Στην επέτειο των δύο ετών από το καταστροφικό για τον τόπο δημοψήφισμα της συγκυβέρνησης, το οποίο συνοδεύτηκε από το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή capital controls, που ταλανίζουν μέχρι σήμερα τους πολίτες, ο Γκλεν Κιμ, ο Κορεάτης σύμβουλος του τότε υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη (που παραμένει μέχρι και σήμερα στο πλάι του κεντρικού διαπραγματευτή, Ευκλείδη Τσακαλώτου), επιβεβαίωσε τα καταστροφικά σχέδια που είχαν τεθεί επί τάπητος στην Αθήνα.
Οσο η χώρα ακροβατούσε επάνω σε μια λεπτή κλωστή αριστερά και δεξιά της οποίας άνοιγε το φάσμα της χρεοκοπίας, οι συζητήσεις για κυκλοφορία κουπονιών, αντί του ευρώ, έδιναν και έπαιρναν, όσο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επιχειρούσε να πείσει τους πολίτες με απανωτές δημόσιες τοποθετήσεις του πως η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι δεδομένη. Ολα αυτά σε ένα περιβάλλον πρωτοφανούς για τη μεταπολεμική Ιστορία ρευστότητας.
Την ώρα, λοιπόν, που οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου και τους πιστωτές βρίσκονταν σε αδιέξοδο από τον Φεβρουάριο του 2015 μέχρι και τον Ιούνιο, με την ελληνική πλευρά να επιλέγει την οδό των… ηρωικών συζητήσεων και απειλών, η ομάδα πέριξ του τέως υπουργού Οικονομικών, κ. Βαρουφάκη, επεξεργαζόταν, όπως φαίνεται, με απόλυτη μυστικότητα ένα… δεύτερο πλάνο.
Μέρος του συγκεκριμένου «plan b» θα ήταν και η εισαγωγή του παράλληλου νομίσματος. Αν και η συγκεκριμένη διάσταση, πάντως, δεν έρχεται για πρώτη φορά σε πρώτο πλάνο, αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι πλέον οι λεπτομέρειες για την ακριβή λειτουργία της, αλλά και το ότι είχε συζητηθεί και με εκπροσώπους του τραπεζικού κλάδου.
Σε εκδήλωση του κόμματος Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία, ο Κορεάτης σύμβουλος, Γκλεν Κιμ, ήταν χαρακτηριστικός. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων θα ξεκινούσε την εφαρμογή του σχεδίου, με την… μπάλα να παίρνει πρώτα τους δημοσίους υπαλλήλους, εκδίδοντας κουπόνια για το 10% των μισθών τους. Αυτά θα χρησίμευαν αποκλειστικά για την εξόφληση πληρωμών στην εφορία, στα πρότυπα κουπονιών σίτισης. Σύμφωνα, πάντα, με τον Γκλεν Κιμ, εάν πετύχαινε το σύστημα, θα επεκτεινόταν και για άλλες πληρωμές και σε άλλους τομείς.
«Το σκεφτήκαμε και χρησιμοποιώ αυτό το παράδειγμα, όπως ήταν τα κουπόνια φαγητού κάποτε. Ως παιδί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ήταν συνηθισμένο να υπάρχουν εκπτωτικά κουπόνια στις εφημερίδες για τα καταστήματα. Περιέγραφαν πολύ συγκεκριμένα ποια ήταν η ανταλλακτική αξία, χωρίς να αναφέρουν ότι είναι νόμισμα.
Περιέγραφαν τη διάρκεια ισχύος του κουπονιού και το σκοπό του. Σε αυτό το πλαίσιο, επιχειρήσαμε να διερευνήσουμε τα μέσα υλοποίησης ώστε ένα τέτοιο σχέδιο να λάβει μορφή. Σκεφτήκαμε, επιπλέον, ότι στο πίσω μέρος του κουπονιού θα υπήρχαν συγκεκριμένοι όροι, ώστε να γνωρίζεις πότε και με ποιον θα γινόταν η συναλλαγή και φυσικά την αξία που αντιπροσώπευε», σημείωσε ο σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης. «Θα είχε ένα μοναδικό σκοπό. Την πληρωμή φόρων. Χωρίς, βέβαια, αυτό να αποκλείει τη διεύρυνση της χρήσης ή του σκοπού του σε δεύτερο χρόνο.
Επίσης, θέλαμε να το κρατήσουμε… απλό στη χρήση. Ωστε η ημερομηνία λήξης του κουπονιού να συμπίπτει με την ημέρα πληρωμής των φόρων. Κάτι τέτοιο θα επέβαλλε, ουσιαστικά, τη χρήση του. Θα ήταν πασιφανές ότι χρησιμοποιείς αυτό το κουπόνι αντί μετρητών στην εφορία. Υπήρχε σημαντική έλλειψη ρευστότητας στο σύστημα, για αυτό αυξάνονταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το κουπόνι θα ήταν μια μερική ανακούφιση», πρόσθεσε ο Γκλεν Κιμ για τους σχεδιασμούς Βαρουφάκη.
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που τα… πλάνα του τέως υπουργού Οικονομικών έρχονται στο προσκήνιο και προκαλούν πολιτικό σάλο.
«Ενα τέτοιο σύστημα πληρωμών μπορεί να εξελιχθεί πολύ γρήγορα σε σύστημα συναλλαγών εκτός τραπεζικού συστήματος. Αυτός ήταν ο στόχος», έλεγε στις 20 Ιανουαρίου 2016 (ΣΚΑΪ) ο τέως υπουργός Οικονομικών και κατά τον κ. Τσίπρα… asset της συγκυβέρνησης, Γιάνης Βαρουφάκης. Παράλληλα, ο Αμερικανός καθηγητής, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, στο βιβλίο του «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα», περιέγραφε το Ιούλιο του 2016 λεπτομέρειες του περιβόητου «σχεδίου Χ» ή «σχεδίου Β», που προετοιμαζόταν από τον Μάρτιο του 2015. Κατά το διάστημα της… έκτακτης ανάγκης, η Τράπεζα της Ελλάδος θα έπρεπε να εθνικοποιηθεί είτε μέσω προεδρικού διατάγματος είτε μέσω Γενικής Συνέλευσης.
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
Για την κάλυψη μισθών και συντάξεων θα έπρεπε να εκτυπωθούν άμεσα υποσχετικές. Στο μεσοδιάστημα μέχρι τη μετάβαση στο νέο νόμισμα, υπεύθυνοι για τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια και τις προμήθειες θα ήταν οι υπουργοί Αμυνας και Εσωτερικών. Οι υπάλληλοι που στελεχώνουν σημαντικούς δημόσιους οργανισμούς θα έπρεπε να επιστρατευθούν.
Με πρωτοβουλία του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, κατατέθηκε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής και τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, με αίτημα την άμεση σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής προκειμένου να ζητηθεί αναλυτική και ξεκάθαρη ενημέρωση από τους κ.κ. Βαρουφάκη, Τσακαλώτο και Κιμ, σχετικά με τις αποκαλύψεις του τελευταίου.
«Αναβιώνουν οι μνήμες από το διχαστικό και, σύμφωνα με κορυφαίους έγκριτους Ελληνες νομικούς, αμφιλεγόμενης συνταγματικότητας και νομιμότητας δημοψήφισμα, στο οποίο ο κ. Τσίπρας οδήγησε τον ελληνικό λαό πριν από δύο χρόνια ακριβώς, ύστερα από μία περίοδο πέντε μηνών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Καθ’ όλη αυτή την περίοδο, ο πρωθυπουργός διατεινόταν πως η κυβέρνηση “διαπραγματευόταν σκληρά” με μοναδικό στόχο την “παραμονή της χώρας στο ευρώ”, ενώ παράλληλα αποκαλύπτεται πως η ομάδα του, με επικεφαλής τον κ. Βαρουφάκη και υπό την καθοδήγηση του κ. Γκλεν Κιμ, απεργαζόταν μυστικά την έξοδο της χώρας από το ευρώ», τόνισε, στην επιστολή του, ο κ. Κωνσταντινόπουλος.
«Η αποκάλυψη του Γκλεν Κιμ, συμβούλου του Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και του Ευκλείδη Τσακαλώτου σήμερα, ότι η κυβέρνηση ετοίμαζε παράλληλο νόμισμα, αποτελεί την πιο κυνική ομολογία του συντεταγμένου τυχοδιωκτισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Αντί για ευρώ, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έπαιρναν μέρος του μισθού τους σε κουπόνια. Με αξία μικρότερη και από την αξία του χαρτιού τους. Ο,τι δηλαδή είχε τότε καταγγείλει το Ποτάμι. Είναι σαφές ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μαθητευόμενους μάγους, αλλά με ανίκανους τυχοδιώκτες. Και οι ευθύνες τους δεν παραγράφονται, θα αναζητηθούν», επεσήμανε, σε ανακοίνωσή του, το Ποτάμι.
Σκληρή ανακοίνωση από την ΝΔ μετά τις αποκαλύψεις
Η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διαπραγμάτευση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 καθίσταται ακόμη πιο επιβεβλημένη μετά τα νέα στοιχεία για το 2015 που ανακύπτουν από τις αποκαλύψεις του Νοτιοκορεάτη Γκλεν Κιμ, συμβούλου τότε του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη και σήμερα του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Από την πρώτη στιγμή που είδαν το φως της δημοσιότητας όσα ανέφερε ο κ. Κιμ στη διάρκεια εκδήλωσης του κόμματος του Μπέπε Γκρίλο περί σχεδίου «κυκλοφορίας “κουπονιών”, αντί του ευρώ», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντέδρασε έντονα, μιλώντας για «νέες διαστάσεις στο έγκλημα που μεθόδευσε η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου». Και επανέφερε δυναμικά το αίτημα για Εξεταστική που η Ν.Δ. προβάλλει από πέρυσι και, παρά την απόρριψή του από την κυβερνητική πλειοψηφία, δεσμεύεται σε κάθε ευκαιρία πως αυτή θα γίνει επί ημέρων της επόμενης κυβέρνησης.
Στην Πειραιώς θεωρούν ότι για μία ακόμη φορά δικαιώνεται η επιμονή στην ανάγκη να εξεταστούν όλες οι παράμετροι για το πώς φτάσαμε στο τρίτο Μνημόνιο σε συνθήκες που προκάλεσαν το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των capital controls.
«Δικαιώνεται άλλη μια φορά η θέση της Ν.Δ., ότι είναι απόλυτα επιβεβλημένη η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την πλήρη διερεύνηση του εγκλήματος, που στοίχισε πολλά δισεκατομμύρια πρόσθετης λιτότητας για τους πολίτες», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση. Και επανέλαβε ότι «Εξεταστική Επιτροπή για το έγκλημα αυτό θα γίνει, όσο και αν δεν τη θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ.».
«Οι Ελληνες απαιτούν να μάθουν την αλήθεια. Και θα τη μάθουν», πρόσθεσε στον απόηχο των αποκαλύψεων για σχέδιο παράλληλου νομίσματος.
Η αξιωματική αντιπολίτευση θα εντείνει την πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση για τη διερεύνηση της περιόδου εκείνης που οδήγησε τελικά σε τραγικό πισωγύρισμα της χώρας, η οικονομία της οποίας ακόμη και σήμερα δεν έχει καταφέρει να φθάσει στα προ τριετίας επίπεδα.
Θα την καλεί να υιοθετήσει και εκείνη τη θέση «όλα στο φως» που εμπράκτως έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα η Ν.Δ. «Η αλήθεια και η διαφάνεια είναι αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όλων των Ελλήνων», επαναλαμβάνουν στην Πειραιώς και δεν είναι τυχαίο ότι και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως η Ν.Δ. «δεν έχει καταψηφίσει καμία Εξεταστική», ακόμη και όταν ζητήθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία, αντιθέτως, απορρίπτει τα αιτήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ειδικά για το πρώτο 6μηνο 2015, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έριξε το γάντι στον πρωθυπουργό και κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, διερωτώμενος «γιατί φοβάστε να κάνουμε μια Εξεταστική;».
«Εάν είστε τόσο σίγουρος για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης, ελάτε εδώ να τα συζητήσουμε. Διότι υπάρχουν ακόμα πολλές σκιές για το τι έγινε τότε, τι πήγε να γίνει, ποιες ήταν οι πραγματικές σας προθέσεις, αν είχατε σχέδιο Β’, αν το είχε μόνο ο κ. Βαρουφάκης, αν όλα αυτά τα απίστευτα που έχουμε ακούσει γίνονταν με τη δική σας έγκριση». «Πολλά αναπάντητα ερωτήματα, κ. Τσίπρα, τα οποία καλό θα ήταν κάποια στιγμή να απαντηθούν», είχε τονίσει χαρακτηριστικά.
Τα ερωτήματα αυτά ενισχύονται μετά τις αποκαλύψεις του κ. Κιμ, ενώ σκληρή ήταν η γαλάζια απάντηση και στην… αντεπίθεση που επιχείρησε με τη χθεσινή του παρέμβαση στη Βουλή ο πρωθυπουργός: «Στα δύο χρόνια από την επέτειο της απόλυτης εξαπάτησης του ελληνικού λαού με το αχρείαστο δημοψήφισμα, συνεχίζει στο δρόμο του διχασμού και της αποτυχίας. Ας συνεχίσει μόνος του αυτή την πορεία…», τόνισε η αξιωματική αντιπολίτευση.
Δημήτρης Γκάτσιος
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου