«Μετέτρεψε τη χώρα μας σε αποδιοπομπαίο τράγο για να προσελκύσει το συντηρητικό εκλογικό σώμα της χώρας του και να εκφοβίσει τα υπόλοιπα κράτη-μέλη φέρνοντας εμάς ως παράδειγμα», δηλώνουν κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ δεν αποκλείουν να πρόκειται για τη δημιουργία μιας «de facto» κατάστασης από τα έξι κράτη-μέλη για το «σπάσιμο» της συνθήκης.
Να σημειωθεί ότι προσωρινοί συνοριακοί έλεγχοι έχουν επαναρχίσει στη Γαλλία σε όλα τα σύνορα, στην Αυστρία, από Ουγγαρία και Σλοβενία διά ξηράς, στη Γερμανία, από Αυστρία διά ξηράς και από Ελλάδα αεροπορικώς, στη Δανία, από Γερμανία διά ξηράς, στη Σουηδία, σε λιμάνια και στη γέφυρα Öresund, και στη Νορβηγία, σε πορθμεία από Δανία, Γερμανία και Σουηδία.
«Ξεχασιάρηδες» Γερμανοί
Η γερμανική πλευρά έκανε αιφνιδίως αναφορά για 1.000 παράτυπους μετανάστες που πέρασαν από τα αεροδρόμια της χώρας μας με προορισμό τη δική τους, χωρίς όμως να δίνουν στοιχεία ταυτότητας και υπηκοότητες παρά τα επανειλημμένα αιτήματα των ελληνικών διωκτικών αρχών.
Την ίδια ώρα κάνουν λόγο για 3.800 παράτυπους μετανάστες, τους οποίους Γερμανοί αστυνομικοί απέτρεψαν να ταξιδέψουν στη Γερμανία από ελληνικά αεροδρόμια. «Ξέχασαν» όμως πως οι αποτροπές έγιναν από Ελληνες αστυνομικούς, καθώς εκείνοι έχουν μόνο ρόλο παρατηρητή και συμβουλευτικό, ενώ ο αριθμός των αποτροπών-συλλήψεων από την 1η Ιανουαρίου έως τις 12 Νοεμβρίου 2017 είναι 2.402. Και όλα αυτά όταν το συγκεκριμένο νούμερο σε συνάρτηση με τα 3,5 εκατομμύρια των επιβατών που ταξίδευσαν στη Γερμανία ανέρχεται στο ποσοστό του 0,035%, όταν το ποσοστό των συλλήψεων στην Ιταλία είναι τετραπλάσιο.
Γερμανική… παράβλεψη παρατηρήθηκε και στο γεγονός πως την πλαστότητα των ταξιδιωτικών εγγράφων στους διαβατηριακούς ελέγχους στους χώρους Σένγκεν κάνουν υπάλληλοι των αεροπορικών εταιριών και όχι Ελληνες αστυνομικοί, οι οποίοι κάνουν στοχευμένο περιφερειακό έλεγχο πριν από τους χώρους επιβίβασης.
Τσίπρας: «Δεν είμαι αναχωρητής» - Παρέμβαση με καρφιά κατά Κασσελάκη και καμία αυτοκριτική
Από την άλλη, υπήρξε καθυστέρηση από πλευράς Κομισιόν να οργανώσει τριμερή συνάντηση εμπειρογνωμόνων, και από τον Οκτώβρη, όταν εκφράστηκαν οι γερμανικές προθέσεις, το έκανε στις 22 Νοεμβρίου. Την ίδια ώρα δεν έχουν παρουσιαστεί στοιχεία από τη γερμανική πλευρά που να δίνουν νομιμοποιητική βάση στην παράταση των διαβατηριακών ελέγχων παρά την επίκληση αναγκών ασφάλειας.
Οι ελληνικές αρχές επισημαίνουν πως η ανταλλαγή αστυνομικών στα αεροδρόμια γίνεται από το 2012, ενώ Γερμανοί αστυνομικοί βρίσκονται στα δικά μας από το 2010 στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας. Στο μεταξύ, η καθυστέρηση που επέδειξε η ελληνική πλευρά στην αποστολή Ελλήνων αστυνομικών στα γερμανικά αεροδρόμια, λήγει την επόμενη εβδομάδα όταν πάρουν τις ταυτότητές τους και θα ταξιδεύσουν στη Γερμανία.
Η γερμανική πλευρά έχει θέσει ζήτημα και για τα «ευάλωτα» ελληνικά δελτία αστυνομικής ταυτότητας, κάτι που εκφράζεται διαρκώς από τον Γερμανό πρέσβη στη χώρα μας, ενώ μια γερμανική εταιρία εκφράζει… έντονο ενδιαφέρον να αναλάβει το έργο κατασκευής τους.
Το «παρασκήνιο»
Στις 12 Οκτωβρίου στο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών, στο Λουξεμβούργο, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ με επιστολή στην Επιτροπή ζητούσε την επιβολή προσωρινών συνοριακών ελέγχων στα χερσαία σύνορα με Αυστρία και στις αεροπορικές πτήσεις από Ελλάδα. Ηθελε παράτασή τους από τις 12 Νοεμβρίου 2017 έως τις 12 Μαΐου 2018.
Ο κ. Ντε Μεζιέρ δεν είχε ενημερώσει σχετικά τον υπουργό Νίκο Τόσκα, ο οποίος του ζήτησε να μη φέρει το θέμα στο Συμβούλιο γιατί θα ήταν υποχρεωμένος να αντιδράσει. Αργότερα οι δύο υπουργοί συζήτησαν μόνοι τους, με κύκλους του ελληνικού υπουργείου να αναφέρουν πως ο Γερμανός υπουργός τόνισε πως υπάρχει χρόνος για έναρξη ελέγχων και δεσμεύτηκε για στοχευμένο και διακριτικό χαρακτήρα, κάτι που στην πράξη δεν τηρήθηκε.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, συμφωνήθηκε μεταξύ τους να επικοινωνήσουν στις αρχές Νοεμβρίου προκειμένου να συζητήσουν ξανά για το θέμα. Ο κ. Τόσκας, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είχε τονίσει πολλές φορές στον Γερμανό ομόλογό του πως οι έλεγχοι πρέπει να γίνουν με διακριτικότητα και όχι για το σύνολο των επιβατών γιατί θα προκληθεί σοβαρό πολιτικό πρόβλημα ανάμεσα στις δύο χώρες και ζητήματα ακόμη και σε Γερμανούς πολίτες που θα επιστρέφουν από τη χώρα μας.
Η γενική επιθεωρήτρια Αλλοδαπών-Προστασίας Συνόρων, αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ταξιδεύοντας σε Μόναχο και Φρανκφούρτη στις 12 Νοεμβρίου, με έκπληξη διαπίστωσε ότι οι έλεγχοι ήταν γενικευμένοι σε όλους τους επιβάτες των πτήσεων που προέρχονταν από τη χώρα μας. Τα προβλήματα ήταν σοβαρά, με ελέγχους ακόμη και στα λεωφορεία και στις εισόδους αεροσκαφών.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου