Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Λήμνος
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε και η Λήμνος από τον ΓΓ του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μετά από αίτημα της Δημάρχου και ξεκίνησε η συγκρότηση επιτροπών για την καταγραφή των ζημιών. Με ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Β. Αιγαίου ενημερώνει, ότι μετά την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των Δ.Ε. Μύρινας, Ατσικής και Νέας Κούταλης του Δήμου Λήμνου, η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου συνέστησε σήμερα Επιτροπή Καταγραφής Ζημιών Επιχειρήσεων για αυτές τις Δημοτικές Ενότητες που επλήγησαν από τη θεομηνία της 30.11.2024 έως 02.12.2024. Οι εργασίες της Επιτροπής ορίστηκε να αρχίσουν από αύριο 3 Δεκεμβρίου. Παρακαλούνται οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες να υποβάλουν αίτημα γραπτό ή τηλεφωνικό στην Π.Ε. Λήμνου στα τηλ: 2254-51220-1 και στο e-mail: [email protected]. Αντίστοιχα ανακοίνωση θα εκδοθεί και για την καταγραφή ζημιών από τον δήμο Λήμνου.
Κακοκαιρία Bora: Ένας νεκρός στη Χαλκιδική από υποθερμία – Πώς έγινε το δυστύχημα
Κακοκαιρία Bora: Ο θάνατος ενός άνδρα του οποίου το όχημα ανετράπη, διαπιστώθηκε σήμερα το πρωί στην Χαλκιδική όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την εφημερίδα Μακεδονία, ο άνδρας προσπάθησε να αποφύγει κομμάτια βράχων που έπεφταν στο δρόμο λόγω κατολισθήσεων που προκάλεσε η βροχή. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ξέφυγε απο την πορεία του και έπεσε σε χαντάκι. Ο άτυχος άνδρας αγνοούνταν από εχθές Κυριακή (01/12) και το πρωί της Δευτέρας (02/12) εντοπίστηκε να έχει πέσει με το αυτοκίνητό του μέσα σε χαράδρα.
Κακοκαιρία Bora: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα
Συνεχίζεται η κακοκαιρία Bora, που προκάλεσε σοβαρά προβλήματα και καταστροφές σε Ρόδο και Λήμνο αλλά και τον θάνατο δύο ανθρώπων, με νέες βροχές και καταιγίδες.
Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 29/11/2024 1200 τοπική ώρα με α.α 4, εξακολουθεί να ισχύει καθώς το σύστημα κακοκαιρίας με το όνομα Bora θα συνεχίσει να προκαλεί βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές μέχρι τις πρωινές ώρες της Τρίτης (3-12-24).
Πιο αναλυτικά προβλέπονται:
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες
α. Στην κεντρική Μακεδονία (νομοί Χαλκιδικής και Πιερίας) έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (2-12-24).
β. Στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου έως τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας (2-12-24).
γ. Στη δυτική και νότια Πελοπόννησο έως τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας (2-12-24).
δ. Στη Θεσσαλία έως τις βραδινές ώρες της Δευτέρας (2-12-24).
ε. Στις Σποράδες και τα Δωδεκάνησα κατά διαστήματα έως τις πρωινές ώρες της Τρίτης (3-12-24).
στ. Στις Κυκλάδες από τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας (2-12-24) έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (3-12-24).
Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά δελτία καιρού στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).
Λήμνος: Σοκάρει το βίντεο από drone μετά το φονικό πέρασμα της Bora – «Τρομάξαμε, όλα έγιναν σε 10 λεπτά»
Δύσκολο βράδυ πέρασαν οι κάτοικοι σε περιοχές της Λήμνου, όπου το πέρασμα της κακοκαιρίας άφησε πίσω του δύο νεκρούς, πλημμυρισμένα σπίτια και καταστροφές. Κατά διαστήματα έβρεχε καταρρακτωδώς, προκαλώντας ανησυχία στους πολίτες για την εξέλιξη του φαινομένου.
Το ξημέρωμα της Δευτέρας βρήκε τους κατοίκους του νησιού να αντικρύζουν εικόνες βομβαρδισμένου τοπίου και εκτεταμένες ζημιές στα σπίτια. Σε ισχύ είναι και σήμερα, μέχρι το μεσημέρι, η απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων.
Ρέματα υπερχείλισαν, πλημμύρισαν σπίτια στην Τσιμάνδρια, στον Κοντιά, τον Θάνο, την Μύρινα. Το ρέμα της Αγίας Τριάδας στην Μύρινα υπερχείλισε και στο πέρασμά τους ορμητικά νερά εισέβαλαν στα σπίτια. «Τρομάξαμε γιατί όλα έγιναν μέσα σε 10 λεπτά» είπε στο ΕΡΤNews ο Πωλ Παλαιολόγος, κάτοικος της περιοχής. Περιέγραψε το πώς οι κάτοικοι είδαν τα νερά από το ποτάμι να μπαίνουν στα σπίτια. Όπως είπε το ύψος των ορμητικών νερών στο σπίτι του έφτασε μέχρι τα δύο μέτρα. «Καυστήρες, μπόιλερ, γεννήτριες, όλα έχουν καταστραφεί” σημείωσε, δίνοντας το στίγμα της σχεδόν ολοκληρωτικής καταστροφής της οικοσκευής του. Η ορμή των νερών ήταν τέτοια που, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, σήκωσε και αναποδογύρισε μέχρι και μία δεξαμενή με 2 -3 τόνους πετρέλαιο.
Εικόνες από την καταστροφή όπως καταφράφηκαν από drone
Χρειάστηκαν πέντε ώρες, με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής, ώστε με αντλίες να καταφέρουν να βγάλουν το νερό από το εσωτερικό του σπιτιού. “Ήταν τεράστιος ο όγκος του νερού, δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο” πρόσθεσε, αναφέροντας ότι έχουν πλημμυρίσει τα υπόγεια και ισόγεια και άλλων σπιτιών.
Στην Τσιμάνδρεια οι κάτοικοι είδαν τα σπίτια τους να πλημμυρίζουν για δεύτερη φορά από το ξέσπασμα της “Bora” το περασμένο Σάββατο. Μέχρι τώρα η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 115 κλήσεις για άντληση υδάτων και 36 για μεταφορά ανθρώπων.
Κτηνοτρόφοι αγωνιούν για τα κοπάδια τους, καθώς το οδικό δίκτυο έχει υποστεί καταστροφές και δε μπορούν να προσεγγίσουν τις στάνες τους για να ταΐσουν τα ζώα τους. Επί ποδός είναι τα συνεργεία, αφού τόνοι φερτά υλικά έχουν μεταφερθεί στους δρόμους, ενώ σημειώνονται και κατολισθήσεις.
Το μεσημέρι αναμένεται στο νησί κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Γ.Γ. Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά και αντιπροσωπείες των κομμάτων.
Χθες έγινε εκτάκτως σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη, καθώς από τα έντονα φαινόμενα δοκιμάστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες οι περιοχές Τσιμάνδρεια, Νέα Κούταλη και Πεδινό όπου έχουν φουσκώσει ρέματα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κάποια σπίτια έχουν πλημμυρίσει στις περιοχές αυτές.
Οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να μην μετακινούνται χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων -με εξαίρεση αυτά που ανταποκρίνταινται σε έκτακτη ανάγκη- έχει απαγορευτεί για την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, λόγω των εκτεταμένων ζημιών στο οδικό δίκτυο αλλά και των κινδύνων από τα έντονα φαινόμενα.Unmute
Αίτημα να κηρυχθούν οι Δημοτικές Ενότητες Μύρινας, Ατσικής και Νέας Κούταλης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης υπέβαλε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η Δήμαρχος Λήμνου μετά τις μεγάλες καταστροφές.
Η έντονη κακοκαιρία που παραμένει στο Αιγαίο, άφησε πίσω της δύο νεκρούς στη Λήμνο, τον 57χρονο κτηνοτρόφο που τον παρέσυρε ο χείμαρρος και έναν 70χρονο που στην προσπάθειά του να καθαρίσει τις λάσπες στις σκάλες του σπιτιού του γλίστρησε και σκοτώθηκε.
Υπό τον φόβο υπερχείλισης του φράγματος στον Κοντιά, απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους 59 κάτοικοι του οικισμού του κάτω χωριού, οι οποίοι φιλοξενούνται είτε σε συγγενείς τους είτε σε ξενοδοχείο στη Μύρινα.
Κακοκαιρία Bora- Ρόδος: Ξενοδοχειακό συγκρότημα «κρέμεται» στον αέρα -«Tο πρόβλημα είναι δύσκολο να λυθεί», λέει ο Λέκκας
Στην Ρόδο και την Λημνο η κακοκαιρία Bora έχει πλήξει τα νησια με αποτέλεσμα να σημειωθούν πολλά προβλήματα στα σπίτια των κατοίκων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες εικόνες καταστροφής σημειώνονται και στην περιοχή Φαληράκι της Ρόδου.
Εκεί ένα ξενοδοχείο «κρέμεται» ουσιαστικά στον αέρα, καθώς τα ορμητικά νερά από το ρέμα που βρίσκεται εκεί, παρέσυραν το υπέδαφος στο οποίο ήταν στερεωμένο, όπως και τα θεμέλια του κτιρίου, με αποτέλεσμα να γύρει.
Δείτε το βίντεο:
Πολλά φερτά υλικά έχουν μεταφερθεί σε δρόμους αλλά και σε κατοικίες. Παράλληλα καταστράφηκαν και πολλά καταστήματα που βρίσκονταν παραλιακή στην περιοχή Φαληράκι.
Πιο συγκεκριμένα, η γέφυρα που βρίσκεται στην περιοχή έχει σπάσει, με αποτέλεσμα ο οικισμός να είναι χωρισμένος στη μέση. Έτσι αν κάποιος θέλει να πάει από την μια μεριά στην άλλη, πρέπει να πραγματοποιήσει έναν ολόκληρο κύκλο.
Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, σχετικά με τις καταστροφές από την κακοκαιρία στη Ρόδο.
Ο κ. Λέκκας τόνισε αρχικά: «Πρέπει να δούμε τρία πράγματα σχετικά με την καταστροφή στη Ρόδο. Πρώτον είναι ο κίνδυνος. Ο κίνδυνος στην προκειμένη περίπτωση είναι η έντονη βροχόπτωση, η οποία ήταν σε μεγάλα ύψη, καθώς ξεπέρασε τα 400 χιλιοστά και έφτασε το 75% της βροχόπτωσης της Βαλένθια. Δεύτερον, πρόβλημα ήταν η ραγδαιότητας της βροχόπτωσης, καθώς ανά διαστήματα είχαμε πολύ έντονη βροχόπτωση. Και τρίτον, ένα φαινόμενο που διογκώθηκε και από την κλιματική κρίση».
Σχετικά με τις επαναλαμβανόμενες καταστροφές στη Ρόδο τόνισε ο καθηγητής: «Δεν θα μπορούσαν να γίνουν πολλά πράγματα, καθώς έχουμε κληρονομήσει έναν δομημένο ιστό και τεχνικά έργα της δεκαετίας του 60 και του 70. Ο αγωγός της Ιαλυσού ή η γέφυρα στο Φαληράκι που κατέρρευσε δεν μπορούσαν να αντέξουν την κακοκαιρία».
Σε ερώτηση γιατί δεν ελέγχθηκε η συγκεκριμένη γέφυρα, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι «θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο κάτι τέτοιο καθώς στη Ρόδο υπάρχουν τουλάχιστον 150 γέφυρες. Το πρόβλημα είναι δύσκολο να λυθεί. Στην Ιαλυσό για παράδειγμα έχουμε ένα ποτάμι 1,5 χιλιόμετρο που διανύει την περιοχή, το οποίο την δεκαετία του 80 το σκεπάσαμε. Η διατομή του ποταμού είναι ελάχιστη και δεν μπορεί να παραλάβει τα φορτία που έχουμε αυτό το χρονικό διάστημα. Η λύση λοιπόν είναι να κατεδαφιστεί όλο αυτό το οικοδόμημα του 1,5 χιλιομέτρου και να μείνει ανοιχτό πάλι το ποτάμι, πράγμα που έχει τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος».
«Είναι μεγάλος ο προβληματισμός που έχουμε για το τι θα πρέπει να γίνει από δω και πέρα, ειδικότερα και με την εξέλιξη της κλιματικής κρίσης. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα και δεν είναι εύκολες οι λύσεις. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη πως έχουν τα πράγματα, εκεί είναι το θέμα. Συνεχίζουμε τις ίδιες δράσεις χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν την κλιματική αλλαγή και τα νέα δεδομένα», κατέληξε ο κ. Λέκκας.
Ειδήσεις σήμερα
Δώρο Χριστουγέννων ΟΑΕΔ 2024 από τη ΔΥΠΑ: Πότε μπαίνει – Πόσα θα πάρετε
Μαρινάκης: Διαψεύδω κατηγορηματικά την αποστολή Patriot και S-300 στην Ουκρανία
Τι είπε ο Παύλος Μαρινάκης για κακοκαιρία, Μετρό Θεσσαλονίκης και φορολογικό νομοσχέδιο
Μητσοτάκης σε επενδυτές στο Λονδίνο: Δεν θα υπάρξει έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών