Στη φωτογραφία που έχει τραβηχτεί πριν από κάποια χρόνια ο Αμπέντι φαίνεται να παρακολουθεί κάποιου είδους μάθημα σε τζαμί.
Όπως μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ ο Αμπέντι ήταν γνωστός στις βρετανικές αρχές χωρίς, ωστόσο, να είναι αντικείμενο κάποιες ενεργής έρευνας αλλά πιθανότατα αντιμετωπιζόταν σαν περιφερειακό πρόσωπο όπως ο Χαλίντ Μασούντ ο άνδρας που επιτέθηκε με μαχαίρι στη βρετανική Βουλή.
Τόσο ο Σαλμάν όσο και ο αδερφός του Ισμαήλ, που φέρεται να έχει συνελήφθη λίγες ώρες μετά το μακελειό, ήταν συχνοί επισκέπτες στο τζαμί του Ντίντσμπουρι ενώ ο πατέρας του ήταν γνωστή φιγούρα στην τοπική κοινότητα.
Όπως αποκαλύπτει άτομο του στενού φιλικού του περιβάλλοντος, ο 22χρονος ήταν μπλεγμένος για χρόνια με συμμορίες και μόλις το τελευταίο διάστημα «επέστρεψε» στο Ισλάμ και ριζοσπαστικοποιήθηκε. Η δε οικογένειά του ήταν βαθιά θρησκευόμενη και μοναχική.
Η οικογένεια αποτελείτο από πέντε ή έξι άτομα. Ο Αμπέντι ήταν το δεύτερο στη σειρά από τα τέσσερα παιδιά του ζευγαριού από τη Λιβύη. Αρχικώς μετανάστευσαν στο Λονδίνο και πριν από περίπου μία 10ετία, μετακινήθηκαν στο Μάντσεστερ. Τα δύο από τα τέσσερα παιδιά παρουσιάζουν στους λογαριασμούς στους, στο Facebook, ως γενέτειρά τους, την Τρίπολη της Λιβύης.
Η οικογένεια αναχώρησε πριν τα Χριστούγεννα για τη Λιβύη, αφήνοντας πίσω της τον 22χρονο και τον μεγαλύτερο αδελφό του Ισμαΐλ. Ο «καμικάζι» του Μάντσεστερ Αρίνα γεννήθηκε το 1995 και το πλήρες όνομά του είναι Σαλμάν Ραμαντάν Αμπέντι. Είχε δηλωθεί, μαζί με τον αδελφό του Ισμαΐλ και τη μητέρα του Σάμια, ότι ζούσαν στο σπίτι της οδού Έλσμορ, στο Μάντσεστερ. Στο δεύτερο σπίτι της οικογένειας, καθώς στο άλλο, στην περιοχή Fallowfield, είχαν δηλωθεί ο πατέρας και τα υπόλοιπα παιδιά.
Μέχρι τον Ιανουάριο, ο 23χρονος αδελφός του Ισμαΐλ εργαζόταν στο Park Cake Bakery. Η εταιρεία δήλωσε ότι δεν υπάρχει πλέον στο προσωπικό της, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε πως συνελήφθη για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο Όλνταμ. Άλλη αναφορά ήθελε τον Ισμαΐλ να έχει προσληφθεί στο τζαμί του Μάντσεστερ.
Είχε μόλις επιστρέψει από τη Λιβυή
Νέα διάσταση στην υπόθεση δίνει η πληροφορία που μετέδωσαν οι Times του Λονδίνου σύμφωνα με τους οποίους ο Αμπέντι είχε λάβει εκπαίδευση τρομοκράτη σε χώρα της Μέσης Ανατολής.
Πριγκίπισσα Αικατερίνη: Δίνει μάχη με τον καρκίνο - Το σοβαρό χειρουργείο
Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο 22χρονος είχε μόλις επιστρέψει στη Βρετανία μετά από ένα ταξίδι τριών εβδομάδων στη Λιβύη, χωρίς κανείς να γνωρίζει τι έκανε το συγκεκριμένο διάστημα στη χώρα αυτή όπου συνεργάζονται το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα.
Η Mirror υποστηρίζει ότι ο Αμπέντι ήταν φίλο του Ράφαελ Χοστέι, γνωστού ως Αμπού Κάκα αλ Μπριτάνι, που ήταν μέλος του Ισλαμικού Κράτους και σκοτώθηκε το 2016 στη Συρία μετά από επίθεση με drone. Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι δύο τους ήταν οικογενειακοί φίλοι και εκφράζονται φόβοι ότι ήταν ο Χοστέι που προκάλεσε τη ριζοσπαστικοποίηση του Αμπέντι.
Είχε τη βόμβα σε μια τσάντα
Η αστυνομία κατά τον Guardian έχει στη διάθεσή της βίντεο από κάμερα ασφαλείας που δείχνει τον Αμπέντι να μπαίνει μέσα στο Manchester Arena όπου και πυροδότησε τη βόμβα.
Κατά το δημοσίευμα ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν χειροποιήτος και «ανώριμος» κατασκευάστηκε στη Βρετανία και ήταν τοποθετημένος σε μια τσάντα.
Πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας είπε στην εφημερίδα ότι η συγκεκριμένη επίθεση «μας φέρνει πίσω» γιατί μια παρόμοια επίθεση είχε να συμβεί στη Βρετανία από το 2005.
