Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΑΙΤΑ & ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Ο «χρονότυπος», το βραδινό γεύμα και… η ξάπλα μπροστά στην τηλεόραση

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο χρονότυπος, το πρωινό γεύμα καθώς και οι ώρες που παρακολουθεί κανείς τηλεόραση, είναι τρεις νέοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εκδήλωση διαβήτη, μεταβολικού συνδρόμου αλλά και σαρκοπενίας, σύμφωνα με τρεις ξεχωριστές μελέτες.

Στην πρώτη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism», ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κορέας στο Ανσάν, με επικεφαλής την ενδοκρινολόγο Ναν Χι Κιμ, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 1.620 άτομα, ηλικίας 47-59 ετών.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν για τις συνήθειες και την ποιότητα του ύπνου τους, ενώ υποβλήθηκαν και σε ιατρικές εξετάσεις. Από τους 1.620, οι 480 ταξινομήθηκαν ως πρωινοί «χρονότυποι», 95 ως νυχτερινοί και οι υπόλοιποι ως τίποτε από τα δύο.

Διαφορετικός ο κίνδυνος διαβήτη μεταξύ «πρωινών» και «νυχτερινών» χρονότυπων

Ο «χρονότυπος» καθορίζεται από το βιολογικό ρολόι του ατόμου, το οποίο εξαρτάται από γενετικούς παράγοντες, την ηλικία, το φύλο, το περιβάλλον και άλλες παραμέτρους, ενώ μπορεί να τροποποιηθεί στην πορεία της ζωής από παράγοντες, όπως η σωματική άσκηση και η διατροφή.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι βραδινοί τύποι ήταν πιθανότερο να κάνουν κακό ύπνο και να έχουν ανθυγιεινές συμπεριφορές (κάπνισμα, καθιστική ζωή, φαγητό αργά τη νύχτα κ.ά.), από ό,τι οι πρωινοί τύποι. Οι νυχτερινοί τύποι είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα τους.

Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι που έμεναν ξύπνιοι έως αργά το βράδυ είχαν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 και μεταβολικό σύνδρομο (υψηλή αρτηριακή πίεση, σάκχαρο, κοιλιακή παχυσαρκία), τα οποία, ιδίως όταν συνδυάζονται, αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Οι βραδινοί τύποι είχαν επίσης 3,2 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σαρκοπενία (μυϊκή απώλεια), σε σχέση με τους πρωινούς τύπους. Μεταξύ των δύο φύλων, οι άνδρες που ξενυχτούσαν είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και 3,8 φορές για σαρκοπενία (έναντι 2,2 των γυναικών).

Η καθιστική ζωή και η… τηλεόραση ως παράγοντας κινδύνου

Μια άλλη επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τη δρ. Μπόνι Ροκέτε-Βάγκνερ του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, διαπίστωσε ότι κάθε μία επιπλέον ώρα παρακολούθησης τηλεόρασης την ημέρα αυξάνει κατά 3,4% τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia, η έρευνα, που διήρκεσε τρία χρόνια, αφορούσε σε 3.234 υπέρβαρα άτομα, ηλικίας άνω των 25 ετών. Η αναλογική αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη συνεπεία της καθιστικής ζωής ίσχυε ανεξαρτήτως ηλικίας και του πόσο ασκούνταν οι συμμετέχοντες.

Αντιστρέψτε τις θερμίδες του βραδινού γεύματος με εκείνες του πρωινού

Τέλος, ερευνητές από το Ισραήλ και τη Σουηδία διαπίστωσαν ότι οι πάσχοντες από διαβήτη που τρώνε ένα καλό πρωινό και λιγοστό φαγητό το βράδυ ελέγχουν καλύτερα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους από ό,τι όσοι κάνουν το αντίθετο, δηλαδή τρώνε λίγο το πρωί και πολύ το βράδυ.

Η μελέτη έγινε με τη συμμετοχή 18 ενηλίκων εθελοντών με διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και κλήθηκαν να καταναλώνουν συνολικά 1.500 θερμίδες, είτε τις περισσότερες με το πρωινό είτε τις περισσότερες με το δείπνο.

Αν και χρειάζεται επιβεβαίωση με μεγαλύτερο δείγμα συμμετεχόντων, φαίνεται πως ένα καλό πρωινό είναι πολύ καλύτερο από ένα καλό βραδινό, τουλάχιστον για έναν πάσχοντα από διαβήτη ή κάποιον που έχει προδιάθεση να εκδηλώσει την πάθηση.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Χάστε χιλά… αποφεύγοντας τη γλουτένη – Μηνιαίο πρόγραμμα διατροφής

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Λίπος στην κοιλιά: Το ρόφημα που θα σας μεταμορφώσει

Tinad

Η συνταγή της ημέρας: Αυγά benedict με σάλτσα από τον Πέτρο Συρίγο

Αποκτήστε… μέση δαχτυλίδι με αυτό το σπιτικό ρόφημα

Tinad

Αγνώριστος ο ηθοποιός Μελέτης Ηλίας – Πώς έχασε 8 κιλά σε λίγες εβδομάδες

Tinad

Η Φαίη Σκορδά τα… έκανε μαντάρα με τους αφρούς στο πλατό του Πρωινού και ξεκαρδίστηκε στα γέλια [βίντεο]

Evanthia Karra

Ο Ανδρέας Μικρούτσικος επιστρέφει στην τηλεόραση; – Τι λέει ο ίδιος

Ανδρέας Ντίνης

Η ολιγοθερμιδική διατροφή ρίχνει τον διαβήτη σε «ύπνωση»

Kon

Το θαυματουργό λιποδιαλυτικό ρόφημα με λεμόνι και πιπέρι!

Tinad