Κίνα θεωρεί πλέον την Ευρώπη ως «ασιατική χερσόνησο», εκφράζοντας την ανησυχία της για την «απόβαση» των Κινέζων επενδυτών. Αν και η Μέρκελ είχε τις προηγούμενες ημέρες μια θερμή τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο Τζιπίνγκ, σχετικά με το ελεύθερο εμπόριο, ωστόσο δεν κρύβει ότι βλέπει θετικά την πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τον έλεγχο των ξένων εξαγορών στην Ε.Ε. σε ορισμένους τομείς.
Με τη μεγάλη αλλαγή στις διεθνείς ισορροπίες που προκάλεσε η εκλογή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι συνομιλίες στη σύνοδο του Group-20 δεν θα είναι εύκολες. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που συναντήθηκαν πριν από τρεις ημέρες με πρωτοβουλία της καγκελαρίου Μέρκελ, δήλωσαν ότι θα επιμείνουν στις θέσεις τους σε ό,τι αφορά το ελεύθερο εμπόριο και το κλίμα. Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε μάλιστα τις ΗΠΑ να επανέλθουν στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Η προδιάθεση των Ευρωπαίων απέναντι στον Τραμπ δεν είναι θετική, ιδίως μετά την απόφασή του να επισκεφθεί την Πολωνία για να συμμετάσχει σε μια σύνοδο των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, πριν από την άφιξή του στο Αμβούργο. Είναι γνωστή η αντίθεση πολλών ανατολικοευρωπαϊκών χωρών -όπως η Ουγγαρία- στην πολιτική της Γερμανίας σε αρκετά ζητήματα, με κορυφαίο το μεταναστευτικό. Ο Τραμπ δείχνει να βαδίζει στα βήματα του προέδρου Τζορτζ Μπους, που είχε αναπτύξει πολύ στενές σχέσεις με ανατολικές χώρες της Ευρώπης, ενισχύοντας την ανάγκη τους για στήριξη από έναν ισχυρό σύμμαχο στη διεθνή σκηνή.
Η «ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ» ΤΟΥ G-20
Ανοίγει και πάλι η Παναγία των Παρισίων
● Μέλη: HΠΑ, Ε.Ε. (εκπροσωπείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Καναδάς, Ινδία, Ινδονησία, Ιαπωνία, Κίνα, Μεξικό, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Τουρκία.
● Το G-20 ιδρύθηκε το 1999.
● Οι οικονομίες της ομάδας G-20 αντιπροσωπεύουν περίπου το 85% του ακαθάριστου προϊόντος παγκοσμίως, το 80% του παγκόσμιου εμπορίου και τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού.
ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής