Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

Σύγχρονες ενδοφλεβικές τεχνικές για την αντιμετώπιση των κιρσών

Newsroom eleftherostypos.gr

Η βασικότερη αιτία δημιουργίας φλεβικών κιρσών στα κάτω άκρα είναι συνήθως μια κατασκευαστική αδυναμία του φλεβικού τοιχώματος.

Γι’ αυτό και η κληρονομικότητα παίζει πρωταρχικό και σημαίνοντα ρόλο στη δημιουργία τους.Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι οι κιρσοί δεν αποτελούν απλώς και μόνο αισθητικό πρόβλημα αλλά πολύ περισσότερο μια πάθηση που εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου (επιδείνωση συμπτωματολογίας) και πρέπει να τους αντιμετωπίσει κανείς έγκαιρα και οριστικά.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ξηρομερίτης
Διευθυντής Δ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής – Eνδοαυλικό Laser Φλεβικών Παθήσεων Metropolitan General

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Η εξελικτικότητα της φλεβικής ανεπάρκειας που δημιουργεί κιρσούς σε βάθος χρόνου χαρακτηρίζεται από αύξηση του μεγέθους και αριθμού τους, καθώς και από χαρακτηριστική επιδείνωση των συμπτωμάτων και της επικινδυνότητας φλεβικής θρόμβωσης. Σε προχωρημένα στάδια της πάθησης αναμένουμε να κάνουν την εμφάνισή τους δερματικές αλλοιώσεις, ειδικά στην περιοχή κάτωθεν της μεσότητας της γαστροκνημίας. Η περιοχή αυτή αρχικά σκουραίνει και σκληραίνει. Αν δεν τύχει έγκαιρης θεραπευτικής αντιμετώπισης, η δερματική αυτή βλάβη δύναται να εξελιχθεί σε πληγή (άτονο φλεβικό έλκος). Σε πλήθος άλλων περιπτώσεων το δέρμα πάνω από κάποια κιρσοειδή φλέβα μπορεί να λεπτύνει τόσο πολύ ώστε τελικά να ραγεί η φλέβα με αποτέλεσμα να έχουμε αιμορραγία.

Με τον καιρό επιφέρουν αίσθημα καύσου, βάρους, κόπωσης, πόνους, ενίοτε χαρακτηριστική δυσκολία στην κίνηση, πιθανότητα επιμόλυνσης και μπορεί να καταλήξουν σε επικίνδυνα φλεβικά έλκη.

Πριν από όλα, η διάγνωση

Όσον αφορά στο διαγνωστικό κομμάτι, αυτό πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες. Λεπτομερή και αναλυτική λήψη ιστορικού, μακροσκοπική εξέταση, διενέργεια ελέγχου με υπερήχους – triplex καθώς και κατάλληλη ανά περίσταση αιμοδυναμική μελέτη του ασθενούς είναι σε θέση να θέσουν απολύτως τη διάγνωση της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών. Εξάλλου, όπως γίνεται αντιληπτό, η ορθή διάγνωση είναι απαραίτητη για την επιλογή αλλά και τη σωστή εφαρμογή της κατάλληλης θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Κυρίαρχη επιλογή στην αντιμετώπισή των κιρσών, οι ενδοφλεβικές τεχνικές

Οι σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές ενδοαυλικές τεχνικές που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση μεγάλου πλήθους φλεβικών παθήσεων οδηγούν πλέον σε εξαιρετικά λειτουργικά αλλά και αισθητικά αποτελέσματα ανακουφίζοντας τους ασθενείς, προσφέροντάς τους μία πολύ καλύτερη καθημερινότητα, τις περισσότερες φορές απαλλαγμένης πλήρως από την ενοχλητική συμπτωματολογία αλλά κυρίως την επικινδυνότητα μίας φλεβικής θρόμβωσης.

Τα πλεονεκτήματά τους είναι πολλά και ιδιαιτέρως σημαντικά. Δεν χρειάζεται ραχιαία/ επισκληρίδιος αναισθησία, ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται το παραμικρό, περπατάει άμεσα, οι μετεγχειρητικοί πόνοι είναι σχεδόν αμελητέοι, μετά από λίγη ώρα εγκαταλείπει την κλινική και το ίδιο απόγευμα είναι σε θέση να επανέλθει πλήρως στις δραστηριότητές του.

Ενδοαυλικό Laser: το πλέον σύγχρονο και αποτελεσματικό όπλο στην καταπολέμηση των κιρσών

Τώρα πια δεν γίνονται χειρουργεία για εκρίζωση των φλεβών. Εισάγεται καθετήρας στη φλέβα υπό υπερηχογραφική πάντα παρακολούθηση, από το χαμηλότερο σημείο ανεπάρκειας της μείζονος σαφηνούς. Ο καθετήρας (στην κορυφή του φέρει οπτική ίνα laser) προωθείται επομένως εντός της ανεπαρκούσας φλέβας και διοχετεύεται μέσω αυτού ενέργεια η οποία μετατρέπεται σε θερμότητα, προκαλώντας σύμπτυξη των τοιχωμάτων της φλέβας, συρρίκνωσή της και τελικά ολοκληρωτικό σφράγισμα του αυλού της πάσχουσας φλέβας.

Συμπερασματικά λοιπόν δεν υφίσταται κανένας λόγος στις μέρες μας να αφήνει κανείς να εξελίσσεται η φλεβική ανεπάρκεια και οι κιρσοί με σαφή κίνδυνο επιδείνωσης της συμπτωματολογίας αλλά και φλεβικής θρόμβωσης.

Ο ρόλος της άσκησης

Tο κατάλληλο είδος γυμναστικής μπορεί να επιφέρει σημαντική εξασθένιση των συμπτωμάτων της συγκεκριμένης πάθησης.  Ο,τιδήποτε λοιπόν αυξάνει τη μυϊκή σύσπαση, ιδιαίτερα των μυών της γαστροκνημίας, παίζει ενισχυτικό ρόλο στη βελτίωση της φλεβικής αιματικής ροής, επιδρώντας ως αντιρροπιστικός μηχανισμός στην παλινδρόμηση του αίματος με άμεση συνέπεια εκτός των άλλων τη μείωση του οιδήματος των κάτω άκρων καθώς και του αισθήματος καύσου που αυτό προκαλεί.

Αυτή την ώρα της ημέρας πρέπει να κάνετε γυμναστική για απώλεια βάρους

Ποιές ασκήσεις ωφελούν και ποιες βλάπτουν

Το γρήγορο περπάτημα, η ποδηλασία και η κολύμβηση αποτελούν ιδανικές επιλογές γυμναστικής αφού συνεισφέρουν σε όλα τα προαναφερθέντα, χωρίς ταυτόχρονα να ασκείται υπέρμετρη πίεση στα κάτω άκρα.

Αντιθέτως, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι ασκήσεις υψηλής έντασης που επιπλέον αυξάνουν και την ενδοκοιλιακή πίεση, όπως το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, η υπερβολική άρση βαρών, ασκήσεις έντονης σύσπασης των μυών του κοιλιακού τοιχώματος, επιβαρύνουν σε βάθος χρόνου τη συμπτωματολογία της φλεβικής ανεπάρκειας. Επιπροσθέτως, ιδιαιτέρως επιβαρυντικά για τη φλεβική ανεπάρκεια είναι σπορ που απαιτούν παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία ή σε ιδιαίτερα θερμό περιβάλλον, ενώ σημαντικό είναι να αποφεύγεται η παρατεταμένη υπερβολική ορθοστασία σε καθημερινή βάση.

Κιρσοί στους άντρες: Σύγχρονες και ανώδυνες λύσεις

Ειδικές κάλτσες, κρύα ντους, έλεγχος σωματικού βάρους, Lazer

Μια συμβουλή για τους πάσχοντες από χρόνια φλεβική ανεπάρκεια και κιρσούς που θέλουν να συνεχίσουν να ασχολούνται με το αγαπημένο τους σπορ, είναι να χρησιμοποιούν κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης κατά τη διάρκεια της άσκησης. Επίσης, το ντους με κρύο νερό μετά την προπόνηση και η τοποθέτηση των ποδιών σε ανάρροπη θέση είναι καλές πρακτικές για τη μείωση των συμπτωμάτων της φλεβικής ανεπάρκειας. Επιπλέον, η διατήρηση του σωματικού βάρους σε σταθερά επίπεδα και ο τακτικός έλεγχος των άκρων με φλεβική ανεπάρκεια από τον θεράποντα ιατρό, είναι τεράστιας σημασίας.

Προτεινόμενα για εσάς

Υπογλώσσια; Όχι, ευχαριστώ…

Leonidas Kallidonis

Οι σύγχρονες θεραπείες για την ατοπική δερματίτιδα

Δημήτρης Ντόγκας

Σαλπιγγογραφία με υπερήχους και όχι με ακτινοβολία

Leonidas Kallidonis

Σωματική άσκηση και κιρσοί κάτω άκρων

Leonidas Kallidonis

Αιμορροΐδες: νυστέρι ή λέιζερ;

Leonidas Kallidonis

Πέντε ασθένειες που μιμούνται την άνοια

Leonidas Kallidonis

Πρωτοποριακή λιπογλυπτική με υπέρηχους

Leonidas Kallidonis

Αναίμακτη και ανώδυνη θεραπεία των κιρσών

Leonidas Kallidonis

Η ζωή μετά το “μπαλονάκι”

Leonidas Kallidonis