Συνεχώς αυξανόμενο είναι το φαινόμενο εγκαταλελειμμένα παιδιά να φιλοξενούνται από ιδρύματα καθώς οι γονείς τους δεν μπορούν να τα μεγαλώσουν.
Το βρετανικό Sky News πριν από λίγο καιρό έκανε ένα οδοιπορικό στην Ελλάδα με σκοπό να αναδείξει αυτό το θέμα. Επισκέφτηκε το «Χαμόγελο του Παιδιού» και ο πρόεδρος του Κώστας Γιαννόπουλος μίλησε για ακόμη μία φορά για τς δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ίδρυμα:
«Τα σπίτια που διατηρούμε για τα εγκαταλελειμμένα παιδιά ενδέχεται να κλείσουν σε λίγους μήνες. Οι άνθρωποι και οι εταιρείες που μας πρόσφεραν βοήθεια δεν μπορούν να αντέξουν άλλο οικονομικά και να δώσουν κάποια χρήματα και για φιλανθρωπίες. Δεν θα τολμούσα ποτέ να το πιστέψω ότι θα συνέβαινε αυτό το πράγμα. Θα προσπαθήσουμε σκληρά για να πείσουμε ανθρώπους στην Ελλάδα και το εξωτερικό να συνεχίσουν τις δωρεές. Θα είναι καταστροφικό για τα 380 παιδιά που περιμένουν από εμάς να τα βοηθήσουμε να συνεχίσουν τη ζωή τους. Δεν γίνεται να τα εγκαταλείψουμε για δεύτερη φορά».
Από εκεί και πέρα το μαιευτήριο «Έλενα» είναι ανάμεσα στα τρία κρατικά που υποδέχονται εγκαταλελειμμένα μωρά. Όμως, όσο και αν η φροντίδα είναι υψηλής στάθμης, μόλις τα μωρά γίνουν έξι μηνών πηγαίνουν σε διάφορα ιδρύματα. Εκτός και αν εμφανιστούν οι γονείς τους και τα πάρουν.
Ένας υπεύθυνος του νοσοκομείου λέει στο Sky News: «Το πρόβλημα έχει μεγαλώσει. Πολλές γυναίκες γεννούν και στη συνέχεια φεύγουν από το νοσοκομείο αφήνοντας τα παιδιά τους σε εμάς. Ένας λόγος είναι πως κάποιες πιστεύουν ότι δεν μπορούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους ή μπορεί να είναι πρόσφυγες. Χρησιμοποιούν τη χώρα ως γέφυρα για να περάσουν σε μια άλλη χώρα. Έτσι, αφού γεννήσουν, αφήνουν τα παιδιά τους και φεύγουν».
Το άρθρο κλείνοντας αναφέρει «πως αυτά τα παιδιά είναι το ανθρώπινο αποτύπωμα της οικονομικής κρίσης. Τα παιδιά της Ελλάδας που δεν τα θέλει κανείς. Εγκαταλελειμμένα λόγω της κρίσης που ξεκίνησε πριν αυτά γεννηθούν».
Τι συμβαίνει σήμερα
Η κατάσταση από την στιγμήπου είχε δημοσιευτεί το ρεπορτάζ μέχει σήμερα δεν έχει αλλάξει. Δεκάδες παιδιά φιλοξενούνται σήμερα στο Χαμόγελο του Παιδιού, στο Βρεφοκομείο “Άγιος Στυλιανός” στη Θεσσαλονίκη, στο Κέντρο Βρεφών “Η Μητέρα”, στο “Ελενα” και στα υπόλοιπα ιδύματα. Είναι παιδιά που οι γονείς τους για διάφορους λόγους αδυνατούν να τα μεγαλώσουν, είναι παιδιά που παραμένουν εκεί μέχρι οι συνθήκες στην οικογένειά τους να αλλάξουν και να μπορέσουν να επιστρέψουν και κάποια άλλα που λόγω ενός προβλήματος υγείας δεν τα θέλει κανένας. Αξίζει να σημειωθεί πως στο μαιευτήριο “Έλενα Βενιζέλου” λειτουργεί η μοναδική τράπεζα γάλακτος, η οποία μάλιστα το 2010 έγινε ένα από τα δέκα ιδρυτικά μέλη της ευρωπαϊκής τράπεζας γάλακτος.
Οι προϋποθέσεις γιοα την υιοθεσία
Πάτρα: Άγριος καυγάς ανάμεσα σε δυο άτομα - Στο νοσοκομείο ένας τραυματίας
Φυσικά έχει ανοίξει και η συζήτηση για την υιοθεσία. Οι θετοί γονείς δεν είναι απαραίτητο να είναι παντρεμένοι, θα πρέπει όμως να έχουν συμπληρώσει το 30ο έτος της ηλικίας τους και να μην υπερβαίνουν το 60ο ενώ η διαφορά της ηλικίας τους με το παιδί πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τα 18 χρόνια και μικρότερη από τα 50.
Ποια είναι η διαδικασία
Υπάρχουν τρεις τρόποι για να υιοθετήσει κανείς ένα παιδί, είτε μέσω των τεσσάρων ιδρυμάτων που έχουμε στη χώρα μας, δηλαδή το Κέντρο Βρεφών “Η ΜΗΤΕΡΑ”, το Δημοτικό Βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης “Άγιος Στυλιανός”, την Παιδόπολη “Άγιος Ανδρέας” και το Αναρρωτήριο Πεντέλης, είτε ιδιωτικά, με μεσολαβητές το γυναικολόγο της βιολογικής μητέρας του παιδιού και έναν δικηγόρο, είτε μέσω του θεσμού της διακρατικής υιοθεσίας.
Κρατική Υιοθεσία
Οι υποψήφιοι γονείς θα πρέπει αρχικά να υποβάλλουν μία αίτηση σε ένα από τα κρατικά ιδρύματα, την οποία στη συνέχεια θα πρέπει να καταθέσουν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο του τόπου κατοικίας τους. Φυσικά, σε περίπτωση που οι βιολογικοί γονείς του παιδιού που πρόκειται να υιοθετηθεί είναι εν ζωή και δεν έχουν εκπέσει τη γονική μέριμνά του, θα πρέπει να συναινέσουν ενώπιον του δικαστηρίου.
Τα απαραίτητα έγγραφα
Οι υποψήφιοι γονείς θα πρέπει να προσκομίσουν στο δικαστήριο τα εξής έγγραφα: τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του υιοθετούμενου παιδιού, ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, τα ποινικά μητρώα τους, πιστοποιητικά περί μη διώξεως από την αρμόδια εισαγγελία, εκκαθαριστικά σημειώματα από τη ΔΟΥ στην οποία ανήκουν, εάν έχουν στην κατοχή τους ακίνητα, τα συμβόλαια τα οποία αποδεικνύουν την κυριότητά τους, πιστοποιητικά υγείας, αντίγραφα των ταυτοτήτων τους, την έγγραφη συναίνεση των βιολογικών γονέων, την αίτηση που κατέθεσαν στο κρατικό ίδρυμα και τέλος εάν έχουν παιδιά, θα πρέπει να κατατεθεί και η δική τους συναίνεση.
Ιδιωτική Υιοθεσία
Σε αυτή την περίπτωση η υιοθεσία του παιδιού γίνεται χωρίς τη διαμεσολάβηση ιδρύματος ή κάποιας κοινωνικής υπηρεσίας αλλά με απευθείας επαφή των θετών γονέων με τους βιολογικούς. Συνδετικός κρίκος ανάμεσά τους είναι κάποιος δικηγόρος ή γυναικολόγος. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία είναι ακριβώς ίδια με αυτή που ακολουθείται στις υιοθεσίες μέσω ιδρυμάτων. Θα πρέπει να πούμε πως σύμφωνα με το νόμο, απαγορεύεται ρητά και αποτελεί ποινικό αδίκημα, η λήψη χρηματικού ή άλλου ανταλλάγματος από τους βιολογικούς γονείς του παιδιού ή τα άτομα που θα μεσολαβήσουν για τη διευθέτηση της υιοθεσίας.
Διακρατική Υιοθεσία
Το 2009 η χώρα μας κύρωσε τη Συμφωνία της Χάγης, βάσει της οποίας ένα ζευγάρι μπορεί να καταθέσει αίτηση στην Κεντρική Αρχή Διακρατικών Υιοθεσιών ή στον κατά τόπο αρμόδιο διαπιστευμένο οργανισμό και να ζητήσει να υιοθετήσει ένα παιδί από άλλο κράτος. Οι υποψήφιοι γονείς αφού λάβουν τα στοιχεία του παιδιού θα πρέπει να ταξιδέψουν στη χώρα που βρίσκεται και εάν ενδιαφέρονται να προχωρήσει η διαδικασία της υιοθεσίας, η οποία θα ολοκληρωθεί ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου της χώρας, σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο.