Οι πρωτοφανείς για τα κοινοβουλευτικά δρώμενα εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ φέρνουν αλλαγές στην καθημερινή λειτουργία της Βουλής. Το ΠΑΣΟΚ που επιστρέφει μετά από χρόνια στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανεβαίνοντας κλίμακα και απολαμβάνοντας τα προνόμια του 2ου σε δύναμη κόμματος στη Βουλή.
Οι αλλαγές στην Βουλή για το ΠΑΣΟΚ
Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ γίνεται Αξιωματική Αντιπολίτευση φέρνει αλλαγές στη σειρά με την οποία τοποθετούνται τα κόμματα και κυρίως το ποιος ακολουθεί κάθε φορά είτε μετά τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, είτε των βουλευτών της ΝΔ (που παραμένει η πλειοψηφία). Την ίδια ώρα ο Νίκος Ανδρουλάκης μετακομίζει στο γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ισόγειο. Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ θα έχει – επίσης – τη δυνατότητα μεγαλύτερου αριθμού συνεργατών.
Γεροβασίλη για αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ: Η ιστορία θα ξεχάσει τους επίδοξους αποστάτες
Σύμφωνα με το άρθρο 20 του Κανονισμού της Βουλής «ο πρόεδρος της μεγαλύτερης σε δύναμη Koινoβoυλευτικής Oμάδας πoυ δεν μετέχει στην κυβέρνηση αποκαλείται αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έχει τα ιδιαίτερα δικαιώματα πoυ τoυ αναγνωρίζει o Κανονισμός της Boυλής και oι κείμενες διατάξεις».
Επιπλέον, αλλάζει η σύνθεση των επιτροπών: «Αν αλλάξουν οι συσχετισμοί θα πρέπει να μεταβληθούν και τα μέλη στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να έχει περισσότερους βουλευτές από εκείνους του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο ισχύει – εξ ανακλάσεως – και στη Διάσκεψη των Προέδρων αλλά και τη Θεσμών και Διαφάνειας».
Όμως, δεν αλλάζει κάτι σχετικά με τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Η κρατική επιχορήγηση προκύπτει από τη θέση των κομμάτων στις εθνικές εκλογές και τον αριθμό των ψήφων που λαμβάνουν και όχι από τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής περιόδου.
Θυμίζουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει την κοινοβουλευτική περίοδο μετά τις εθνικές εκλογές με 47 βουλευτές, με τη δύναμή του στη Βουλή να έχει μειωθεί κατά 18 βουλευτές.