Σύμφωνα με τον δήμαρχο της κοινότητας Κολομπέ-λε-Ντεζ-Εγκλίζ, όπου βρίσκεται ο τάφος του Ντε Γκολ, διεξάγεται έρευνα για την υπόθεση, πάντως δεν έχει αναφερθεί κάποια σύλληψη μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, υπέστη φθορά ο σταυρός που βρίσκεται πάνω από τον λευκό, μαρμάρινο τάφο.
«Μάλλον ήταν κάποιος λίγο διαταραγμένος αυτός που διέπραξε δυστυχώς αυτό το σοβαρό αδίκημα», δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Info ο δήμαρχος της κοινότητας, ο Πασκάλ Μπαμπουό, προσθέτοντας ότι οι αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν τον δράστη από τις πινακίδες του αυτοκινήτου του, που κατέγραψαν οι κάμερες του κλειστού κυκλώματος ασφαλείας. Ο χώρος παρακολουθείται συνεχώς.
Ο δήμαρχος είπε ότι δεν θεωρεί πως η πράξη του περίπου 30χρονου δράστη —ο οποίος κλώτσησε δύο φορές με δύναμη τον σταυρό, με αποτέλεσμα αυτός να πέσει και να σπάσει—είχε πολιτικά κίνητρα, όμως η ενέργεια καταδικάστηκε έντονα αμέσως μόλις έγινε γνωστή από γάλλους πολιτικούς και από τη γαλλική προεδρία.
Ο εισαγγελέας του Σομόν, ο Φρεντερίκ Ναόν, διευκρίνισε ότι η βεβήλωση του τάφου έγινε στις 17:14 (18:14 ώρα Ελλάδας) και διαβεβαίωσε ότι η επιτύμβια πλάκα παρέμεινε άθικτη.
Η γαλλική χωροφυλακή επιβεβαίωσε ότι ο σταυρός, μεγέθους περίπου 1,50 μέτρου, έχει σπάσει.
Η φθορά έγινε πολύ γρήγορα, μέσα σε «λιγότερο από ένα λεπτό», είπε ο εισαγγελέας Ναόν, προσθέτοντας πως ο δράστης δεν προκάλεσε άλλες φθορές πριν φύγει από το κοιμητήριο του χωριού.
Θρίλερ στο Καζακστάν: Αναφορές ότι το αεροπλάνο που συνετρίβη μπορεί να χτυπήθηκε από αντιαεροπορικά πυρά
«Το πρόσωπο αυτό, το οποίο αναζητούμε, έδρασε μόνο και δεν είχε καλυμμένο το πρόσωπο», σύμφωνα με τον εισαγγελέα. Παρότι δεν έκανε καμιά δήλωση, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, «φαίνεται ότι έφτυσε στον τάφο» του Ντε Γκολ.
Η σορός του στρατηγού είναι θαμμένη στο μικρό αυτό χωριό των 700 κατοίκων, όπου είχε αποκτήσει ακίνητη περιουσία, και κείτεται στο πλευρό εκείνων της συζύγου του Ιβόν και της κόρης του Αν.
Ο Ντε Γκολ (1890-1970), ηγέτης των Ελεύθερων Γαλλικών Δυνάμεων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπήρξε ιδρυτής της Πέμπτης Δημοκρατίας το 1958. Ήταν πρόεδρος της Δημοκρατίας από το 1959 ως το 1969 και του πιστώθηκε το τέλος του αποικιακού πολέμου στην Αλγερία το 1962.
«Ντροπή» έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο υπουργός Προϋπολογισμού Ζεράρ Νταρμανέν, προσθέτοντας πως όποιος βεβήλωσε τον τάφο τον προσβάλλει προσωπικά, «πλήγωσε την καρδιά ενός πατριώτη». Η βεβήλωση «μας αγανακτεί και μας σοκάρει την ημέρα αυτή μνήμης της Αντίστασης», ήταν η αντίδραση του γερουσιαστή Φρανσουά Μπαρουέν των Ρεπουμπλικάνων σε ανάρτησή του επίσης στο Twitter.
Σε ανακοίνωσή του λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) το Ελιζέ διεμήνυσε ότι «όλες οι ενέργειες» που απαιτούνται για να υπάρξει «αντίδραση» στη βεβήλωση του τάφου του στρατηγού Ντε Γκολ θα «γίνουν άμεσα».
«Η μνήμη και η μορφή του στρατηγού Ντε Γκολ είναι αγαπητές για όλους τους Γάλλους», ανέφερε η ανακοίνωση των υπηρεσιών του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, διαβεβαιώνοντας ότι θα γίνει «άμεση αποκατάσταση» του τάφου.
Ο Σαρλ Ντε Γκολ κηδεύτηκε στο Κολομπέ τη 12η Νοεμβρίου 1970, όπως επιθυμούσε «χωρίς λουλούδια, ούτε στεφάνια», ούτε ομιλίες, μόνο με τους συντρόφους του από το Τάγμα της Απελευθέρωσης που συγκεντρώθηκαν από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη για να τον συνοδεύσουν στην τελευταία του κατοικία.