Θρήνος για τα παιδιά του Μάντσεστερ
Συντετριμμένη η βρετανική κοινωνία, θρηνεί για τα δεκάδες παιδιά και νέους που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ, το οποίο οικειοποιήθηκε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Την οργή τους εκφράζουν πολιτικοί ηγέτες αλλά και πολίτες από όλο τον κόσμο για την τυφλή τρομοκρατία, που προκάλεσε γι’ άλλη μια φορά πολλά θύματα. «Ηταν παιδιά με τις οικογένειές τους…», έλεγε με απόγνωση ο δήμαρχος του Μάντσεστερ, Αντι Μπέρναμ, ο οποίος μίλησε για την «πιο σκοτεινή νύχτα» της πόλης.
Ο 22χρονος Σαλμάν Αμπεντί, Βρετανός με καταγωγή από τη Λιβύη, κατονομάστηκε από τη βρετανική αστυνομία ως ο βομβιστής που προκάλεσε το μακελειό τη νύχτα της Δευτέρας στο στάδιο «Μάντσεστερ Αρένα», το οποίο ήταν γεμάτο από νεαρόκοσμο για τη συναυλία της ποπ τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε. Από τη βομβιστική επίθεση, που σημειώθηκε στις 10.30 τοπική ώρα (12.30 ώρα Ελλάδας) σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 59 – στην πλειονότητά τους παιδιά και έφηβοι. Ο δράστης περίμενε να ολοκληρωθεί η συναυλία και να αρχίσει να συνωστίζεται στην έξοδο ο κόσμος για να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά του, καθώς με αυτό τον τρόπο θα είχε περισσότερα θύματα. Αμέσως μετά την έκρηξη, προκλήθηκε πανικός και πολλές οικογένειες αναζητούσαν τα παιδιά τους μέχρι το πρωί. Κάτοικοι των γύρω περιοχών έδιναν τις πρώτες βοήθειες στους έντρομους ανθρώπους και φιλοξένησαν για ώρες τα παιδιά που έμειναν μόνα τους μέσα στην αναταραχή. Μαρτυρίες πάντως αναφέρουν ότι τα μέτρα ασφαλείας στο στάδιο για τη συναυλία ήταν «χαλαρά».
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έκανε λόγο για δειλή και αποτρόπαια πράξη και τόνισε ότι «θα υπάρξουν δύσκολες μέρες, όμως ο τρόπος ζωής μας θα επικρατήσει». Προανήγγειλε μέτρα ασφαλείας σε χώρους μαζικών εκδηλώσεων και ανακοίνωσε την αναστολή των προεκλογικών συγκεντρώσεων. Η πόλη της βορειοδυτικής Αγγλίας τέθηκε σε ύψιστο συναγερμό, με τις δυνάμεις ασφαλείας να περιπολούν στους δρόμους. Επίσης, ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα με ένοπλες περιπολίες στη βρετανική πρωτεύουσα. Ενοπλοι αστυνομικοί θα τοποθετηθούν το Σαββατοκύριακο στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας στο Γουέμπλεϊ και στον αγώνα ράγκμπι στο Τουίκεναμ. Στο πλαίσιο ελέγχων σε διάφορες πόλεις, χθες συνελήφθη ένας άνδρας με μαχαίρι στο Μπέρμιγχαμ.
Ο μακελάρης
Ο βομβιστής αυτοκτονίας Βρετανός Σαλμάν Αμπεντί ζούσε στο Φάλοουφιλντ του Μάντσεστερ, όπου γεννήθηκε το 1994. Η οικογένειά του είχε μεταναστεύσει στη Βρετανία από τη Λιβύη πριν από πολλά χρόνια. Η βρετανική αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομές σε όλο το νότιο τμήμα της πόλης και σε δύο σπίτια στην περιοχή του Φάλοουφιλντ. Σε μια από τις επιδρομές αυτές συνελήφθη ένας 23χρονος, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι αδελφός του Αμπεντί και είχε σχέση με την επίθεση στο στάδιο Αρένα. Η αστυνομία ερευνά αν και πόσους συνεργούς είχε ο δράστης, ενώ μάλλον εξετάστηκε και η αδελφή του, Γιομάνα Αμπεντί. Για την τρομοκρατική ενέργεια στο Μάντσεστερ πανηγύρισε η οργάνωση ISIS με αναρτήσεις υποστηρικτών της σε δύο διαδικτυακές διευθύνσεις. Μηνύματα γεμάτα μίσος που αναφέρονταν σε χτύπημα εκδίκησης για τα παιδιά της Μοσούλης και της Ράκα περιλαμβάνονταν στις αναρτήσεις αυτές. Η επίθεση της Δευτέρας θεωρείται αντιγραφή εκείνης στο Μπατακλάν του Παρισιού.
Διεθνής αντίδραση και συμπαράσταση
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για να της εκφράσει τη συμπαράσταση των ΗΠΑ και να τη διαβεβαιώσει ότι η αποφασιστικότητα των χωρών τους δεν θα καμφθεί από τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Αναφερόμενος στους υπευθύνους της επίθεσης, ο Τραμπ τόνισε ότι «δεν θα τους ονομάσω τέρατα, γιατί αυτός ο χαρακτηρισμός θα τους αρέσει… Θα τους χαρακτηρίσω χαμένα κορμιά, γιατί αυτό είναι!». Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη θλίψη του για τη φρικιαστική επίθεση και πήγε στη βρετανική πρεσβεία στο Παρίσι για να γράψει το μήνυμά του στο βρετανικό λαό, στο βιβλίο των συλλυπητηρίων για τα θύματα του μακελειού.
Την υπόσχεσή της για συνεργασία με τους «φίλους Βρετανούς» ώστε να χτυπηθεί η τρομοκρατία έδωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ.