ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΔΙΑΙΤΑ & ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Γιουβέτσι με ψάρι – Νόστιμο, με λίγες θερμίδες και αντιοξειδοτικό

Newsroom eleftherostypos.gr

Ένα από τα αγαπημένα φαγητά όλων, ωστόσο στο μυαλό πολλών είναι αρκετά παχυντικό. Σε αυτή την εκδοχή του, όμως, το συναντάτε με ψάρι και το μόνο βέβαιο είναι ότι θα το λατρέψετε. Η πρόταση είναι από την Ντίνα Νικολάου, ενώ ο διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης σας εξηγεί την αξία του.

Συγκεκριμένα, ο κρανιός περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών A, D και φωσφόρου, τα οποία ενισχύουν την καλή όραση, αλλά και γενικότερα την άμυνα του οργανισμού. Πολύ περισσότερο, προσφέρει πολύτιμα ω-3 λιπαρά, τα οποία είναι γνωστά για τις αντιθρομβωτικές ιδιότητές τους.

Η συνταγή προσδίδει αντιοξειδωτικές ιδιότητες στον οργανισμό λόγω της προσθήκης πάστας ελιάς καθώς και του σκόρδου και του κρεμμυδιού. Τα μυρωδικά σε συνδυασμό με τα ψιλοκομμένα ντοματάκια δίνουν μια μεσογειακή γεύση στο φαγητό ή οποία σε συνδυασμό με το κριθαράκι και το ψάρι, απογειώνουν τον ουρανίσκο. Τέλος, είναι χαμηλού θερμιδικού φορτίου, προσφέρει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας από το ψάρι καθώς και τους απαραίτητους για την παροχή ενέργειας υδατάνθρακες από το κριθαράκι.

Υλικά

4 μεγάλες φέτες κρανιό, ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας
150 γραμμ. πάστα ελιάς
1 σκελίδα σκόρδο
4 φιλέτα αντζούγιας
1 κουταλιά της σούπας κάππαρη
50 ml ελαιόλαδο

Για το γιουβέτσι
300 γραμμ. κριθαράκι μέτριο
900 ml ζωμό λαχανικών, καυτό
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού κρέμα σκόρδου
400 γραμμ. ντοματάκια ψιλοκομμένα
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
Φύλλα από 3-4 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη
Αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Για τα ψάρια: Βάζετε στο μούλτι την πάστα ελιάς, το σκόρδο, τις αντζούγιες, την κάππαρη και το ελαιόλαδο και τα πολτοποιείτε μέχρι να ενωθούν. Απλώνετε τα φιλέτα σε ένα αντικολλητικό χαρτί και τα αλείφετε καλά με το μείγμα. Τα σκεπάζετε και τα αφήνετε να μαριναριστούν όση ώρα ψήνετε το γιουβέτσι.

Για το γιουβέτσι: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C με αέρα. Σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνετε το ζωμό, τα ντοματίνια, το κρεμμύδι, την κρέμα σκόρδου, τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι. Βάζετε στο φούρνο και αφήνετε τα υλικά να αρχίσουν να βράζουν. Ανοίγετε το φούρνο και ρίχνετε το κριθαράκι πασπαλιστά.
Ανακατεύετε και επαναφέρετε στο φούρνο. Μαγειρεύετε, για 20 λεπτά, μέχρι το κριθαράκι να «τραβήξει» σχεδόν όλα τα υγρά αλλά να μείνει ζουμερό. Βγάζετε το γιουβέτσι από το φούρνο και το διατηρείτε ζεστό. Γυρίζετε το φούρνο στο γκριλ.

Βάζετε το ταψί με τα ψάρια και ψήνετε για 20 λεπτά. Στα μισά το χρόνου ψησίματος τα γυρίζετε με προσοχή για να ψηθούν και από την άλλη μεριά. Σερβίρετε το γιουβέτσι στα πιάτα με μια ωραία φέτα ψαριού. Πασπαλίζετε με τη ρίγανη και σερβίρετε αμέσως.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Φράουλες: Ποιοι τις καταναλώνουν άφοβα και ποιοι πρέπει να προσέχουν

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα – Αλήθεια ή μύθος;

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

20 πολύτιμα μυστικά υγείας

Leonidas Kallidonis

Όσο μεγαλώνουμε, δυσκολευόμαστε να αδυνατίσουμε – Τι μπορούμε να κάνουμε

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Ρόφημα-βόμβα για απώλεια βάρους και καύση λίπους

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Λαβράκι στον φούρνο από τον Πέτρο Συρίγο

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Ολιγοθερμιδικές δίαιτες: μπορεί να καθορίζουν το φύλλο του παιδιού;

Leonidas Kallidonis

H δίαιτα των μονάδων: Ιδανική για αδυνάτισμα ή απάτη;

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Αυτά τα φρούτα έχουν λίγους υδατάνθρακες και σας βοηθούν να αδυνατίσετε

Κατερίνα Θεοδωροπούλου