«Το υπουργείο έχει εκδώσει απόφαση για την αναστολή όλων των πτήσεων μεταξύ της Αιγύπτου και του Κατάρ και για το κλείσιμο του αιγυπτιακού εναέριου χώρου σε όλα τα αεροσκάφη από το Κατάρ που επιθυμούν να προσγειωθούν ή να περάσουν», τονίζει το υπουργείο.
Εξάλλου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις εξαγωγές λευκής ζάχαρης προς το Κατάρ. Πρόκειται για την πρώτη ένδειξη ότι η διπλωματική διαμάχη μεταξύ της Ντόχα και των αραβικών χωρών επηρεάζει και το εμπόριο τροφίμων.
Το Κατάρ εξαρτάται από τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία για τις εισαγωγές του σε λευκή ζάχαρη, που εκτιμώνται σε λίγο λιγότερους από 100.000 τόνους ετησίως. Η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη στη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού.
Νωρίτερα, η Αίγυπτος έδωσε διορία 48 ωρών στον πρεσβευτή του Κατάρ για να εγκαταλείψει τη χώρα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών. Παράλληλα το Κάιρο ζήτησε από τον επιτετραμμένο του στο Κατάρ να επιστρέψει στη χώρα σε διάστημα 48 ωρών.
Επίσης το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας, ανέφερε ότι το Ριάντ έκλεισε τα σύνορά του σε μια προσπάθεια αποσύνδεσης από την πλούσια μικροσκοπική χερσόνησο. Το Κατάρ αποκάλεσε την απόφαση «αδικαιολόγητη» και «χωρίς ουσιαστική βάση».
Την ίδια ώρα κάποιες αιγυπτιακές τράπεζες σταμάτησαν τις συναλλαγές τους με τις τράπεζες του Κατάρ, όπως ανακοίνωσαν τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα με έδρα το Κάιρο. Οι αιγυπτιακές αρχές δεν έχουν διευκρινίσει αν πρόκειται να διακοπούν και οι εμπορικές σχέσεις με το Κατάρ.
Στο μεταξύ ο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος Ναγκίμπ Σαουίρις κάλεσε τους επιχειρηματίες της χώρας να αποσύρουν τις επενδύσεις τους από το Κατάρ και να σταματήσουν τις συναλλαγές τους με τη χώρα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του.
Παράλληλα, το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Spa μετέδωσε πως το υπουργείο Ενημέρωσης έκλεισε τα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera και ανακάλεσε την άδειά του.
Αυτή είναι η νέα Μέγκαν Μαρκλ της βρετανικής βασιλικής οικογένειας - Βοούν τα ξένα Μέσα
Σημειώνεται ότι σήμερα Δευτέρα επτά αραβικές χώρες, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Υεμένη, η Ανατολική Λιβύη, οι Μαλδίβες και το Μπαχρέιν διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και αποσταθεροποιεί την περιοχή.
Αυτή η συντονισμένη κίνηση συνιστά τη δραματική κλιμάκωση μιας υποβόσκουσας διένεξης αναφορικά με την υποστήριξη που φέρεται ότι παρέχει το Κατάρ στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, τη Χαμάς και άλλες οργανώσεις, πέραν από τις κατηγορίες ότι η Ντόχα υποστηρίζει ακόμη και την ατζέντα του περιφερειακού αντιπάλου, του Ιράν.
Με εξαίρεση τον πόλεμο Ιράν – Ιράκ, το Κατάρ, μια σουνιτική χώρα, αλλά με το 20% του πληθυσμού της Σιίτες, διατηρεί στενές πολιτικοοικονομικές σχέσεις με το Ιράν, με κοινές θέσεις σε πολλά fora και οργανισμούς, ενώ οι δύο χώρες αξιοποιούν και κοινό κοίτασμα πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο.
Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ επισκέφθηκε τη Μέση Ανατολή, το Κατάρ ουσιαστικά αρνήθηκε να ευθυγραμμιστεί με το «κοινό μέτωπο» κατά της Τεχεράνης.
Η Σαουδική Αραβία κατηγόρησε το Κατάρ ότι υποστηρίζει μαχητικές οργανώσεις και διαδίδει τη βίαιη ιδεολογία τους, μια προφανής αναφορά στο κρατικό δορυφορικό δίκτυο του Κατάρ αλ Τζαζίρα. Αποκορύφωμα δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο εμίρης του Κατάρ. Η Ντόχα απάντησε στο Ριάντ ότι η αναφορά ήταν αποτέλεσμα κυβερνοεπίθεσης.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον κάλεσε τις χώρες του Κόλπου να επιχειρήσουν να διευθετήσουν τις διαφορές τους και να παραμείνουν ενωμένες, μετά τη ρήξη των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ. Άγκυρα, Τεχεράνη και Μόσχα κάλεσαν επίσης σε διάλογο τα εμπλεκόμενα μέρη σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης.
Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε ότι η συνεργασία των ΗΠΑ με τις χώρες του Κόλπου είναι «απίστευτα σημαντική» και ότι ελπίζει πως οι εμπλεκόμενες πλευρές θα βοηθήσουν στην επίλυση των διαφορών.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεφωνική συνομιλία με τον ομόλογό του από το Κατάρ Σεϊχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Τάνι τόνισε πως πρέπει να υπάρξει διάλογος για την επίλυση της κρίσης με το Κατάρ.