ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης και στυτική δυσλειτουργία: H νέα μέθοδος που δίνει λύση

Διαβήτης και στυτική δυσλειτουργία: H νέα μέθοδος που δίνει λύση

Newsroom eleftherostypos.gr

Περίπου 300.000 Έλληνες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας, ωστόσο ελάχιστοι είναι αυτοί που επισκέπτονται τον γιατρό τους για να εξεταστούν.

Είναι θέμα ταμπού για έναν άνδρα, ενώ όλοι συμφωνούν πως αποτελεί βασικότατο παράγοντα για μια καλή ποιότητα ζωής!

O σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές, όπως αγγειοπάθεια, που ευθύνεται για την ελλιπή αιμάτωση του πέους -η επαρκής αιμάτωση του πέους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθεί η στύση- και νευροπάθεια, δηλαδή διαταραχή των νευρικών λειτουργιών που είναι απαραίτητες για τη στύση.

«Ακόμη, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι αποτέλεσμα της λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων που λαμβάνει ο διαβητικός για τη θεραπεία του, αλλά και των παθήσεων που συχνά συνυπάρχουν με τον διαβήτη, όπως η υπέρταση, η στεφανιαία νόσος κ.λπ.», εξηγεί ο δρ Στυλιανός Κοντός, χειρουργός-ουρολόγος, μέλος της Πανευρωπαϊκής Ενδοουρολογικής Εταιρίας και διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Αν υποψιάζεστε ότι «κάτι δεν πάει καλά»

Ο συνήθης ύποπτος είναι η ανεπάρκεια του αρτηριακού δικτύου του πέους ως συνέπεια της ανάπτυξης αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες του, που μπορεί να αντανακλά μια γενικευμένη αγγειακή διαταραχή.

Η αθηροσκλήρωση, για παράδειγμα, που φράζει τα αιμοφόρα αγγεία, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην αιμάτωση των γεννητικών οργάνων.

Βασικά στοιχεία που πρέπει να παρατηρήσει ένας άνδρας που υποψιάζεται ότι «κάτι δεν πάει καλά» είναι η απουσία φυσιολογικών πρωινών ή/και νυχτερινών στύσεων, η ξαφνική έναρξη του προβλήματος και η συσχέτισή του με κάποιο στρεσογόνο γεγονός της προσωπικής του ζωής, καθώς και η απουσία φυσιολογικών στύσεων μετά από σεξουαλικό ερεθισμό.

Τα κρουστικά κύματα δίνουν τη λύση

Σήμερα υπάρχει μια νέα, σύγχρονη θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία αγγειακής αιτιολογίας, χωρίς τη χρήση φαρμάκων και χωρίς την ύπαρξη παρενεργειών.

Για πρώτη φορά έχουμε τη δυνατότητα να θεραπεύσουμε τη στυτική διαταραχή με τη χρήση κρουστικών κυμάτων χαμηλής έντασης, τα οποία προκαλούν αγγειογένεση (δημιουργία νέων αγγείων στο πέος), με αποτέλεσμα την αύξηση της αιματικής ροής και την αποκατάσταση της στυτικής λειτουργίας σε πιο μόνιμη βάση.

Πιο συγκεκριμένα, τα κρουστικά κύματα μπορούν να δώσουν ουσιαστική λύση στην αγγειακού τύπου στυτική δυσλειτουργία με σημαντικά πλεονεκτήματα:

• Οι ασθενείς ξαναβρίσκουν την αυθόρμητη διέγερσή τους και τη φυσική σεξουαλική ζωή τους.
• Μειώνεται ή εξαλείφεται η ανάγκη της προετοιμασίας για σεξ με τη λήψη χαπιών.
• Δίνεται ελπίδα σε χρόνιους πάσχοντες από στυτική δυσλειτουργία χωρίς την ανάγκη ενέσεων ή προθέσεων.
• Είναι εντελώς ανώδυνη θεραπεία.
• Δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες.
• Θεραπεύεται το αίτιο και όχι τα συμπτώματα της στυτικής δυσλειτουργίας.
• Η όλη διαδικασία γίνεται στο ιατρείο. Δεν απαιτεί επεμβατικές διαδικασίες ούτε αναισθησία.
• Είναι κλινικά αποδεδειγμένη θεραπεία.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι το γεγονός ότι δεν χρειάζεται αναισθησία, αφού η μέθοδος είναι εντελώς ανώδυνη, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουν καταγραφεί παρενέργειες.

Μην «κουκουλώνετε» το πρόβλημα

Η στυτική δυσλειτουργία που «χρονίζει», ιδιαίτερα όταν αυτή αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα στεφανιαίας νόσου ή συνοδό σύμπτωμα σακχαρώδους διαβήτη, δεν είναι ένα πρόβλημα που αρκεί να το «κουκουλώσουμε» και να ζούμε με αυτό.

«Οφείλουμε στον εαυτό μας να το αντιμετωπίσουμε έγκαιρα για να δοθεί η ευκαιρία να τροποποιηθούν οι παράγοντες κινδύνου και να αναστραφεί έτσι η εξέλιξη μιας γενικευμένης αγγειοπάθειας», καταλήγει ο δρ Κοντός.

Από το περιοδικό Διαβήτης που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο

Προτεινόμενα για εσάς

Πέφτει η θερμοκρασία, ανεβαίνει το ζάχαρο

Leonidas Kallidonis

Διαταραχές ούρησης. Γυναικεία υπόθεση

Leonidas Kallidonis

Καινοτόμες μέθοδοι για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού

Leonidas Kallidonis

Μην ξεχνάτε το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο

Leonidas Kallidonis

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: απαλλαγείτε από πόνους και ελαστικούς επιδέσμους

Leonidas Kallidonis

«Χάπι-end» για τον σακχαρώδη διαβήτη;

Leonidas Kallidonis

Εμφράγματα και εγκεφαλικά εν μέσω πανδημίας

Leonidas Kallidonis

Υπερηχογράφημα στα νύχια. Τί μπορεί να αποκαλύψει…

Leonidas Kallidonis

Γιατί η καρδιά «προδίδει» τους διαβητικούς ασθενείς;

Leonidas Kallidonis