Αν δηλαδή υπάρχουν «αστερίσκοι» στο επιχειρησιακό σχέδιο που έχει κατατεθεί βάζοντας κάποιους περιορισμούς για την υλοποίηση της συμφωνίας. Σήμερα, άλλωστε, αναμένεται οι εμπλεκόμενοι να πάρουν στα χέρια τους τις αποφάσεις.
Εμπόδια
Η απόφαση λοιπόν μπορεί να αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη μεγαλύτερη «διάσωση» στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή, ωστόσο η καθυστερημένη δημοσίευσή της ενεργοποιεί τις διαλυτικές αιρέσεις που περιλαμβάνονται στις συμβάσεις. Σύμφωνα με αυτές, η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση του deal είναι η 14η Φεβρουαρίου, ημερομηνία στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο μήνας τριτανακοπών, αν βέβαια υπάρξουν. Σημειώνεται ότι τριτανακοπή είναι το δικαίωμα που μπορεί να ασκήσει τρίτος κατά της οριστικής απόφασης, αν κρίνει ότι η απόφαση αυτή βλάπτει τα έννομα συμφέροντά του. Δεδομένου ότι η διαδικασία αυτή απαιτεί έναν ολόκληρο μήνα, καθίσταται σαφές ότι η συμφωνία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος (16 Ιανουαρίου εκδόθηκε η απόφαση και 14 Φεβρουαρίου πρέπει να έχουν μπει οι τελικές υπογραφές).
Αναζητούν λύσεις
Οπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στην πλευρά Μαρινόπουλου, αυτό αποτελεί αγκάθι για να προχωρήσει η συμφωνία.
«Από τα εμπλεκόμενα μέρη υπάρχει όλη η καλή διάθεση να προχωρήσει η εξαγορά, ωστόσο αναζητούν τον τρόπο που μπορεί αυτό να γίνει. Ισως δοθεί παράταση ή ίσως χρειαστεί να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις», δηλώνει χαρακτηριστικά η ίδια πηγή στον «Ε.Τ.».
Η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. τοποθετεί τους ανθρώπους της σε “Πρώτο Πλάνο”
Μάλιστα, χθες όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση εξυγίανσης, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, συναντήθηκαν προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με τις κινήσεις που μπορούν να γίνουν με βάση τα νέα χρονικά περιθώρια που θέτει η καθυστερημένη έκδοση της απόφασης του Πρωτοδικείου.
Βέβαια, παρά το γεγονός ότι η διάσωση της αλυσίδας βρίσκεται εν μέσω νέων περιπετειών λόγω του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος, κύκλοι του υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Σταύρου Κοντονή, εκφράζουν την ικανοποίησή τους «για την ταχεία έκδοση της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που αφορά το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος».
Ιστορική απόφαση
Από την πλευρά του, ο δικηγόρος των μετόχων Π., Στ. και Π. Μαρινόπουλου, κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος, σχολιάζοντας την απόφαση -χωρίς όμως να έχουν γίνει γνωστά τα επιμέρους στοιχεία- ανέφερε τα εξής:
«Η ιστορική απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης επικυρώνει το σχέδιο εξυγίανσης των σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλου, διασφαλίζοντας 13.000 θέσεις εργασίας και τη σύμμετρη ικανοποίηση των απαιτήσεων 3.000 πιστωτών. Είναι μια ημέρα μεγάλης χαράς και ελπίδας για το αύριο. Τη συμφωνία εγγυήθηκαν και με την προσωπική τους περιουσία οι άνω εντολείς μου».
Τι προέβλεπε η αρχική συμφωνία
Η συμφωνία εξυγίανσης που είχαν καταθέσει οι δύο πλευρές προέβλεπε μεταξύ άλλων το κούρεμα των οφειλών συνολικού ύψους 647 εκατ. ευρώ προς τους προμηθευτές σε ποσοστό 50%. Σε ό,τι αφορά στην αποπληρωμή των χρεών της το επιχειρησιακό σχέδιο προέβλεπε να γίνει με νέα χρηματοδότηση ύψους 487 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από νέο ομολογιακό δάνειο ύψους 352 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί από τις τράπεζες με εγγύηση της Σκλαβενίτης και τα 125 εκατ. ευρώ που θα βάλει στη νέα εταιρία συνολικά η Σκλαβενίτης. Σχετικά με τις οφειλές προς το Δημόσιο (53,3 εκατ. ευρώ) και τα ασφαλιστικά ταμεία (67,2 εκατ. ευρώ) είχε σχεδιαστεί να αποπληρωθούν σε 250 άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις αφού διαγραφούν τόκοι, προσαυξήσεις, πρόστιμα και λοιπές επιβαρύνσεις. Τέλος, τα χρέη προς ΟΤΑ, ΔΕΚΟ και ιδιωτικούς παρόχους θα κουρευτούν κατά 50% και το υπόλοιπο θα αποπληρωθεί από τη νέα εταιρία σε 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις.
ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου